CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Un increment del cànon de l’Agència Catalana de l’Aigua encarirà encara més el rebut de l’aigua

Dimarts, 12 març, 2013

La factura ja es va disparar arran de la privatització d'ATLL, que la Generalitat va adjudicar a Acciona en un procés irregular que ara està encallat.

La factura de l’aigua que paguen els usuaris s’està disparant a Catalunya els darrers anys, malgrat que la creixent precarietat de les economies domèstiques, com a conseqüència de la gravetat de la crisi. Si a mitjan de desembre es va anunciar que l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) havia aprovat un encariment mitjà del 18% en les tarifes de submnistrament de l’aigua pels 35 municipis que la formen, gràcies a un pacte entre CiU i PSC, ara ha transcendit que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) vol apujar el cànon de l’aigua al voltant del 23% en els propers quatre anys. La tarifa final de l’aigua que paguen els ciutadans inclou el subministrament, el cànon, taxes i altres impostos.

Les intencions de l’ACA les ha avançat El Periódico, que cita l’avantprojecte de pressupost de l’empresa pública, que fixa un increment del cànon, la seva principal font d’ingressos –aporta el 95% d’entrades dineràries de l’organismes- del 5,12% per aquest 2013. En tot cas, la pujada del cànon no serà efectiva fins que s’aprovin els pressupostos de la Generalitat, quelcom que no passarà almenys fins d’aquí un parell de mesos, segons ha apuntat el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell. L’avantprojecte de l’ACA també fixa una previsió d’encariment del càndon del 4% el 2014, el 5,5% el 2015, i el 6,5% l’any 2016, el que dóna un acumulat del 22,8% en només quatre anys.

L’encariment de l’aigua està sent constant els darrers mesos i, de fet, en poc més d’un any s’ha apujat almenys tres vegades, amb un increment del preu que paguen els usuaris d’almenys el 25%, sense tenir en compte el cànon de l’ACA. Una de les raons que expliquen aquest fet és la recent privatització de l’empresa Aigües Ter-Llobregat (ATLL), la gestió de la qual la Generalitat va adjudicar a la multinacional Acciona pels propers 50 anys.

El procés està encallat judicialment després de la denúncia d’Agbar per les suposades irregularitats comeses en la resolució del concurs públic. Prèviament a l’adjudicació, la Generalitat s’havia encarregat d’apujar les tarifes de l’ATLL –que s’encarrega de subministrar l’aigua des de les fonts de captació fins als dipòsits municipals- per facilitar-ne la privatització i garantir els beneficis industrials de l’empresa que la gestionés, tal com va denunciar la plataforma Aigua és Vida.

Font: El Triangle