Un perill per a la salut pública

Com ja hem recalcat anteriorment, està prohibit a l’Estat espanyol la importació i consum de l’amiant des de 2002. Això no evitarà que a causa de l’amiant manipulat durant els darrers 50 anys, s’estengui una epidèmia de morts i malalties que durarà fins l’any 2040. I tampoc evitarà que les moltes tones d’amiant ja instal·lat en canonades, plaques de fibrociment, aïllaments, parets, vaixells, etc. no constitueixin encara avui en dia un perill.

Del total d’amiant importat a l’Estat espanyol, 2,6 milions de tones en tot el segle XX (i fins a 2002), aproximadament el 77% s’ha dedicat a produir fibrociment (amiant amb ciment). Aquest s’ha destinat principalment a fabricar tubs i canonades i plaques llises o ondades (les populars “uralites”). La situació actual és que de tot el que s’ha anat instal·lant encara queden sense retirar 80.450 km de canonades de diferents diàmetres amb amiant i prop de 8,5 milions de tones de plaques. Aquestes dades les podeu observar al següent quadre:

Fibrociment a l’Estat espanyol

Total instal·lades(segle XX)

Encara resten per retirar

%

Tubs

370.000 kilòmetres

80.450 kilòmetres

24.3

Plaques

17.600.000 tones

8.500.000 tones

50

Fins a data d’avui, la desinstal·lació de la major part de l’amiant ni s’ha realitzat en condicions ni els residus resultants estan en abocadors especials controlats per a substàncies perilloses.

Fins a data d’avui, la desinstal·lació de la major part de l’amiant ni s’ha realitzat en condicions ni els residus resultants estan en abocadors especials controlats per a substàncies perilloses.

Qui està exposat a partir d’ara a l’amiant?

La gent a les seves cases que, desconeixent la perillositat del mineral el manipula, retira, talla, etc., sense cap protecció i, posteriorment, el diposita en contenidors comuns i va a parar a abocadors incontrolats.

També hi ha una exposició dels i les treballadores que fan tasques de manteniment, demolicions, substitucions i desamiantat. Especialment, els dedicats a manipulació de canonades de proveïment, sanejament i reg, les persones que treballen al sector de la construcció en rehabilitacions i demolicions i el personal de manteniment de vaixells, ferrocarrils, etc.

Finalment, els veïns que estan exposats a totes aquestes obres amb amiant sense les mesures de seguretat pertinents.

foto1foto2

Calen unes mesures molt estrictes per a la manipulació i retirada de l’amiant instal·lat. El desamiantat segur.

Sabent la perillositat de l’amiant, tant des de la Unió Europea com des de l’Estat espanyol s’han aprovat legislacions molt exigents respecte a la seguretat per a les empreses i pels treballadors i treballadores que es dediquen professionalment a aquesta tasca. Concretament, ens referim al Reial decret 396/2006 i a la Directiva 2009/148/ CE del Parlament Europeu i del Consell Europeu.

Les mesures principals obliguen respecte als següents àmbits d’actuació:

A) En relació amb les empreses que treballen amb amiant han de:

- Estar inscrites en un registre especial anomenat RERA, que les autoritza per a aquest tipus de treball. Cap empresa pot realitzar-ho sense previ permís.

- Cal donar cursos de formació específics en la matèria a les seves treballadores i treballadors.

- És imprescindible realitzar un pla de treball integral abans de procedir a executar aquest tipus de treballs.

B) En relació a l’execució dels treballs, les prescripcions són les següents:

Senyalització:                                                             Equips apropiats:

foto3foto4

 

 

 

 

Aïllament de la zona:

foto5

Manipulació en mullat:                                         Retirada dels materials:

foto6foto7

 

Encapsulament dels residus:                            Transport a un abocador controlat específic:

foto8foto9

 

 

Neteja de la zona amb aspiradors                      Al finalitzar, els i les treballadores s’han de treure la roba en un lloc apropiat:

foto10foto11

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>