La Generalitat vol clausurar el centre emissor de Ràdio Contrabanda FM - CGTCatalunya.cat
Què és la CGT | On trobar-nos | Afiliació | Butlletí
C/ Burgos 59, baixos - 08014 Barcelona - Telèfon: 935 120 481 - http://www.cgtcatalunya.cat - spccc@cgtcatalunya.cat

La Generalitat vol clausurar el centre emissor de Ràdio Contrabanda FM
divendres 22 de juny de 2012 / Notícies / Visites: 240
Menéame

CARLES MASIÀ | 20/06/2012 - Setmanari Directa

La Generalitat està intentant forçar el tancament de Contrabanda FM, una de les ràdios lliures més veterana i activa de la ciutat de Barcelona, que emet des de l’any 1991 a tot el terme municipal. O, com a mínim, això és el que es desprèn de l’actuació de la Subdirecció General d’Ordenació de l’Espai de Comunicació Audiosivual –organisme dependent de la Conselleria de Cultura–, que ha enviat una notificació que exigeix la clausura del centre emissor que la ràdio barcelonina té al Turó de la Rovira. Arran d’aquesta notificació, en cas que Contrabanda FM no deixi d’emetre el dia 25 de juny, pot haver d’afrontar una multa de 100.000 euros, la qual cosa l’abocaria al precinte de la seva infraestructura tècnica i al tancament definitiu.

La zona dels turons de la Rovira i el Carmel es troba afectada per un pla integral que pretén regular les emissions il·legals que fan diverses ràdios pirates comercials a la zona. La Generalitat, però, no té en compte la particularitat de Contrabanda, emissora de caràcter autogestionat i no comercial, i que no emet publicitat ni rep cap mena de subvenció. Segons Contrabanda FM, aquest és el pretext que està utilitzant la Generalitat per impedir el dret d’emissió de les ràdios lliures, sobre les quals no hi ha cap legislació específica. Únicament la llei 22/2005 del 29 (Llei Audiovisual de Catalunya) contempla l’existència de ràdios sense ànim de lucre, però no concreta l’accés a les llicències.

De moment, la comissió jurídica de la ràdio ha preparat un plec d’al·legacions a l’expedient que podria endarrerir els procediments, que es basen sobretot en el dret a poder usar l’espai radioelèctric com a ràdio no comercial. Alhora, s’ha demanat una trobada amb la Secretaria de Mitjans, però fonts de l’emissora han assegurat que l’administració catalana preveu que la reunió podria tenir lloc, com a molt aviat, a principi de juliol.

Campanya de solidaritat

A banda del front legal, la ràdio està engegant una campanya per afrontar amb més garanties l’expedient obert per l’administració. Per tal de visibilitzar el suport de l’entorn, Contrabanda també ha emès diverses falques i vídeos (a disposició dels mitjans que vulguin difondre aquests materials i solidaritzar-se amb l’emissora) i ha iniciat una iniciativa de recollida de signatures adreçada a persones i col·lectius. D’altra banda, la coordinadora de ràdios lliures de Catalunya ja ha emès un comunicat de suport en què denuncia els episodis de “tancaments, segrest d’equips, usurpació del dial per part d’emissores comercials –públiques i privades– i sancions administratives” a què s’han vist abocades aquestes emissores durant les últimes quatre dècades.

Sense anar gaire enrere en el temps, Ràdio Pica i Ràdio Bronka pateixen interferències al 96.6 de la FM –dial que comparteixen– per part de l’emissora privada comercial Amb2 FM des de fa gairebé dos anys. La Secretaria de Mitjans coneix tots els detalls del cas, amb l’agreujant que les interferències es produeixen des de la planta que Telefònica té a la Torre de Collserola, però de moment, continua emetent sense problemes. D’altra banda, Ràdio Línia IV, ubicada a Nou Barris, també té el dial interferit per una altra ràdio comercial, Rock’n’Gol (103.9).

Implicació amb les lluites socials

Precisament, Contrabanda FM (91.4) ha estat una de les ràdios més implicada amb les lluites socials durant els últims anys. La seva programació se centra en programes culturals, musicals, debats, d’alternatives i, fins i tot, compta amb un butlletí d’informació setmanal. A més ha participat –juntament amb altres mitjans de comunicació alternativa– en l’Agència 29-S, creada per informar sobre els aspectes silenciats o tergiversats de la vaga general del 2010, experiència que es va repetir el 29 de març d’enguany amb un alt índex de difusió i participació.

Per tot plegat, si l’amenaça de tancament de la Generalitat de Catalunya s’arribés a executar, es podria donar la circumstància que a molts barris de Barcelona no arribés el senyal de cap ràdio lliure.

* Notícia publicada al web del setmanari Directa

http://www.directa.cat/noticia/generalitat-vol-posar-mordassa-historica-radio-contrabanda-fm

Comparteix
 Convertir a ebook |  Enregistrer au format PDF Guardar com pdf

Fer un conmentari

Vols contactar amb la CGT de Catalunya? Aquí tens informació de com afiliar-te. Pots informar-te d'on trobar-nos aquí. Si ho prefereixes pots seguir els nostres perfils de Twitter i Facebook. Consulta aquí el llistat de perfils a les principals xarxes socials.

Rànquings 365 últims díes
  1. La CGT denuncia escassetat de material de protecció adequat per als sanitaris de la demarcació de Tarragona i les deficients mesures de prevenció i protecció
  2. Motherson Sintermetal products SA presenta un ERO, la CGT li planta cara
  3. El govern prepara una privatització massiva. Aturem la #LleiAragonés
  4. Una sentència que ataca les llibertats i els drets civils
  5. Crida de la CGT de Catalunya a la mobilització contra la #LleiAragonés
  6. Concentració 25-S al Parlament de Catalunya i material Llei Aragonés
  7. Formulari d’afiliació (beta)
  8. Contra la repressió i els nous muntatges policials, llibertat detingudes
  9. Les 5 noves punyalades del govern, la patronal i CCOO-UGT a la classe treballadora
  10. Exigim la paralització de les oposicions de TEEI i que les fagin fixes

Llicència de Creative Commons Subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 2.5 de Creative Commons
Lloc desenvolupat amb SPIP 3.2.3 [20352] | Squelette basat en el tema visual dissenyat per Fuksia
Webmaster - webcat@cgtcatalunya.cat | RSS | XHTML vàlid