Cap a un nou paradigma social i mediàtic de defensa dels drets laborals: el cas de Marcos Andrés Armenteros - CGTCatalunya.cat
Què és la CGT | On trobar-nos | Afiliació | Butlletí
C/ Burgos 59, baixos - 08014 Barcelona - Telèfon: 935 120 481 - http://www.cgtcatalunya.cat - spccc@cgtcatalunya.cat

Cap a un nou paradigma social i mediàtic de defensa dels drets laborals: el cas de Marcos Andrés Armenteros
Article d’opinió de Moisès Rial
dissabte 6 d'abril de 2013 / Articles opinió / Visites: 266
Menéame

El cas de Marcos Andrés Armenteros, és el d’un treballador acomiadat de Telefónica pel fet de patir una hèrnia discal que el va obligar a estar de baixa per causa mèdica justificada durant un total de 31 dies durant el 2010. Ell havia treballat com a operador tècnic a Telefónica des de fa més de dues dècades i pateix dolors d’esquena des de feia 5 anys.

Aquesta patologia, que pot ser comú a diversos perfils professionals, se li ha d’afegir la deriva d’aprofitar la darrera reforma laboral del PP, que va comptar amb el suport de CIU entre d’altres, que facilita l’acomiadament de forma arbitrària, degut a que les empreses poden acomiadar un treballador per causes objectives (20 dies per any treballat d’indemnització, amb un any límit de salari) per faltar deu dies a la feina, tot i tenir una baixa mèdica justificada, al llarg de dos mesos consecutius.

Aquesta nova regulació s’està utilitzant de forma arbitrària per cometre acomiadaments com el cas de Marcos i tants d’altres anònims, en pro d´ampliar rendes del capital via expulsar treballadors amb drets adquirits, per nous contractes amb subsalaris i precaris, i alhora treure’s de sobre treballadors reivindicatius. Fruit de trobada entre sindicalistes de Telefónica i diputats al Parlament, es forçà una reunió amb el director territorial de Telefónica a Catalunya, en Quim Faura, i es va garantir no cometre nous acomiadaments similars, però sense voler readmetre a Marcos, malgrat els milionaris contractes públics de Telefónica té vigents amb la Generalitat de Catalunya.

I no oblidem que, malgrat el fet de que sigui una multinacional com Telefónica amb capacitat per garantir silencis mediàtics via publicitat, ha tingut una resposta social al carrer, amb vagues de fam incloses, afegint-s’hi solidàriament sindicalistes de diverses organitzacions sindicals.

I el fet que mitjançant les xarxes socials, s’hagi trencat el setge mediàtic, amb Trending Topics a Twitter com #marcosReadmisión en ple Congrés Mundial de Mòbils #MWC13, obre un nou paradigma de la mobilització social i virtual, on qui avantposa maximitzar les rendes del capital, a la dignitat de la classe treballadora i la seva salut laboral, s’exposa a un descrèdit social i de marca davant els propis usuaris i consumidors, a multinacionals com Telefónica/Movistar, que ja no tenen el monopoli del control de la informació, en un procés d’empoderament social i d’unió de lluites socials i sindicals en favor dels drets laborals, que en el futur serà creixent i determinant per la lluita continua cap a la justícia social i dignitat dels i les treballadores.

* Moisès Rial és Secretari de Comunicació de CGT Catalunya. Article publicat al núm. 148 de la revista Catalunya.

Comparteix
 Convertir a ebook |  Enregistrer au format PDF Guardar com pdf

Fer un conmentari

Vols contactar amb la CGT de Catalunya? Aquí tens informació de com afiliar-te. Pots informar-te d'on trobar-nos aquí. Si ho prefereixes pots seguir els nostres perfils de Twitter i Facebook. Consulta aquí el llistat de perfils a les principals xarxes socials.

Rànquings 365 últims díes
  1. La CGT denuncia escassetat de material de protecció adequat per als sanitaris de la demarcació de Tarragona i les deficients mesures de prevenció i protecció
  2. Una sentència que ataca les llibertats i els drets civils
  3. El govern prepara una privatització massiva. Aturem la #LleiAragonés
  4. Buch i Marlaska han de dimitir, BRIMO i UIP dissolució
  5. Contra la repressió i els nous muntatges policials, llibertat detingudes
  6. Crida de la CGT de Catalunya a la mobilització contra la #LleiAragonés
  7. Concentració 25-S al Parlament de Catalunya i material Llei Aragonés
  8. Alliberem-nos de l’opressió dels estats i del capitalisme. Autodeterminació i autogestió
  9. Exigim la paralització de les oposicions de TEEI i que les fagin fixes
  10. Presos polítics … i nosaltres, els i les llibertàries

Llicència de Creative Commons Subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 2.5 de Creative Commons
Lloc desenvolupat amb SPIP 3.2.3 [20352] | Squelette basat en el tema visual dissenyat per Fuksia
Webmaster - webcat@cgtcatalunya.cat | RSS | XHTML vàlid