Conclusió

Com hem pogut veure en aquesta GUIA BÀSICA D’ACCIÓ SINDICAL SOBRE L’AMIANT de CGT de Catalunya ens trobem davant d’un problema de gran envergadura. L’amiant o asbest ha causat, causa i desgraciadament encara causarà molt patiment, greus patologies i milers de morts entre la classe treballadora.

Des de la perspectiva sindical, l’amiant marcarà tràgicament la nostra actuació als centres de treball en els propers anys. Primerament, lluitant pel reconeixement de tots i totes les treballadores afectades per l’exposició laboral durant les dècades que l’Estat espanyol va ser el principal productor de la Unió Europea. Aquest combat s’està duent tant en empreses catalanes que encara existeixen (com Federal Mogul, Alstom, SEAT,…) com també en empreses ja desaparegudes, com Rocalla de Castelldefels.

Alhora, l’amiant és i serà també un repte sindical en aquells (desgraciadament molts) centres de treball on encara hi ha amiant instal·lat, com ens hem trobat darrerament en les obres de retirada d’asbest al Palau de Justícia de Barcelona o en centres d’ensenyament i hospitals arreu del territori. En aquestes situacions, des de les Seccions Sindicals, treballem per a que la retirada de l’amiant, per molt costosa que sigui per les empreses, es faci sense posar en perill la salut dels i les treballadores.

Per tant, des de la CGT de Catalunya fem una crida a la sensibilització social i sindical sobre els efectes de l’amiant, fent visible el que s’ha volgut amagar durant tantes dècades. La nostra lluita s’encamina a donar tot el suport als i les treballadores afectades i a les seves famílies, i a reclamar l’estricte compliment de la normativa en la retirada i manipulació de l’amiant que encara resta a molts centres de treball.

Aquesta Guia Bàsica és només un petit pas, però entenem que és important, per donar eines en aquesta lluita a les empreses i als barris i municipis.

L’experiència ens ha ensenyat als i les treballadores que només lluitant tenim futur, i que l’individualisme i l’apatia només ens porta a la misèria col·lectiva. I en una matèria tant sensible com la salut laboral, només trencant el silenci, sortint al carrer i mobilitzant-nos aconseguirem que els beneficis d’uns pocs capitalistes no s’imposin a la nostra Salut.

FORMEM-NOS PER LLUITAR!

O ELS SEUS BENEFICIS O LA NOSTRA SALUT!

Secretariat Permanent de CGT de Catalunya

Gener de 2015

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>