Què és?

Dibujo01Què és l’amiant? L’assassí silenciós i silenciat

Lamiant o asbest és una substància tan present a la nostra vida com perillosa. Es coneix des de la prehis- tòria, 2.500 anys abans de la nostra era, però va ser amb la revolució industrial que es va estendre arreu gràcies a la seva principal característica: és altament resistent a la calor, a la fricció i als productes químics i, alhora, té un cost reduït i és de fàcil manipulació. I, sobretot, és pràcti- cament indestructible.

La característica principal de lamiant o asbest és que les seves fibres es descomponen amb facilitat, fins a restar en fibres microscòpiques de dimensions molt i molt reduïdes. Si les fibres resten unides no comporta cap risc per la salut, però si es trenquen (o es tallen) les fibres salliberen i en inhalar-se resten als pulmons o al- tres parts del cos, provocant greus patologies.

Per tant, la perillositat de lamiant depèn en gran part de lestat de conservació dels materials i de si aquests es manipulen o no. Els materials amb amiant trencats, vells o deteriorats són els més perillosos.

Lamiant és conegut des de lantiguitat, i es coneix del seu ús a les descripcions de Marco Polo de la Xina i a la Finlàndia del segle III. Però la seva extensió es va donar a partir de la revolució industrial, a través de lexplotació dels dipòsits naturals damiant al Quebec, Finlàndia, els Urals i Sud-àfrica.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>