Dibujo18

Vigilància postocupacional en la salut específica per l’amiant

La vigilància en la salut específica ha de realitzar-se a tots els treballadors i treballadores que han estat exposats a l’amiant, inclosos els que ja no tenen una relació laboral amb l’empresa, perquè ja s’han jubilat o han estat acomiadades. Si l’empresa no porta a terme aquestes revisions, ho han de fer els Serveis de Prevenció o els metges especialistes del sistema públic de salut.

Segons determinen literalment els Protocols de la Generalitat de Catalunya, els Exàmens de salut postocupacionals per exposició a l’amiant han d’incloure:

  •  Història laboral

Es determinarà mitjançant la investigació d’ocupacions anteriors amb risc potencial d’exposició a l’amiant.

Si l’exposició a l’amiant no es pogués establir amb claredat, el treballador/a haurà de demanar la “vida laboral” (la USL podrà obtenir-la) a la Tresoreria Provincial de la Seguretat Social.

Història clínica

Amb anamnesi basada en la fitxa de seguiment mèdic del model del llibre de registre de dades corresponents al reglament sobre treballs amb risc d’amiant establert al RD 396/06.1.taula4

Exploració clínica específica, que haurà d’incloure inspecció, auscultació, estudi radiogràfic i estudi funcional respiratori.

Radiografia anteroposterior i lateral de tòrax avaluada segons la classificació internacional de l’OIT de 1980.

En cas d’imatges radiogràfiques dubtoses, de manca de congruència entre aquestes i l’estat funcional respiratori, o de canvis en els successius exàmens de salut, es podrà recórrer a la pràctica d’una tomografia computada (TAC) o la tomografia computada d’alta resolució (TACAR).

L’estudi funcional respiratori consistirà en una espirometria.

En cas d’anomalies d’aquests paràmetres i d’acord amb el criteri mèdic, es podran realitzar altres estudis funcionals respiratoris.

Dibujo38La vigilància en la salut és bàsica en la prevenció dels efectes de l’amiant. Des de la CGT de Catalunya hem de posar especial atenció al seu compliment real i efectiu, i denunciant tant la manca absoluta de vigilància com els compliments de la normativa merament formals i sense totes les proves mèdiques adequades.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>