Els estudis universitaris públics són a Catalunya un 75% més cars de mitjana que a la resta de l'Estat - CGTCatalunya.cat
Què és la CGT | On trobar-nos | Afiliació | Butlletí
C/ Burgos 59, baixos - 08014 Barcelona - Telèfon: 935 120 481 - http://www.cgtcatalunya.cat - spccc@cgtcatalunya.cat

Els estudis universitaris públics són a Catalunya un 75% més cars de mitjana que a la resta de l’Estat
Informe "Quant paga l´estudiant?". Preus i taxes de matrícula universitària a Catalunya, a Espanya i al món
dimecres 10 d'octubre de 2012 / Notícies / Visites: 248
Menéame

Els estudis universitaris públics són a Catalunya un 75% més cars de mitjana que a la resta de l’Estat.

L’OSU presenta un detallat informe en què compara els preus i denuncia que al Principat els costos són molt més elevats i, a sobre, és on l’increment de taxes s’ha deixat notar més. Els graus s’han apujat entre 607 i 949 euros anuals. Dijous es viurà la primera vaga del curs, contra les retallades de personal i l’increment de taxes.

Els estudis superiors públics al Principat són més inaccessibles que a la resta de l’Estat espanyol. El motiu és, simplement, que el preu que han de pagar els alumnes és molt més elevat. Segons un estudi de l’Observatori del Sistema Universitari (OSU), després de l’increment de taxes aplicat enguany, els estudis de grau són a Catalunya un 75% més cars de mitjana que a la resta de l’Estat espanyol. L’OSU, una plataforma independent de recerca formada per professors i estudiants de les universitats catalanes, afegeix que els estudiants han de pagar un 30% més al Principat que a Madrid, el segon territori on els preus són més elevats.

Traduït a xifres, actualment un curs de grau al Principat implica un pagament d’entre 1.566 i 2.372 euros anuals per alumne, el que suposa una alça d’entre 607 i 949 euros amb relació al curs anterior. Des del 2001, i sense tenir en compte l’IPC, els costos dels estudis de grau (abans primer i segon cicle) s’han apujat entre el 84% i el 103%. L’increment més important s’ha donat aquest any, quan els preus han augmentat un 67%, també la xifra més elevada de l’Estat. En aquest sentit, l’OSU ja va denunciar el juny que mentre que la Generalitat assegurava que el curs passat l’alumne assumia un 15% del cost de la matrícula, la realitat és que ja en pagava un 20%, percentatge que s’ha disparat amb l’esmentat increment. En el cas dels màsters universitaris, les diferències entre el Principat, de nou el territori més car, i la resta de l’Estat oscil·len entre el 30% i el 162%. L’increment de preus suposa una despesa extra que va dels 941 als 1.955 euros.

Per tot plegat, no és d’estranyar que la comunitat universitària estigui en peu de guerra. Aquest dijous, de fet, es viurà la primera jornada de vaga a l’ensenyament superior del curs, després que l’any passat les protestes fossin una constant. La jornada d’aturada l’ha convocat la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) i es farà una manifestació al migdia, amb la plaça Universitat de Barcelona com a punt d’inici i amb els lemes “contra les retallades de personal”, “contra els preus abusius de les matrícules” i “contra els atacs a la democràcia”.

FONT:ELTRIANGLE.INFO

Preus 2012-2013 Universitats a Catalunya i Espanya :

Informe quant paga l´estudiant? Preus i taxes de matrícula universitària a Catalunya, a Espanya i al món :

P.-S.

Preus 2012-2013 Universitats a Catalunya i Espanya :

Informe quant paga l´estudiant? Preus i taxes de matrícula universitària a Catalunya, a Espanya i al món:

Comparteix
 Convertir a ebook |  Enregistrer au format PDF Guardar com pdf

Fer un conmentari

Vols contactar amb la CGT de Catalunya? Aquí tens informació de com afiliar-te. Pots informar-te d'on trobar-nos aquí. Si ho prefereixes pots seguir els nostres perfils de Twitter i Facebook. Consulta aquí el llistat de perfils a les principals xarxes socials.

Rànquings 365 últims díes
  1. La CGT denuncia escassetat de material de protecció adequat per als sanitaris de la demarcació de Tarragona i les deficients mesures de prevenció i protecció
  2. Crida de la CGT de Catalunya a la mobilització contra la #LleiAragonés
  3. El govern prepara una privatització massiva. Aturem la #LleiAragonés
  4. Una sentència que ataca les llibertats i els drets civils
  5. Exigim la paralització de les oposicions de TEEI i que les fagin fixes
  6. Concentració 25-S al Parlament de Catalunya i material Llei Aragonés
  7. Contra la repressió i els nous muntatges policials, llibertat detingudes
  8. Alliberem-nos de l’opressió dels estats i del capitalisme. Autodeterminació i autogestió
  9. Motherson Sintermetal products SA presenta un ERO, la CGT li planta cara
  10. Formulari d’afiliació (beta)

Llicència de Creative Commons Subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 2.5 de Creative Commons
Lloc desenvolupat amb SPIP 3.2.3 [20352] | Squelette basat en el tema visual dissenyat per Fuksia
Webmaster - webcat@cgtcatalunya.cat | RSS | XHTML vàlid