CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La privatització d’Aigües Ter-Llobregat dispararà la factura de l’aigua que paguen els usuaris

Dimarts, 9 octubre, 2012

La plataforma Aigua és Vida denúncia que la companyia ja ha aprovat un increment del cànon de l'aigua del 70% i a partir del gener podria augmentar un 100% més. A més a més, entre els aspirants a quedar-se amb la concessió hi ha grups d'inversió que s'enriqueixen amb la indústria armamentística.

La privatització d’empreses públiques és una de les mesures que està intentant portar a terme el Govern de la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu de reduir el monumental deute –més de 48.000 milions d’euros- que arrossega. De moment, la privatització que sembla més sentenciada és la d’Aigües Ter-Llobregat (ATL), una companyia que brinda servei en alta (des de les fonts d’aigua fins als dipòsits municipals) a prop de cinc milions de catalans. Divendres 5 d'octubre s’acabava el termini de presentació d’ofertes per aspirar a la concessió d’ATL i s’hi presentaven dues ofertes, darrere de les quals hi ha “grans fons d’inversió” internacionals que es dediquen, entre d’altres aspectes, a enriquir-se amb projectes armamentístics, segons ha denunciat la plataforma Aigua és Vida.

Les dues ofertes van ser presentades d’una banda per un consorci format per Agbar, controlada per la francesa Suez; Caisse de Dépot, un fons d’inversió canadenc; i First State, un fons australià; i per l’altra, el grup Acciona juntament amb un fons d’inversió coreà. Aigua és Vida assegura que, a banda dels projectes armamentístics, aquests fons fan diners amb grans projectes de minera i processos de fractura hidràulica. “Paradoxalment el Govern de Catalunya utilitza arguments de manca de viabilitat per justificar la privatització d’ATL, però en canvi la seva venda desperta l’interès d’una de les multinacionals de l’aigua més gran del món”, apunta la plataforma –formada per diverses organitzacions de la societat civil-, en referència a Suez.

El que sobretot denúncia Aigua és Vida, i que la Generalitat està ocultant, és que la privatització d’ATL acabarà repercutint en un increment de la factura de l’aigua que paguen els usuaris. La companyia ha aprovat ja una pujada del 70% del cànon d’aigua, que acabarà repercutint entre un 25% i un 35% als usuaris, sempre segons la plataforma. El més greu, però, és que els plecs del procés de l’externalització del servei inclouen apujar “més del 100%” el cànon a partir del gener, opció que implicaria disparar el cost de la factura de l’aigua que paguen els ciutadans.

En principi, la privatització implicarà un ingrés de 300 milions d’euros per a les arques públiques i una concessió de 50 anys, que amb la previsió de la plataforma permetrà a qui s’emporti la concessió obtenir uns ingressos superiors als 1.600 milions, “mentre queden al calaix tots els plans per fer viable l’empresa pública actual”. “No tindria més sentit que els nostres serveis públics fossin la base en la que assentar la societat del benestar i no pas un espoli constant de dividends cap a l’estranger?”, es pregunta Aigua és Vida en un comunicat. Per tot plegat, la plataforma demana la paralització de la privatització, que des del Palau de la Generalitat ja donen per feta i que segons els opositors també repercutirà en acomiadaments en una empresa que ara compta amb 220 treballadors.

* Font: El Triangle