CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La Xarxa d’Economia Social impulsa una campanya per desenganxar-se de l’euro i impulsar una moneda pròpia

Dimecres, 3 juliol, 2013

ALBA GÓMEZ / @ALBA_GIG | Setmanari Directa

Avui es dóna la cruel paradoxa que cadascú de nosaltres (persones i col·lectius) seguim tenint la capacitat d’oferir productes o serveis útils als altres, però com que ens han tret l’instrument que ens permetia intercanviar-los, l’euro, ens convertim en persones sense recursos i aturades. Conscient que, davant d’aquesta situació, la ciutadania ens hem de reapropiar de la moneda, la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya, que aplega un centenar d’empreses i entitats de l’economia solidària (cooperatives, associacions i fundacions del camp social, etc.), ha decidit impulsar una campanya de microfinançament per consolidar la moneda social ecosol.

De moment, i quan queden 26 dies per finalitzar a campanya, 31 persones s’han 'ecosolidaritzat' i han aportat el 34% dels recursos necessaris per ampliar, gestionar i dinamitzar el que ha de ser una gran xarxa d’intercanvis dintre l’economia solidària catalana.

L’objectiu de la campanya, expliquen les impulsores, és “crear un mercat en què els productors (cooperatives, associacions, autònoms...) ofereixin la majoria de productes que necessiten les empreses i entitats, però també les consumidors individuals, per mitjà d’ecosols, sense haver de dependre dels euros.

Aquesta iniciativa s’inspira, sobretot, en dues monedes alternatives d’èxit: el 'Wir' suís, un sistema de crèdit mutu sense interès que funciona des del 1934 i que actualment utilitzen 62.000 petites i mitjanes empreses, i el 'chiemgauer' alemany, una moneda social iniciada el 2004 en una regió prop de Munic, actualment utilitzada per unes 900 empreses i associacions, i per 2.500 consumidores.

Amb aquesta crida, la XES demana a la ciutadania que ajudi a desenvolupar una moneda i una economia que estiguin al servei de les persones

La Xarxa d'Economia Solidària

La XES és un moviment nascut el 2003 amb l’objectiu desenvolupar l’economia social i solidària com a alternativa al sistema econòmic dominant. A més del Mercat Ecosol, els principals projectes en què treballa actualment la XES són les campanyes anuals del Balanç Social, les edicions anuals de la Fira d’Economia Solidària, i multitud d’actes de difusió de l’economia solidària.

http://www.directa.cat/noticia/xarxa-deconomia-solidaria-impulsa-una-campanya-desenganxar-se-l%E2%80%99euro

Més informació al vídeo de la campanya o la plana web de la XES:

- Web XES: http://www.xes.cat/

- Vídeo: ECOSOLidaritza't! Moneda Social | XES

http://vimeo.com/68161376

- Campanya de microfinançament:

http://goteo.org/project/ecosolidaritzat

ECOSOLidaritza't!

A l'octubre del 2012, durant la primera edició de la Fira d'Economia Solidària, la Xarxa d'Economia Solidària vam engegar la creació d'una moneda alternativa a l'euro i pròpia de l'economia social i solidària catalana: l'ecosol.

Ara necessitem consolidar aquesta moneda i el mercat social i solidària que es genera al seu entorn: el Mercat Ecosol. Per això, necessitem ampliar la xarxa de productors de l’economia social i solidària (cooperatives, associacions, autònoms...) que junts ofereixin la majoria de productes que necessitem les empreses i entitats però també els consumidors individuals, i intercanviar-los entre nosaltres sense haver de dependre dels euros, sinó amb ecosols.

L’ecosol serveix per desenvolupar l’economia social i solidària, ja que no deixa escapar el poder adquisitiu fora d’aquesta. El seu objectiu últim és crear un mercat alternatiu al capitalista, regit per valors equitatius, democràtics, solidaris i sostenibles, a través de la generalització progressiva de l’ús de l’ecosol com a mitjà de pagament en totes les transaccions de l’economia social i solidària catalana.

Característiques bàsiques

El Mercat Ecosol és una comunitat de crèdit mutu sense interès entre entitats, empreses, professionals i persones en general, de l’economia social i solidària de Catalunya, que utilitza la seva pròpia moneda electrònica, l’ecosol, com a mitjà de pagament complementari o substitutiu a l'euro.

L’ecosol es genera cada vegada que fem una transacció o operació de compravenda. Per exemple, una associació ven un producte a una cooperativa i no cobra en efectiu, sinó que, per un cantó, l’associació augmenta el seu saldo per comprar quan vulgui altres productes o serveis a qualsevol prosumidor del Mercat, i per l’altre la cooperativa contreu un deute que haurà de saldar venent a la resta de prosumidors sense cobrar-los tampoc en efectiu.

Cada prosumidor disposa d’un límit de crèdit per comprar dintre el Mercat; aquest límit fluctua en proporció del volum de vendes que faci dintre el mateix mercat; com més hi vengui més hi podrà comprar.

A més, les persones individuals també poden participar en el Mercat Ecosol com a consumidores responsables. Per fer-ho intercanvien euros a ecosols amb una bonificació (10 euros = 11 ecosols) i disposen d'un moneder electrònic per comprar béns i serveis dels prosumidors de l'economia solidària que formen part del Mercat Ecosol.

El format de l’ecosol és, bàsicament, el de moneda electrònica; només s’utilitzen els bitllets durant fires concretes, com ara les edicions de la Fira d’Economia Solidària, la propera de les quals tindrà lloc els dies 26 i 27 d'octubre al Recinte Fabra i Coats, de Barcelona.

Motivació i a qui va dirigit el projecte

L'euro s'ha convertit en una moneda escassa, privatitzada pel Banc Central Europeu i els bancs privats, i especulativa. Això arruïna les persones i les petites empreses.

Per fer front a aquesta situació, estan proliferant monedes alternatives o socials. Aquestes monedes, i l'ecosol també, parteixen d’una idea molt senzilla: si estem a l’atur i ens falten productes i serveis bàsics, no és perquè cadascú de nosaltres (persones i empreses) no tinguem capacitat de produir béns i serveis útils als altres, sinó perquè banquers i especuladors s’han quedat els paperets (bitllets) i els trossos de metall (monedes) que utilitzàvem per intercanviar (els euros). Per tant, si som capaços de reaccionar creant els nostres propis instruments d’intercanvi, cadascú obtindrà allò que necessita.

El Mercat Ecosol serà útil per a productors de l'economia social i solidària: cooperatives, autònoms, societats laborals, associacions i fundacions del camp social, i per persones individuals sensibles al consum responsable, les finances ètiques i el cooperativisme que vulguin consumir béns i serveis solidaris, fets sense explotació i sostenibles.

Objectius

Els objectius del Mercat Ecosol són els següents:

a) Consolidar econòmicament els prosumidors de l’economia social i solidària, a través d’un augment de les vendes i la fidelització dels compradors.

b) Incentivar el consum responsable per satisfer les nostres necessitats com a organitzacions i com a persones, abastir-nos més de proveïdors del sector de l’economia social i solidària.

c) Reforçar les relacions comunitàries dintre el sector, millorant les relacions socials i comercials entre consumidors i prosumidors de l’economia social i solidària.

d) Convertir l’economia social i solidària catalana en un sector cada cop més autosuficient respecte a l’economia capitalista, amb una cadena d’aprovisionament tan completa com sigui possible dins el sector.

e) Afavorir l'economia real i de proximitat, la petita i mitjana empresa que aposta per una producció responsable i al servei de les persones, afavorir la sortida de la crisi en aquests sectors de l'economia catalana amb dificultats de finançament i de liquiditat.

f) Contribuir a gestar l’embrió a Catalunya d’una economia social i solidària alternativa a la capitalista, enxarxada econòmicament en un Mercat Social.

Experiència prèvia i equip

Aquest 2013 fa deu anys que vam crear la Xarxa d'Economia Solidària (XES). Des d'aleshores hem engegat i consolidat multitud de projectes: el balanç social, les jornades d'economia solidària, un grup cooperatiu (Ecos), la Fira d'Economia Solidària...

La Comissió Mercat Ecosol, encarregada d'impulsar i consolidar el Mercat Ecosol, està formada per persones, la majoria de les quals, fa molts anys que estem dintre la XES i algunes, fins i tot, hem participat en la creació d'altres monedes socials d'abast local.