CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Vaga a l’ensenyament el 22 de maig, contra les retallades del govern central i la Generalitat

Diumenge, 20 maig, 2012

22M Vaga

CONTRA LES RETALLADES!

22 de maig VAGA i manifestacions:

- Barcelona: 12:30h. manifestació des de pl. Universitat

- Lleida: 18h. davant del Departament d’Ensenyament

- Tarragona: 12h. concentració SSTT. 18:30h Manifestació des de pl.Tarraco a l’Ajuntament

- Girona: 12:30h. Concentració professorat i estudiants, davant Delegació Generalitat c/Pompeu Fabra 1. 18:00h. Manifestació, sortida pl. de la Independència.

- Tortosa 12:30-13:30h. concentració SSTT. 18:30-19:30h. Manifestació pl. del Mercat

Manifest unitari

CONTRA LES RETALLADES DE WERT I RIGAU

DIA 22 DE MAIG VAGA A L’ENSENYAMENT PÚBLIC CATALÀ

De nou, més retallades

La consellera Rigau ja ha anunciat que aplicarà les mesures plantejades pel Ministre Wert. Aquestes noves retallades comporten l’atac més dur a l’ensenyament públic en molts anys, ja que implicaran una depreciació important de les condicions en què es desenvolupa l’aprenentatge de l’alumnat i de les condicions de treball del professorat en general i, si més no, més precarietat i atur per al professorat interí i substitut, tot plegat esdevé un atac sense precedents a la qualitat educativa.

Rigau, malgrat el seu discurs contrari pel caràcter intervencionista de les mesures, realitza un brindis al sol anunciant que les recorrerà al Tribunal Constitucional, però alhora, es dedica a justificar-les i té molta presa per començar-les a aplicar.

La consellera Rigau substituirà algunes de les retallades educatives que ja havia aprovat el Govern de la Generalitat per les noves de Wert que tenen un abast molt més extens i aconseguiran un estalvi més gran i, per tant, contribuiran en una mesura molt més gran a pagar els beneficis del deute públic dels nostres banquers.

Així, Rigau aplaça un curs l’aplicació de la reducció de les hores lectives de la tasca coordinadora i tutora de pràctiques d’FP, la reducció de les dues hores dels desdoblaments d’ESO i de la reducció de plantilles a les ZER i les substitueix per les retallades de Wert, per tant, el nou quadre de retallades a afegir a les que ja veníem patint des del 2010 quedaria així:

- Increment de la jornada lectiva del professorat com a mínim a 25 hores a primària i 20 a secundària

- Increment de les ràtios amb caràcter general, segons la següent distribució:
P3 i 1r de primària fins a 27 alumnes; 1er d'ESO fins a 35 alumnes; al batxillerat fins a 40 alumnes; a l'FP 35 alumnes. Aquestes ràtios poden venir modulades per dos factors: el principi d'inclusió escolar i les característiques socioeconòmiques del centre.

- No es nomenarà personal extern al centre per cobrir les substitucions fins transcorreguts deu dies lectius des de l'inici de la baixa. Aquesta mesura pretenen aplicar-la ja aquest mateix curs.

- A més es mantenen les 28 hores de permanència al centre en secundària i les retallades al primer estadi així com els nous crèdits per accedir a cada estadi.

Sembla que ambdós governs pensen en continuar retallant i que no tenen intenció d'aturar-se, ara ja es parla de la possibilitat de retallar-nos l'antiguitat. I no s'aturaran. Les retallades a l'ensenyament públic continuaran si nosaltres el professorat i la comunitat educativa no ens mobilitzem per frenar-les.

I ens hem de mobilitzar de forma continuada i sostinguda. Hem vingut realitzant concentracions, manifestacions, tancaments i inclús una vaga general, però sembla que aquest clam de la comunitat educativa de l'ensenyament públic encara no ha estat suficient per frenar aquestes polítiques antieducatives. Per això, hem de continuar, hem d'aconseguir conscienciar i sumar més companys i companyes a la mobilització.

Ara toca fer un altre pas endavant i conjuntament amb el professorat de la resta de l'ensenyament d'altres sectors i etapes educatives dir prou i participar activament en la vaga i les manifestacions del dia 22 de maig.

El dia 22 de maig no només és la continuïtat d'un procés de mobilitzacions de dos anys contra les retallades, sinó que ha d'obrir un procés de confrontació directe amb els dos governs que continuï fins a frenar les retallades i posar les bases per recuperar el que, per dir-ho gràficament, ens estan robant com a ensenyament públic i com a professorat.

Els sindicats sotasignants fem una crida al professorat a participar activament en les assemblees de centre i zona que es convocaran aquests dies, a debatre i prendre decisions com a col.lectiu i a participar activament i massivament a la VAGA i MANIFESTACIONS del 22 de maig, i en altres mobilitzacions que anirem proposant o que surtin de les assemblees fins a final de curs

ATUREM LES RETALLADES

DEFENSEM ELS NOSTRES LLOCS DE TREBALL

DEFENSEM L’ENSENYAMENT PÚBLIC I LA SEVA QUALITAT

22M VAGA A TOTS ELS ENSENYAMENTS I MANIFESTACIONS

USTEC·STEs, CCOO, ASPEPC·SPS, FETE-UGT, CGT

Més info a http://cgtense.pangea.org/


Les universitats de Barcelona preparen la vaga del 22 de maig amb ocupacions i acampades

MANU SIMARRO I NOEMÍ FORTÓN | 18/05/2012 - Setmanari Directa

L'apujada de taxes i la resta de mesures regressives anunciades pel ministre espanyol d’Educació José Ignacio Wert han estat la gota que ha fet vessar el got a les universitats. Amb la vaga del 22 de maig en l’horitzó més proper, un bon grapat de cursos, facultats i campus ja han començat les mobilitzacions, en forma d’ocupacions, acampades i altres activitats per a difondre la data de la vaga, que en alguns casos s’allargarà fins a finals de la setmana vinent. A continuació, fem un cop d'ull a l'estat de les mobilitzacions a les quatre universitats públiques de Barcelona: l'Autònoma, la de Barcelona, la Pompeu Fabra i la Politècnica.

Reivindicacions comunes

El moviment estudiantil s’ha agafat de la mà de les treballadores i el professorat i ha plantejat unes reivindicacions comunes enfront d’unes mesures que asseguren “són un pas més cap a la desaparició de la universitat pública i de qualitat”. La primera d’elles és el rebuig frontal al Reial Decret 14/2012 que aprova l'apujada de les taxes un 66% per al curs vinent, per la qual cosa n’exigeixen la congelació de les mateixes. Així mateix, es posicionen a favor de la recuperació de la segona convocatòria i contra els acomiadaments de professorat i personal d’administració i servei.

UAB: acampada a la Plaça Cívica

Una quarantena d’estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han acampat, des de dimarts, a la Plaça Cívica del campus de Bellaterra. La Marta, que és membre de l’assemblea de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia assegura que acampen “per protestar contra totes les agressions que s’estan fent tant a la comunitat universitària com més enllà. Volem posar a debat tots els atacs que està patint l’estat del benestar amb les polítiques antipopulars d’aquest govern”. Tenen previst no desmuntar l’acampada, almenys fins al proper dia 22 de maig.

A partir d’aquesta data, l’Autònoma encara viurà 48 hores més de protesta i, per aquest motiu, a dia d’avui no han decidit si traslladaran a les facultats la dormida per preparar millor les jornades de vaga. En total, la UAB viurà 72 hores de protesta, del dia 22 al 25 de maig, quan hauran de decidir si la vaga a aquesta universitat esdevé indefinida. El debat, però, s’ha de donar facultat per facultat: “de moment, s’ha intentat que el debat arribi a les aules perquè tothom tingui arguments o bé per defensar la vaga indefinida o bé per posicionar-se en contra. Després, aquest debat s’haurà de traslladar a les assembles de les facultats i, posteriorment, els resultats es portarien a la PUDUP”, ha dit Marta. La situació no és per menys. A facultats com la de la Marta, el deganat ha eliminat el grup lectiu de tardes, fet que impossibilita, segons l’estudiantat, “combinar estudis amb treball remunerat que permeti afrontar les despeses”. Per seguir els esdeveniments podeu mirar l’etiqueta #acampadauab al Twitter.

UPC: acampada al rectorat

La comunitat universitària de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) també està en lluita. En un comunicat contundent, on fins i tot demanen la dimissió del rector Antoni Giró si no fa un gir en l’aplicació de les mesures de Wert, asseguren que totes les polítiques s’estan duent a terme sense cap diàleg amb la comunitat universitària. Com a mesura de protesta, i fins el 22 de maig, han decidit acampar davant del rectorat, al carrer Jordi Girona de Barcelona. Denuncien la discriminació per a l’estudiantat universitari extracomunitari, que haurà de fer front al 100% del cost de la matrícula. Asseguren, així mateix, que el sistema de beques és insuficient, i que un de cada cinc estudiants perdrà la beca el curs vinent.

Per agrupar totes les reivindicacions i treballar alternatives, han preparat unes jornades de mobilització, diàleg i reflexió que desenvocaran en accions com la que preparen per al 23 de maig, quan el sotsdirector general d’universitats, Josep Ribas, visitarà l’Escola del Treball, on la UPC hi imparteix diversos ensenyaments. Per seguir les mobilitzacions podeu seguir l’usuari @UPCenlluita o l’etiqueta #UPCenlluita al Twitter, o visitar el blog.

La Pompeu Fabra contra la “universitat elitista”

A l’acampada que s’està duent a terme a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), ho tenen clar: la universitat del 99% ha de desplaçar la universitat elitista. Asseguren que reforma rere reforma, la universitat ha esdevingut “una fàbrica d’especialistes que possibiliten el funcionament de l’economia i la satisfacció de les necessitats tècnico-educatives i administratives que aquesta suscita”. En aquest sentit, destaquen que no pot ser que la comunitat universitària, ni la societat, intervinguin en les reformes significatives que afecten a aquesta institució.

Des del principi de l’acampada, a la que s’han sumat membres del professorat i del personal, debaten com “deconstruir” la universitat, per pensar-ne una de millor. Podeu seguir tot el que passi amb les mobilitzacions a aquesta universitat a través de l’usuari @acampadaUPF i l’etiqueta #acampadaUPF al Twitter, o bé al blog.

El Campus Mundet, punta de llança a la UB

El Campus Mundet, on alguns cursos s’han declarat en vaga total i la resta de cursos no assisteixen a classes –si bé si ho fan a les activitats d’avaluació–, ha esdevingut punta de llança a la Universitat de Barcelona i, de retruc, per al moviment estudiantil del país. Dimecres, van ocupar la biblioteca i, posteriorment, el poliesportiu. Dijous, van tallar la Ronda de Dalt en els dos sentits, a primera hora del matí. Les propostes d’accions són múltiples i diverses: fer passaclasses, enterrar la universitat pública , fins i tot, desplaçar les classes a les portes del Parlament.

Algunes facultats, com la d’Educació Social, han anat un pas més enllà i estan treballant en un Nou Pla Docent Alternatiu, per no deixar l’aprenentatge al marge. “Ens volem formar, però hi ha altres vies d’aprenentatge, i res més gran que el moviment assembleari i les propostes d’acció consensuades a nivell de facultat”, explica una estudiant del centre. A altres facultats també s’estant duent a terme activitats. És el cas de la de Farmàcia, on avui mateix ocupen el centre i la biblioteca, o de Dret, on des de dilluns faran piquets, assemblees i xerrades. Uns metres més enllà, a la Facultat de Física i Química, l’activitat començarà el 21 amb l’ocupació de la facultat i la biblioteca, on l’estudiantat assegura que farà “vaga a la japonesa” durant tota la nit per estudiar.

http://www.directa.cat/noticia/les-quatre-universitats-barcelona-preparen-vaga-del-22-maig-amb-ocupacions-acampades


Tarragona: Vaga a l’ensenyament públic el 22 de maig

Actes previstos pel 22 maig:

11h. AULA AL CARRER: Carrer Comte de Rius (cantonada amb Rambla Nova, Tarragona)

12h. CONCENTRACIÓ AL DEP. D’ENSENYAMENT (Carrer Sant Francesc, Tarragona)

18h.30h MANIFESTACIÓ (Plaça Imperial Tàrraco, Tarragona)

“El dia 22 de maig no només és la continuïtat d’un procés de mobilitzacions de dos anys contra les retallades, sinó que ha d’obrir un procés de confrontació directe amb els dos governs que continuï fins a frenar les retallades i posar les bases per recuperar el que, per dir‐ho gràficament, ens estan robant com a ensenyament públic i com a professorat”. Els sindicats USTEC∙STEs, CCOO, ASPEPC∙SPS, FETE‐UGT, CGT han decidit convocar una jornada de vaga unitària i manifestacions pel dia 22 de maig per conscienciar i sumar treballadors de l’ensenyament a la mobilització.

Els sindicats fan una crida al professorat a participar activament en les assemblees de centre i zona que es convocaran aquests dies, a debatre i prendre decisions com a col∙lectiu i a participar activament i massivament a les diverses protestes.

La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ja ha anunciat que aplicarà les mesures plantejades pel ministre d’Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, com per exemple l’augment del nombre d’alumnes per aula. Pels sindicats, les noves retallades anunciades “comporten l’atac més dur a l’ensenyament públic en molts anys” i esdevenen “un atac sense precedents a la qualitat educativa”, ja que segons alerten implicaran una depreciació important de les condicions en què es desenvolupa l’aprenentatge de l’alumnat i de les condicions de treball del professorat en general així com més precarietat i atur per al professorat interí i substitut, tot plegat esdevé un atac sense precedents a la qualitat educativa.

En aquest sentit, acusen Rigau de fer “un brindis al sol anunciant que recorrerà les retallades al Tribunal Constitucional, però alhora, es dedica a justificar‐les i té molta presa per començar‐les a aplicar”. Així, consideren que la consellera Rigau substituirà algunes de les retallades educatives que ja havia aprovat el Govern de la Generalitat per les noves de Wert que aconseguiran un estalvi més gran i, per tant, “contribuiran en una mesura molt més gran a pagar els beneficis del deute públic dels nostres banquers”.

Les retallades són:

- Reducció de les hores lectives de la tasca coordinadora i tutora de pràctiques d’FP, la reducció de les dues hores dels desdoblaments d’ESO i de la reducció de plantilles a les ZER i les substitueix per les retallades de Wert, per tant, el nou quadre de retallades a afegir a les que ja veníem patint des del 2010 quedaria així:

- Increment de la jornada lectiva del professorat com a mínim a 25 hores a primària i 20 a secundària.

- Increment de les ràtios amb caràcter general, segons la següent distribució: P3 i 1r de primària fins a 27 alumnes; 1er d’ESO fins a 35 alumnes ; al batxillerat fins a 40 alumnes; a l’FP 35 alumnes. Aquestes ràtios poden venir modulades per dos factors: el principi d’inclusió escolar i les característiques socioeconòmiques del centre.

- No es nomenarà personal extern al centre per cobrir les substitucions fins transcorreguts deu dies lectius des de l’inici de la baixa. Aquesta mesura pretenen aplicar‐la ja aquest mateix curs.

- Es mantenen les 28 hores de permanència al centre en secundària i les retallades al primer estadi així com els nous crèdits per accedir a cada estadi.

http://pobleviu.cat/2012/05/18/vaga-a-lensenyament-public-el-22-de-maig/