El Consell de Garanties Estatutàries veu inconstitucional la reforma laboral - CGTCatalunya.cat
Què és la CGT | On trobar-nos | Afiliació | Butlletí
C/ Burgos 59, baixos - 08014 Barcelona - Telèfon: 935 120 481 - http://www.cgtcatalunya.cat - spccc@cgtcatalunya.cat

El Consell de Garanties Estatutàries veu inconstitucional la reforma laboral
També carrega contra la decisió de Montoro d’un impost sobre els dipòsits a tipus zero
dilluns 25 de març de 2013 / Notícies / Visites: 246
Menéame

El Consell de Garanties Estatutàries, organisme consultiu independent de la Generalitat que assessora en matèria legal, considera que la reforma laboral aprovada fa poc més d’un any per l’executiu central és inconstitucional. Així mateix, també considera contrari a la Constitució el nou impost estatal sobre dipòsits bancaris a tipus zero, impulsat pel Govern Rajoy després que la Generalitat anunciés la intenció de legislar en aquest àmbit com a mesura per a millorar les depauperades arques públiques catalanes.

Segons informaven a la tarda diversos mitjans digitals, almenys dos articles (el 12 i el 14) del reial decret de la reforma laboral són inconstitucionals.
El primer fa referència als requisits per a modificar les condicions de treball. La nova redacció de la llei permet canis en la jornada, l’horari, la distribució de temps de treball, el sistema de remuneració i els salaris per raons tècniques, econòmiques, organitzatives o de producció. El segon article que es qüestiona és el que estableix la possibilitat de reformes en els convenis col·lectius pels mateixos motius que l’anterior.

Segons el Consell de Garanties Estatutàries, que ha emès el dictamen a petició de PSC, ICV-EUiA i SI, ambdós articles vuleneren l’article 86.1 de la Constitució perquè el govern espanyol no pot dictar decrets llei que afectin "l’ordenament de les institucions bàsiques de l’Estat, els drets, els deures i llibertats dels ciutadans regulats en el Títol Primer, el règim de les Comunitats autònomes, ni el dret electoral general".
A més a més, el Consell de Garanties també entén que el decret de la reforma laboral vulnera la competència que té la Generalitat en matèra de fomraicó continuada i de relacions laborals.

L’impost a la banca

En una altra resolució, el mateix Consell també carrega contra una altra disposició estatal, aquesta més recent. Es tracta del decret de l’executiu central impulsat pel minister d’Hisenda Cristóbal Montoro que creava un impost sobre els dipòsits bancaris a tipus zero. L’objectiu era acabar amb la pretensió de la Generalitat de crear un impost en aquest sentit per a millorar les xifres de recaptació.
Segons avançava elconfidencial.com, el dictamen del Consell de Garanties entén que la decisió de l’executiu central vulnera "els articles 156.1 i 157.3 de la Constitució Espanyola, i no troba empara a l’article 149.1.14 Constitució. Així mateix, vulnera l’article 203.5 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya".

El tribut de la Generalitat, que es volia aplicar a les entitats de crèdit que operin a Catalunya, pretenia recaptar al voltant de 500 milions d’euros anuals.

L’apliació d’aquest impost va ser suspesa pel Tribunal Constitucional a principis d’any en admetre a tràmit el recurs d’inconstitucionalitat plantejat pel govern espanyol.

FONT: DIARI DE GIRONA

Més informació:

- CONSELL DE GARANTIES ESTATUTÀRIES

Comparteix
 Convertir a ebook |  Enregistrer au format PDF Guardar com pdf

Fer un conmentari

Vols contactar amb la CGT de Catalunya? Aquí tens informació de com afiliar-te. Pots informar-te d'on trobar-nos aquí. Si ho prefereixes pots seguir els nostres perfils de Twitter i Facebook. Consulta aquí el llistat de perfils a les principals xarxes socials.

Rànquings 365 últims díes
  1. La CGT denuncia escassetat de material de protecció adequat per als sanitaris de la demarcació de Tarragona i les deficients mesures de prevenció i protecció
  2. Una sentència que ataca les llibertats i els drets civils
  3. El govern prepara una privatització massiva. Aturem la #LleiAragonés
  4. Buch i Marlaska han de dimitir, BRIMO i UIP dissolució
  5. Contra la repressió i els nous muntatges policials, llibertat detingudes
  6. Crida de la CGT de Catalunya a la mobilització contra la #LleiAragonés
  7. Concentració 25-S al Parlament de Catalunya i material Llei Aragonés
  8. Alliberem-nos de l’opressió dels estats i del capitalisme. Autodeterminació i autogestió
  9. Exigim la paralització de les oposicions de TEEI i que les fagin fixes
  10. Presos polítics … i nosaltres, els i les llibertàries

Llicència de Creative Commons Subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 2.5 de Creative Commons
Lloc desenvolupat amb SPIP 3.2.3 [20352] | Squelette basat en el tema visual dissenyat per Fuksia
Webmaster - webcat@cgtcatalunya.cat | RSS | XHTML vàlid