CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

The deep web, els suburbis d’Internet

Dilluns, 28 gener, 2013

"Quan mires l'abisme, l'abisme també et mira a tu". (Nietzsche)

Deep Web, mite o realitat?

Lluny de les possibles conspiracions cibernètiques, centrem l'article en les possibilitats reals i positives de la Deep Web. La deep web o Internet profunda són xarxes que escapen als cercadors més coneguts de la superfície, d'aquí el seu nom. Les seves pàgines, manuals, documents ..., no estan indexats i necessitem utilitzar programes específics per poder accedir-hi. Són les bases de dades no indexades, són xarxes que no volen mantenir comunicació amb la Internet comuna, són les entranyes de la xarxa, els suburbis. No es tracta d'un dogma de fe, una cosa suposada i intangible, el 2000 es parlava de 7.500 Terabytes d'informació! ¿Impressionats? Bé. Doncs sapigueu que la Universitat de Berkeley, Califòrnia, estima que actualment la Internet Profunda ha de tenir uns 91.000 Terabytes.

Potser la manera més senzilla, encara que poc original d'explicar aquest fenomen, sigui l'iceberg. És un excel·lent símil, clar i concís.

Es diu que en la deep web no es navega, es busseja, i és comú sentir-se perdut les primeres vegades, es tracta d'un exercici nou en un element conegut, i això genera certa confusió i tendència a abandonar l'intent. Els principals problemes amb què ensopeguem són els següents: No sabem quins són els enllaços d'interès ni sabem com arribar-hi. També és comú que en intentar accedir a un servei de la deep web, aquest es trobi caigut, perdut o mort. Cal tenir en compte que el manteniment d'aquestes pàgines, fòrums, xat, serveis ..., no és tan habitual com el d'una pàgina web comercial, la d'un diari d'èxit o la d'un bloc conegut a Internet comú, però com tot en aquesta vida, no tenim més que seguir buscant, tafanejant i fins i tot tafanejant per poder trobar quines són aquests bons enllaços.

Ja sabem navegar, comencem a bussejar

Quan ens endinsem en els suburbis de les nostres ciutats, acostumem a fer-ho amb cautela, passegem amb algú que conegui el terreny, per exemple, o si més no, busquem informació de primera mà sobre el que pretenem explorar. El mateix hauríem de fer en entrar a la deep web.

Són molts els serveis i programes que ens permeten bussejar per ella i encara TOR és un dels més coneguts i és sobre el qual posaré l'accent en aquest article, també és cert que hi ha alguns altres i que funcionen igual de bé, o fins i tot millor que TOR. Cal esmentar també dos grans xarxes que encara que menys conegudes són igual d'importants: Freenet o i2p. Hem de fer l'elecció correcta d'acord amb les nostres necessitats ja que totes han estat desenvolupades amb diferents propòsits.

És comú pensar, de fet així ho faig jo, que la idea romàntica i hacker de l'anonimat és una de les més importants conviccions a l'hora d'accedir a aquest tipus de xarxes.

TOR (The Onion Router and The onion web)

The Onion Router, en la seva forma abreujada Tor, és un projecte l'objectiu principal és el desenvolupament d'una xarxa de comunicacions distribuïda de baixa latència i superposada sobre internet en què no es reveli la identitat dels usuaris (anonimat a nivell de xarxa) a més de mantenir la integritat i el secret de la informació mentre aquesta viatja a través d'ella. Per aquest motiu es diu que aquesta tecnologia pertany a l'anomenada deep web.

L'ús d'aquest tipus d'eines és força estès a les activistes polítiques. L'ús dels proxyes camufla teu rastre a Internet i a més et permet saltar algunes de les restriccions que, com és ben conegut, alguns governs imposen sobre la xarxa i el seu ús. TOR permet preservar la teva privacitat dins de les web que visites, permet amagar les destinacions en línia dels nostres proveïdors d'Internet i per últim i no per això menys important ens permet saltar-nos filtres de censura a Internet. Però és important saber que TOR va ser dissenyat per preservar la teva privacitat en una capa de xarxa però no ho va ser per preservar-la en les seves comunicacions en línia. Pel que no hauria de ser utilitzat per enviar informació a serveis web que usin una canal de comunicació insegur (http).

TOR ofereix un programari per connectar als diferents proxyes de la seva xarxa. Per això és necessari accedir a la seva web a Internet comercial i descarregar el programari en forma de bundle o instal en GNU / Linux usant el gestor de paquets de la nostra distribució preferida. En els dos casos es recomana la instal·lació del Vidalia, el seu panell d'administració, així com Polipo, el nostre propi PROXY. I en cas que triem la segona forma d'instal·lació haurem de instal·lar el plugin ProxyFoxy Firefox, en el primer cas el navegador en format de Bundle ja disposa de la gestió de proxy necessària per xarxa TOR usant l'extensió de Firefox TOR Buttom.

aptitude install tor tor-geoipdb Vidalia polipo

Ens descarreguem la configuració de Polipo, perquè no l'hàgim de fer nosaltres mateixes:

wget

https://gitweb.torproject.org/torbrowser.git/blob_plain/ae4aa49ad9100a50eec049d0a419fac63a84d874:/build-scripts/config/polipo.conf

cp/etc/polipo/config,.original

mv polipo.conf /etc/polipo/config

service polipo restart

I per últim reiniciem TOR:

service tor restart

Els paràmetres de configuració del FoxyProxy són els següents:

localhost PORT Socket 5

Si tot ha anat bé podrem anar a la web que ens permet mirar si el nostre TOR aquesta ben configurat. En cas que tot aquest correcte ja podrem fer la nostra primera immersió a UN dels suburbis d'Internet, The Onion web.

The hidden ser Services I: que podem trobar per garantir el nostre anonimat

Els serveis que podrem trobar a la deep web són comunament conegut amb Hidden Services o serveis ocults i no van molt més enllà dels serveis que podem trobar a Internet comú, però tenen l'afegit de la privacitat: fòrums, comerç electrònic (on asseguren l'anonimat), biblioteques de documents en PDF o TXT, servidors de correu ..., i sobretot moltes coses que consideraríem interessants a la internet comú, però que aquí adquireixen el valor afegit de gestionar correctament la nostra privacitat.

Una de les webs de referència en TOR és The hiden Wiki, la wiki oculta, allà molt sovint es canvien els enllaços a les webs més comuns dins de TOR, cercadors interns, dipòsits de documentació important, enllaços a fòrums d'interès ... , fins i tot enllaços a coses que no ens agradaria tenir a veure, el que s'ha dit, els suburbis.

És molt conegut el món dels BitCoin en aquestes contrades del ciberespai, tot es paga amb una moneda digital, global, anònima i P2P. Aquesta moneda té bona fama dins de tots els usuaris d'aquest tipus de serveis i cada vegada estem veient que arriba més amunt ja que ara per ara és bastant comú trobar-nos amb BitCoin a Internet comercial. Sense entrar en molt detall, ja que no és l'objecte de l'article, diré que BitCoin és un sistema de pagament en la qual tots els parells validen totes les transaccions que s'efectuen en aquesta xarxa (TOTS els parells TOTES les transaccions), fins i tot les que s'hagin efectuat abans de que la nostra usuària entrés a la xarxa de BitCoin, per tant té caràcter retroactiu. Per això és habitual que en arrencar per primera vegada el Wallet de BitCoin tarda a deixar-te fer operacions, ja que actualment es descarrega i valida uns 3 GB de dades.

The hidden ser Services II: com posar en marxa els nostres propis ser vicis ocults.

La gent que busca preservar l'anonimat de la seva identitat a la xarxa (tant si és en la onion web com a Internet comercial) utilitza serveis que estan a la xarxa TOR. Totes i cadascuna de nosaltres tenim la possibilitat de desplegar serveis ocults en els nostres servidors amb una relativa facilitat.

A l'hora d'instal·lar un Hidden Service web hem de fer una configuracions molt simples en els fitxers de configuració de TOR. En aquest exemple només explicaré com muntar un servidor web bàsic per poder servir HTML dins de la xarxa TOR, però podeu utilitzar les guies dels vostres sistemes operatius lliures favorits per posar serveis com ara blocs, (s) FTP, wikis ..., o qualsevol altra cosa que se us pugui ocórrer.

El primer que hem de fer, abans de posar-nos amb TOR és instal · lar un servidor web, en el meu cas Apache2:

#Aptitude install apache2

Un cop fet això i comprat que "It 's works", podem posar-nos mans a l'obra amb TOR, si el tenim arrencat el primer és aturar tant Vidalia, el panell d'administració de TOR, com el servei TOR:

#/ Etc / init.d / tor stop

Un cop fet això hem d'editar el fitxer, buscarem la línia # HiddenServicie i la deixarem de la següent manera, on / var / www és el directori on voldrem posar el Hidden Service:

#Vim / etc / tor / torrc

#Hidden Service

HiddenServiceDir / var / www

HiddenServicePort 80 127.0.0.1:80

Un cop realitzada aquesta simple configuració arranquem de nou TOR, així com Vidalia i mirem que en secció error_logs de Vidalia tot aquesta OK, en cas de tenir algun error el log ens ajudés a descobrir que és el que tenim mal configurat.

Si tot va OK, TOR haurà creat dos fitxers al directori del Hiden Service (en el cas d'aquest exemple / var / www), seran hostname i private_key, si obriu el fitxer hostaname (que conté la direcció. Onion del nostre Hidden Service ) veureu que si accediu a aquesta URL "torificada" podreu accedir al vostre servidor web sense haver de fer CAP canvi en el router. Si els passeu el fitxer a les vostres companyes i podreu gaudir del servei :-)

La guerra s'activa en la deep web: #opDarknet

"Només aquell que construeix el futur té dret a jutjar el passat". (Nietzsche)

Encara que els suburbis i l'anonimat poden ser un excel·lent brou de cultiu d'accions menyspreables, també es gestionen contraaccions per part dels usuaris d'aquests "baixos fons". Així doncs, quan Freedom Hosting permetia que xarxes de pederastes muntaran els seus serveis dins dels seus servidors, Anonymous, igual que molts altres, penso que això no es podia permetre i es va llançar un dels majors atacs col · lectius que s'han donat a Internet oculta: # opDarknet

Aquesta acció va ser un èxit i van caure serveis important de pederàstia com ho va ser torpede. Els integrants d'Anonymous van comunicar tant a The house of anonymous com a Internet comercial.

Amb això no vull dir que tot el que es fa en els suburbis sigui bo o sigui dolent, vull dir que l'anonimat i les seves possibilitats són una eina més, no una manera modern de ser impune. Nietzsche ho sabia.

FONT: ROJOYNEGRO.INFO

Més informació:

- Download TOR