Un estudi conclou que els universitaris catalans ja assumeixen més del 21% del cost de la carrera - CGTCatalunya.cat
Què és la CGT | On trobar-nos | Afiliació | Butlletí
C/ Burgos 59, baixos - 08014 Barcelona - Telèfon: 935 120 481 - http://www.cgtcatalunya.cat - spccc@cgtcatalunya.cat

Un estudi conclou que els universitaris catalans ja assumeixen més del 21% del cost de la carrera
dilluns 11 de juny de 2012 / Actualitat / Visites: 154
Menéame

Les universitats catalanes, de les més cares
Segons l’estudi, les universitats catalanes són de les més cares de l’Estat espanyol, amb preus als graus que oscil·len entre els 910 euros que pot costar una primera matrícula en estudis d’humanitats i ciències socials, i els 1.423 euros dels estudis en ciències de la salut. Es tracta de preus similars als de Madrid o Navarra.

Un estudi conclou que els universitaris catalans ja assumeixen més del 21% del cost de la carrera
L’informe posa en qüestió la necessitat d’aplicar l’augment de taxes previst en el nou decret llei

Recorda que l’ensenyament superior a l’Estat espanyol és un dels més cars d’Europa

La presentació de l’informe s’ha fet aquest dimecres a la UB

Els estudiants universitaris catalans paguen actualment un 21’38% del cost total de la carrera, segons un estudi de l’Observatori del Sistema Universitari. La xifra divergeix de les dades oficials sobre l’import mitjà que assumeix l’alumnat universitari respecte del cost dels seus estudis. Els autors de l’informe expliquen que la diferència és deguda al fet que l’Observatori no ha inclòs el pressupost destinat a la recerca en el càlcul del cost real d’una carrera.

Tanmateix, des de l’Observatori han pogut comparar el seu càlcul amb la comptabilitat analítica que han realitzat les universitats Jaume I de Castelló i l’Autònoma de Barcelona. La primera assegura que actualment els seus alumnes paguen el 19’22% del cost real de la carrera, mentre que la segona estima que els estudiants financen el 22’77% del cost.

Per aquest motiu, la coordinadora de l’informe, Vera Sacristán, ha posat en dubte la necessitat d’aplicar l’augment de preus a les universitats catalanes que preveu el nou decret llei.

La norma que permet ampliar fins al 25% –del 15% actual– el percentatge que paga l’alumne. Sacristán considera que si el decret presenta una forquilla d’entre el 15% i el 25%, l’alumnat universitari de Catalunya ja compleix. De fet, adverteix que si s’aplica un increment del 66% a les matrícules, els estudiants podrien haver de pagar més del que estableix la llei.

Les universitats catalanes, de les més cares
Segons l’estudi, les universitats catalanes són de les més cares de l’Estat espanyol, amb preus als graus que oscil·len entre els 910 euros que pot costar una primera matrícula en estudis d’humanitats i ciències socials, i els 1.423 euros dels estudis en ciències de la salut. Es tracta de preus similars als de Madrid o Navarra.
El sistema universitari espanyol, el sisè més car d’Europa
Segons les dades que ha recollit l’Observatori del Sistema Universitari, l’Estat espanyol té el sisè sistema universitari més car d’Europa. Només té per davant Portugal, Holanda, Itàlia, Irlanda i el Regne Unit. A més, el sistema de beques espanyol és dels més febles entre els països europeus.
A més, l’informe apunta que, segons es desprèn de dades de l’OCDE, no existeix una correlació entre el model universitari i la riquesa del país, ni tampoc entre el model escollit i la demografia

FONT: ELPUNTAVUI

Comparteix
 Convertir a ebook |  Enregistrer au format PDF Guardar com pdf

Fer un conmentari

Vols contactar amb la CGT de Catalunya? Aquí tens informació de com afiliar-te. Pots informar-te d'on trobar-nos aquí. Si ho prefereixes pots seguir els nostres perfils de Twitter i Facebook. Consulta aquí el llistat de perfils a les principals xarxes socials.

Rànquings 365 últims díes
  1. La CGT denuncia escassetat de material de protecció adequat per als sanitaris de la demarcació de Tarragona i les deficients mesures de prevenció i protecció
  2. Crida de la CGT de Catalunya a la mobilització contra la #LleiAragonés
  3. El govern prepara una privatització massiva. Aturem la #LleiAragonés
  4. Una sentència que ataca les llibertats i els drets civils
  5. Exigim la paralització de les oposicions de TEEI i que les fagin fixes
  6. Concentració 25-S al Parlament de Catalunya i material Llei Aragonés
  7. Contra la repressió i els nous muntatges policials, llibertat detingudes
  8. Alliberem-nos de l’opressió dels estats i del capitalisme. Autodeterminació i autogestió
  9. Motherson Sintermetal products SA presenta un ERO, la CGT li planta cara
  10. Formulari d’afiliació (beta)

Llicència de Creative Commons Subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 2.5 de Creative Commons
Lloc desenvolupat amb SPIP 3.2.3 [20352] | Squelette basat en el tema visual dissenyat per Fuksia
Webmaster - webcat@cgtcatalunya.cat | RSS | XHTML vàlid