Dones Llibertàries i la Secretaria de Gènere de CGT Catalunya prenen nou impuls - CGTCatalunya.cat
Què és la CGT | On trobar-nos | Afiliació | Butlletí
C/ Burgos 59, baixos - 08014 Barcelona - Telèfon: 935 120 481 - http://www.cgtcatalunya.cat - spccc@cgtcatalunya.cat

Dones Llibertàries i la Secretaria de Gènere de CGT Catalunya prenen nou impuls
dissabte 27 d'abril de 2013 / Dones llibertàries / Visites: 534
Menéame

El col·lectiu Dones Llibertàries de CGT Catalunya neix l’any 2002. La fundació del grup tenia com objectius prioritaris ser una eina útil per les afiliades del sindicat, incidir en la negociació col.lectiva amb visió de gènere, visibilitzar la necessitat del repartiment del treball domèstic i de cura per afavorir la presència de dones a les tasques sindicals, guanyar un espai propi dins el moviment feminista de classe, el feminisme antipatriarcal i anticapitalista.

Desprès de molts anys i moltes resistències, articles, ponències als congressos i treball feminista dins i fora del sindicat, no va ser fins el Congrés de la CGT de Catalunya a Lleida el 2010 que Dones Llibertàries va assumir la Secretaria de Gènere, 8 anys més tard de la nostra fundació com col·lectiu de dones feministes.

A partir del Congrès de Lleida, el col.lectiu Dones Llibertàries ha donat impúls a la Secretaria de Génere de CGT Catalunya. Les lluites en defensa dels Serveis Pùblics, la lluita contra els acomiadaments de dones (Ana Pozo, Charo, Caprabo), sempre a la mida de les nostres limitades possibilitats, l’elaboració de Plans d’Igualtat als convenis col·lectius de Indra i Seat, el protocol contra l’assetjament sexual a la feina, la col·laboració amb companyes en situació de violència de gènere, la implicació a la campanya pel dret a l’avortament, ens ha permès aparèixer al sindicat i al moviment feminista com una eina necessària per a la lluita sindical i social de les dones treballadores.

A partir de l’any 2011, un nou cicle de lluites dona impuls a Dones Llibertàries i la Secretaria de Gènere. Les lluites del sector públic contra les retallades, el moviment 15M, la creació de Feministes Indignades i altres grups de joves feministes antipatriarcals i anticapitalistes, el viatge de Martha Ackelsberg financiat per una universitat americana i l’SP Catalunya, les presentacions del documental Indomables elaborat per CGT-LKN, la implicació important a la campanya 8 de març, les propostes a la Vaga General del 14N, la creació del piquet feminista, la participació a la campanya "stop bales de goma", contra la Violència de Gènere el 25N, però també a l’acte d’homenatge a Durruti, ens ha consolidat a Dones Llibertàries i la Secretaria de Gènere dins el sindicat, però també al moviment feminista antipatriarcal i anticapitalista.

La creació de la Secratria de Gènere a CGT Girona, Caprabo, Baix Llobregat, així com la ampliació del col·lectiu Dones Llibertàries a universitat, ensenyament i administració pública, ens senyalen el camí, encara tímid que cal continuar.

L’èxit de la jornada del 2 de març del 2013 "Ni Patriarcat, ni Capitalisme: Alternatives Feministes", organitzada per Dones Llibertàries i la Secretaria de Gènere, amb la colaboració de l´SP Catalunya, és el resultat d’anys de lluita i pràctiques feministes. La jornada va començar amb 1 minut de silenci per recordar a Salvador Puig Antich, militant anarquista assassinat pel franquisme. La participació d’Homes per la Igualtat, la antropòloga feminista Verena Estolcke, la XES (Xarxa d’Economia Social i Solidaria), la visió internacional de l’opressió i explotació de les dones, el debat intergeneracional entre feministes dels 70 (La Pelu, la Sal), 90 (feminisme gai lèsbic) i 2012 (Feministes Indignades i Gatamaula), va donar una visió complerta del feminisme de classe del que nosaltres ens reivindiquen. La participació de 50 dones i homes al llarg de tota la jornada, el debat inconclús sobre els subjectes polítics i socials de revolució, la reivindicació dels colors lila (feminisme), vermell i negre de l’ideari anarcosindicalista, així com una part lúdica-reivindicativa, es van fer arribar a la conclusió de la necessitat de crear Jornades Intergeneracionals Estacionals.

La jornada de primavera, que ja hem començat a preparar serà "Dones i Treballs" i comptarem amb la participació de dones de Caprabo, la Secretaria de Gènere del Baix Llobregat, dones de les lluites de la universitat, dones i salut...). La elaboració d’un document sobre dona i repressió la aportació sobre la invisibilitat econòmica del treball reproductiu serviran per centrar els debats. Igualment volem comptar amb la presència del Jovent Llibertari que ha començat una campanya contra les ETTs i el bloqueig en la negociació dels convenis col·lectius.

Elaborar un tríptic sobre assetjament sexual i laboral a la feina, reforçar els contactes amb les secretaries de gènere, crear contactes amb les dones afiliades al Garraf, amb la secció sindical de Alcampo (majoritàriament dones). La jornada de primavera tindrà com objectiu el debat intergeneracional entre dones afectades per la crisi capitalista, la creació de subjectes de lluita i revolució, el suport mutu entre nosaltres, avançar en la concreció dels piquets feministes en les Vagues Generals, així com avançar en la concreció de la Vaga de Dones.

Dones Llibertàries de Catalunya

Comparteix
 Convertir a ebook |  Enregistrer au format PDF Guardar com pdf

Fer un conmentari

Vols contactar amb la CGT de Catalunya? Aquí tens informació de com afiliar-te. Pots informar-te d'on trobar-nos aquí. Si ho prefereixes pots seguir els nostres perfils de Twitter i Facebook. Consulta aquí el llistat de perfils a les principals xarxes socials.

Rànquings 365 últims díes
  1. Noves diligències pel cas de l’accident d’IQOXE indiquen que l’empresa hauria estat funcionant sense cap Pla d’Autoprotecció homologat des de l’inici de la seva activitat
  2. Exigim la paralització de les oposicions de TEEI i que les fagin fixes
  3. Una sentència que ataca les llibertats i els drets civils
  4. Formulari d’afiliació (beta)
  5. La Generalitat posa en perill d’acomiadament 25000 treballadores del servei de menjador
  6. Generalitat i Gobierno abandonen milers de treballadors i treballadores de la Conca d’Òdena
  7. La CGT denuncia un cas de semiesclavatge laboral en una empresa de Valls
  8. El TSJC dóna la raó a la CGT. Els equips sanitaris hauran de ser els adecuats al risc que assumeixen
  9. Un cop presentat l’ERTO...retornen l’exagerat volum de trucades als canals comercials telefònics del RACC
  10. Valoració d’urgència davant l’anunci del president del govern espanyol d’aturada de les activitats econòmiques no essencials

Llicència de Creative Commons Subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 2.5 de Creative Commons
Lloc desenvolupat amb SPIP 3.2.3 [20352] | Squelette basat en el tema visual dissenyat per Fuksia
Webmaster - webcat@cgtcatalunya.cat | RSS | XHTML vàlid