Drets

Vigilància en la salut específica per l’amiant (articles 22 L31/1995, LPRL; 16 RD 363/2006; RD 665/1197; 37.3 RD 39/1997)

La vigilància específica en la salut és bàsica en la prevenció de les patologies laborals per exposició a l’asbest, amb l’objectiu de detectar el més aviat possible les malalties i poder pal·liar els seus efectes. En tot cas, hem de recordar que ha de portar-se a terme respectant el dret a la intimitat i dignitat del i la treballadora.Dibujo17

La vigilància en la salut específica de l’amiant ha de ser prèvia a l’inici de l’activitat (per a determinar l’aptitud de la persona pel lloc de treball), i periòdica bianualment (com a mínim cada dos anys). Ha d’anar a càrrec de l’empresa, que ha d’abonar a més les despeses de desplaçament i ha de comptar les hores com a treballades (art. 196 LGSS).

La vigilància en la salut específica per l’amiant ha de realitzar-la un especialista en Medicina del Treball i la principal eina (però no l’única) és la radiografia de tòrax.

L’incompliment de l’empresa d’aquestes obligacions es considera una infracció greu, i a més l’empresa té l’obligació de conservar el resultat de la vigilància en la salut específica per un termini de 40 anys, a causa de la possible afectació dels i les treballadores en llargs terminis de temps.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>