Principals sectors productius on s’ha fet servir

Molt difícilment es podria arribar a fer un llistat complet de tots els sectors productius on s’ha fet servir l’amiant, a causa de la seva extensió. En tot cas, els principals han estat:

- La Construcció: és, segons tots els estudis, el sector amb més concentració d’asbest, destacant el fibrociment i les populars planxes ondulades “estil Uralita”. A Catalunya destaquen en aquest àmbit les empreses que han produït Dibujo05fibrociment i planxes ondulades com Uralita SA de Cerdanyola del Vallès i Rocalla SA de Castelldefels. També és alt el risc en feines de “demolició” o desmantellament, però l’exposició es pot donar en pràcticament totes les tasques d’aquest àmbit productiu.

- Indústria de l’automòbil: on es fa servir principalment en els frens i els embragatges, encara que també es coneix el seu ús en altres processos de producció de l’automòbil. A Catalunya, els casos més Dibujo06coneguts d’exposició laboral han estat a la Jurid Ibérica del Prat de Llobregat  (després Honeywell i ara Federal Mogul), Nissan Ibérica SA de Zona Franca, o a la SEAT SA de Zona Franca i Martorell.

- Indústria ferroviària: sobretot ha estat utilitzat en els materials d’aïllament, destacant a Catalunya l’empresa Alstom SA de Santa Perpètua de Mogoda i La Maquinista i Terrestre Marítima SA de Barcelona.

- Indústria tèxtil: sobretot en la producció de robes de protecció d’incendis, cordes o cables. A causa d’aquest ús hi ha hagut fins i tot bombers afectats per portar roba antiincendis.

- Indústria química: on es destaca el seu ús en pintures, però també ha estat utilitzat barrejat amb altres productes.Dibujo08

- Indústria Naval: en la reparació i desmuntatge de les drassanes, donant-se molts casos d’exposició laboral.

-Altres sectors: la gran extensió de l’ús de l’amiant fa impossible fer un llistat tancat dels sectors productius on ha estat i està present. Només a tall d’exemple, podem citar la indústria sidero-metal·lúrgica, l’Ensenyament (en escoles iDibujo09 centres d’estudi construïts amb amiant), la Justícia (destaca darrerament el cas de les obres de retirada d’amiant al Palau de Justícia de Barcelona) o la Sanitat (hospitals i centres de salut). Per tant, en qualsevol sector productiu es pot donar exposició laboral a l’amiant, malgrat que en alguns àmbits ha estat més estudiat que en altres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>