Dibujo20

Introducció

Lamiant o asbest és una substància tan present a la nostra vida com perillosa. Les esgarrifoses xifres daquesta substància posen els pèls de punta. Només a tall dexemple en destacarem unes poques: segons lOMS (Organització Mundial de la Salut) cada any moriran 107.000 treballadors i treballadores en les pròximes dècades per lexposició la- boral a lasbest.

A l’Estat espanyol es calcula que unes 40.000 persones han mort per aquesta causa, i que en les pròximes dècades ho faran 40.000 s. Estem doncs davant d’un veritable genocidi laboral (en paraules de ladvocat del Col·lectiu Ronda Jaume Cortés) que sestà donant enmig d’un silenci vergonyós.

Moltes empreses s’han fet milionàries amb la manipulació de lasbest, a canvi de la salut dels seus treballadors i treballadores. Fortunes de grans famílies capitalistes de Catalunya i de la resta de l’Estat espanyol estan construïdes gràcies a la manipulació industrial de lasbest, que ha pro- vocat, provoca i provocarà mort i greus patologies entre la classe treballadora.

L’Estat espanyol en va ser el gran productor dEuropa, arribant a les xifres més altes a la dècada dels 1970 i 1980, fins a la seva tardana prohibició el 2002. Malgrat el coneixement científic i general de lelevada perillositat de lasbest, milers i milers de treballadors i treballadores van estar exposats i han generat greus patologies, i en molts casos mortals.

Finalment, el dia 1 de gener de 2005 es va prohibir definitivament la utilització industrial de lamiant a tota la Unió Europea. Però el seu ús intensiu durant tants anys, i el fet que encara és legal la seva producció a 150 estats darreu del món, comporta que sigui una substància que encara avui és present a les nostres cases, escoles, hospitals i feina, fet que ens ha dalertar de la feina sindical a realitzar en els centres de treball amb presència actual de lamiant.

Per tant, des de la CGT de Catalunya considerem que lexposició a lamiant ha estat un autèntic genocidi laboral i no podem conformar-nos amb la simple prohibició formal de producció a l’Estat des de lany 2002, sinó que lluitarem i lluitem per evitar noves exposicions laborals i socials, i el ple reconeixement dels treballadors/es afectades.

Aquesta Guia Bàsica dAcció Sindical sobre lAmiant de CGT de Catalunya és més vigent que mai. És només una eina bàsica, però creiem que pot ser molt útil per Delegats/des de Prevenció de CGT o per afiliats/des que vulguin adquirir els coneixements bàsics en la matèria. Per fer una feina sindical per una prevenció de riscos real i efectiva, per recolzar els nostres companys/es afecta- des i per lluitar colze a colze amb les associacions socials de ctimes de lasbest.

La classe treballadora hem patit lamiant a la feina, i també a les nostres llars, escoles i hospitals. Des del centre de treball, els barris i pobles, amb suport mutu i mobilització, denunciarem que tantes i tantes vegades shan posat els beneficis milionaris d’uns pocs capitalistes per davant de la salut del conjunt de la classe treballadora.

Dibujo11

Gener de 2015

Àlex Tisminetzky,

Secretari de Salut Laboral de CGT de Catalunya

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>