CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Trobada internacional del sindicalisme alternatiu a Paris, del 22 al 24 de març de 2013

Dijous, 21 febrer, 2013

El 22, 23 i 24 de Març de 2013 a París s'organitzarà la Primera Trobada Internacional d'organitzacions sindicals alternatives, de base i de lluita amb la finalitat de conjuminar lluites i solidaritat internacional. La CGT participa de forma activa en l'organització de la trobada.

Com a ordre del dia hi haurà 4 grans debats:

1.-Com enfrontar la situació de crisi des del sindicalisme alternatiu i de base.

2.- Rescat de la unitat en la lluita contra l'explotació i l'opressió: sindicalisme i moviments socials.

3.- Campanyes i iniciatives.

4.- Avançant en la coordinació per a la unitat de lluita: web, sectors, funcionament,...


Comunicat-Invitació a la trobada sindical internacional, del 22 al 24 de març 2013 a París:

Sindicalisme internacional: construïm el futur!

Aquesta convocatòria és llançada per organitzacions sindicals a Europa, Àfrica i Amèrica. Les nostres afiliacions internacionals, o la no-afiliació, són de diversa índole: membres de la Confederació Sindical Internacional; membres de la Federació Sindical Mundial; membres de cap d'aquestes dues organitzacions, participant en diverses xarxes sindicals internacionals, etc. La convocatòria es dirigeix a totes les organitzacions sindicals que es reconeixen en el sindicalisme de lluita, la democràcia obrera, l'auto-organització dels treballadors i la necessitat de transformació social.

La crisi del sistema capitalista té conseqüències en tot el món. Les crisis econòmiques, financeres, ambientals i socials es barregen i es reforcen mútuament. Aquesta crisi global del capitalisme mostra el impasse d'un desenvolupament basat en la distribució cada vegada més desigual de la riquesa produïda, la desregulació financera, el lliure comerç generalitzat i el menyspreu pels imperatius ecològics.

Per a salvar els guanys dels accionistes i els patrons, i per a garantir el futur dels bancs, les institucions mundials (Banc Mundial, Fons Monetari Internacional, Organització Mundial del Comerç, etc.), els governs i la patronal ataquen amb cada vegada més força els drets dels treballadors.

L'actual sistema econòmic i polític organitza el saqueig de molts països, obliga a milions de persones a abandonar la seva regió d'origen per a sobreviure... i després els nega tots els seus drets amb el pretext que són immigrants.

La destrucció dels serveis públics, el qüestionament de tots els drets socials, els atacs als drets sindicals, la violació de les llibertats sindicals, el desenvolupament de la precarietat i de l'atur per a pressionar a la gent... aquests són els mètodes que s'utilitzen, els mateixos en tots els països!

Per a assolir els seus objectius, utilitzen tots els mitjans: la criminalització, els processos, les detencions, les intervencions de la policia, les ocupacions militars, tot tipus d'obstacles als drets col·lectius i individuals. La repressió és una de les seves armes contra els que resisteixen, s'oposen i construïxen alternatives. La nostra solidaritat, més enllà de les fronteres, és una de les nostres respostes.

El sindicalisme que reivindiquem no pot avalar pactes amb els poders constituïts per a validar les mesures antisocials. El sindicalisme té la responsabilitat d'organitzar la resistència a escala internacional per a construir, en les lluites, la necessària transformació social de la societat.

El nostre sindicalisme té com objectiu enderrocar al model de desenvolupament econòmic, social i polític, basat en l'hegemonia de les finances, el guany i la competitivitat. En canvi, volem construir un sistema basat en els béns comuns, en la redistribució de la riquesa entre tots els que contribueixen a la seva creació, en els drets dels treballadors i un desenvolupament ecològicament sostenible.

Exigim l'extensió, la democratització i l'apropiació social dels serveis públics (educació, salut, transport, energia, aigua, habitatge, etc.). La lliure circulació de les persones i la igualtat de drets socials i polítics de totes les persones, independentment de la seva nacionalitat, origen o sexe, formen part dels nostres objectius comuns.

El nostre sindicalisme combina la defensa dels interessos immediats dels treballadors amb la voluntat de canvi social profund. No es limita al camp de la reivindicació econòmica; abasta temes tals com el dret a l'habitatge, el dret a la terra, la igualtat entre homes i dones, l'antiracisme, l'ecologia, l'anticolonialisme, etc.

Els interessos que defensem són els de la classe obrera (treballadors actius o jubilats, aturats, joves en formació). Ells s'articulen amb els dels pobles de totes les regions del món. En aquest sentit, ens oposem frontalment a la patronal, els governs i les institucions al seu servei, i afirmem la nostra autonomia pel que fa a totes les organitzacions polítiques.

Existeixen organitzacions sindicals internacionals; van ser creades xarxes sindicals en els terrenys geogràfics o professionals. D'una regió del món a una altra, les nostres històries sindicals, l'estructuració dels nostres sindicats i les nostres afiliacions sindicals són diferents. Però compartim l'essencial: que estem decidits a avançar en la coordinació del sindicalisme de lluita, a escala internacional. La trobada que vam organitzar al març de 2013 se situa en aquesta dinàmica.

Amb l'organització d'aquesta trobada, no tenim la pretensió de declarar la constitució d'una nova organització internacional! Volem enfortir, ampliar, fer més eficient, una xarxa de sindicalisme ofensiu, democràtic, autònom, alternatiu, internacionalista.

Volem compartir les nostres experiències, enriquir-nos amb les resistències i les conquestes de tots, construir la unitat més enllà de les fronteres, posar en pràctica la solidaritat internacional dels treballadors. Enfront de la crisi que copeja a les poblacions de tots els països, i del com el capitalisme és responsable, és necessari coordinar i unificar les nostres lluites. Cridem als col·lectius sindicals a unir-se a nosaltres per a construir aquesta unitat d'acció sindical, necessària per a combatre la deterioració social, conquistar nous drets i construir una societat diferent.

Aquesta iniciativa, la volem construir pas a pas, amb tots les organitzacions sindicals de lluita, per a qui el sistema capitalista no és la manera d'organització infranquejable per a les nostres societats, i que construeixen el canvi a través de les lluites col·lectives de tots els dies i de les reflexions sobre la societat que volem per a matí.

Per a aquesta trobada internacional de març 2013, ens hem proposat objectius. Però és junts que anem a definir-los i podem posar-los en pràctica:

- Implementar, al llarg del temps, accions de solidaritat sindical, centrades en un o dos països.

- Intervenir de manera unitària i coordinada per a donar suport a lluites i campanyes internacionals preexistents: suport al poble palestí, reconeixement del sindicalisme autònom en el Magrib i l'Orient Mitjà, contra de l'ocupació militar d'Haití, contra els tractats europeus que imposen l'austeritat, pel dret de tots els pobles a decidir sobre el seu futur, etc.

- Enfortir i ampliar la labor internacional realitzada en els sectors professionals (transport, educació, centres de cridades, la indústria, el comerç, la salut, etc.) i sobre qüestions interprofessionals (drets de la dona, immigració, habitatge, ecologia, salut i treball, etc.)

- Decidir junts els mitjans materials necessaris per a l'èxit dels nostres projectes comuns.

Convidem a que ens diguin si estan interessats en la iniciativa, si el projecte els sembla útil i si la seva organització pensa participar en aquesta trobada internacional: syndicalisme.inter@solidaires.org

Union syndicale Solidaires, Central Sindical e Popular Conlutas, Confederacion General del Trabajo,
Organisation Démocratique du Travail, National Union of Rail, Maritime and Transport

Attached documents