El Vapor - CGTCatalunya.cat
Què és la CGT | On trobar-nos | Afiliació | Butlletí
C/ Burgos 59, baixos - 08014 Barcelona - Telèfon: 935 120 481 - http://www.cgtcatalunya.cat - spccc@cgtcatalunya.cat

El Vapor
dijous 5 de juliol de 2012 / Vocabulari obrerisme / Visites: 138
Menéame

Periòdic mercantil, polític i literari en castellà que aparegué el 22 de març de 1833 per iniciativa d’Antoni Bergnes de las Casas, que l’edità. Apareixia primer tres vegades la setmana (fins el 10 de juny de 1834), després quatre (fins el 30 de desembre de 1834) i finalment fou diari (gener del 1835). Ramon López i Soler en fou el primer director, fins que a l’agost del 1835 emigrà a França; en aquesta primera època cal destacar en l’aspecte literari la defensa de Walter Scott i la publicació d’una sèrie de composicions poètiques en català (les famosíssimes Trobes de B.C.Aribau, i també Lo vot complert de P.Mata i Fontanet).

A partir de l’abril del 1835, Bergnes —que havia creat a la redacció un dels primers gabinets de lectura de Barcelona per als subscriptors— se separà de l’empresa i el periòdic fou imprès per M.Rivadeneyra. Després de López i Soler sembla que J.F.Monlau el dirigí uns quants mesos, però cap al juliol del 1836 consta com a redactor principal J.A.de Covert Spring (potser identificable amb el mateix Monlau), que, des de les seves pàgines, introduí a l’estat espanyol les idees de Saint-Simon.

Declaradament progressista primer, no sembla provat el seu decantament cap al camp moderat, i així, quan a l’octubre del 1836 l’empresa editora, al·legant motius econòmics, decidí la seva fusió amb el moderat El Guardia Nacional, l’equip redactor (encapçalat per Covert Spring i compost per Marià González, Pere Mata, Antoni Ribot, Josep Llausàs, Manuel Milà i Ramon Torrens) no acceptà la decisió i creà "El Nuevo Vapor" (27 d’octubre de 1836), que a partir del desembre adoptà el seu antic nom.

Tanmateix, des de les seves pàgines, Covert Spring denuncià els grups de l’esquerra del radicalisme (fet que provocà la dimissió de Ribot i de Mata) i contribuí, amb les seves provocacions, als avalots entre l’exèrcit i les dissoltes milícies urbanes (maig del 1837) que acabaren amb l’afusellament de Ramon Xauradó. Pocs dies després Covert Spring abandonà la direcció del periòdic, que deixà de publicar-se pel febrer del 1838. En l’aspecte literari cal destacar la participació de Milà i Fontanals (Clásicos y románticos, 1836) i algunes altres composicions catalanes (per exemple les de J.Ribot, 1837); i en l’econòmic, publicà articles de Guillem Oliver (1835), defensà el proteccionisme i reproduí articles on es palesa la influència de Fourier. En conjunt, és una de les publicacions més interessants, en molts aspectes, del seu moment.

Comparteix
 Convertir a ebook |  Enregistrer au format PDF Guardar com pdf

Fer un conmentari

Vols contactar amb la CGT de Catalunya? Aquí tens informació de com afiliar-te. Pots informar-te d'on trobar-nos aquí. Si ho prefereixes pots seguir els nostres perfils de Twitter i Facebook. Consulta aquí el llistat de perfils a les principals xarxes socials.

Rànquings 365 últims díes
  1. L’Assemblea de CGT en el Port de Barcelona, exigeix la readmissió dels acomiadats de TEPSA i dona suport a la vaga convocada a partir del 5 de novembre
  2. La CGT denúncia una situació esperpèntica amb lectors d’empremtes digitals
  3. Actualitzar l’anarquisme sense adulterar-ho
  4. La CGT Lleida critica la inacció d’Educació (ERC) en el cas Maristes
  5. Davant la convocatòria de vaga del 16 de maig
  6. Vaga a Unísono el 28 de gener i concentració a Barcelona
  7. Ha sortit el número 208 de la revista Catalunya (Abril 2019)
  8. Acceptarem el “Tu, calla!”? Revertim la repressió
  9. La “Llei Aragonès”, els serveis públics al punt de mira
  10. TransFormem UB convoca el professorat a vaga a la UB i a assemblea interuniversitària el dijous 25 d’octubre

Llicència de Creative Commons Subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 2.5 de Creative Commons
Lloc desenvolupat amb SPIP 3.2.3 [20352] | Squelette basat en el tema visual dissenyat per Fuksia
Webmaster - webcat@cgtcatalunya.cat | RSS | XHTML vàlid