EROs i altres herbes - CGTCatalunya.cat
Què és la CGT | On trobar-nos | Afiliació | Butlletí
Via Laietana, 18, planta 9 - 08003 Barcelona - Telèfon: 93 310 33 62 - http://www.cgtcatalunya.cat - spccc@cgtcatalunya.cat

EROs i altres herbes
Comunicat Secció Sindical CGT Telefónica Tarragona
divendres 17 de febrer de 2012 / Comunicats / Visites: 606
Menéame

280.351 acomiadaments, aquestes són les xifres esgarrifoses que deixen els ERO signats al llarg de l’any 2011, prop del 90% d’expedients, pactats amb els sindicats majoritaris. Telefònica bat rècords d’adhesions en sols tres mesos, 2875 desvinculacions fins a la data, el 43% del total, entre les categories més destacades en baixes estan: 218 Administratives, 142 EPIS, 199 ERS, 303 Enginyers Tècnics Mitjos, 497 OAPS, 326 EPIS, i entre les províncies amb més baixes destaquen Madrid-815, Barcelona-357, Biscaia-141, València-139 i Zaragoza-111, un trist rànquing d’acomiadaments col·lectius, dels quals tant empresa com sindicats signants se senten molt orgullosos.

No obstant això, no poden dir que la “voluntarietat” és real, diversos factors han influït per a comprendre l’al·luvió de peticions que hi ha hagut fins a ara, fins i tot per persones que no cobrien el perfil requerit. La infinita negociació de la reforma laboral amb serrells pessimistes en conceptes de fiscalitat en les prejubilacions, afegeix incertesa i empeny a molts a acceptar una oferta que ja tenen en la mà, per si la que reben més endavant és pitjor. També la por a acabar igualment en el carrer, però amb una indemnització menor, és el que fa a altres treballadors i treballadores a donar el pas endavant d’apuntar-se al ERO. “La gent s’apunta per” por.

Telefònica va anunciar el 2011 que plantejava un ERO fins a 2013 per a 6.500 persones, a pesar de tenir quantiosos beneficis -l’operadora va guanyar més de 10.000 milions d’euros en 2010-, després el Govern va realitzar un canvi urgent en la legislació laboral a través d’una esmena en la llei de reforma de pensions: l’Estat obliga a totes les empreses amb beneficis a assumir tots les despeses en cas d’un ERO fins que els acomiadats i acomiadades arribin a l’edat de jubilació. En el cas de Telefònica, aquesta va anunciar la creació d’un fons amb 350 milions per a reintegrar-li al INEM les prestacions d’atur que rebin els treballadors/es en els dos primers anys després del seu acomiadament.

Però fins al moment, no tenim coneixement que aquesta quantitat hagi estat abonada, ni en concepte quin tipus de dipòsit es realitzarà, ni la destinació que es farà a aquesta quantitat de diners presumiblement abonats. CGT va presentar recentment una proposta al Comitè Intercentres perquè aquest es dirigeixi a Telefònica i exigeixi la “materialització de creació d’ocupació més enllà dels compromesos en el Pla Social mentre no es reguli l’aportació econòmica a efectuar al Tresor Públic en els termes que es determinin reglamentàriament”. La resposta del trio signant del ERO a aquesta proposta ha estat la del silenci absolut, després de l’alarma social que es va suscitar al conèixer-se que Telefònica anava a destruir milers de llocs de treball sufragats per l’estat i fer callar les veus anunciant el desembors de l’import corresponent a l’atur, sembla que donen el tema per resolt, inconcebible.

Mentre les xifres de l’atur segueixen augmentant, en l’enquesta de població activa les falsament denominades prejubilacions no compten com persones aturades, les 2875 persones acomiadades a Telefònica no compten com col·lectiu potencialment buscador d’ocupació, això sí, el Govern fins a la data està reintegrant puntualment les quantitats de l’atur. Sobra molta hipocresia.

Secció Sindical CGT Telefónica Tarragona

Comparteix
 Convertir a ebook |  Guardar com PDF Guardar com pdf

Fer un conmentari

Vols contactar amb la CGT de Catalunya? Aquí tens informació de com afiliar-te. Pots informar-te d'on trobar-nos aquí. Si ho prefereixes pots seguir els nostres perfils de Twitter i Facebook. Consulta aquí el llistat de perfils a les principals xarxes socials.

Rànquings 365 últims díes
  1. La Diputació de Barcelona tanca parcialment Respir, un centre per a persones amb diversitat funcional
  2. Pujada de l’1%: Joc de Vots
  3. El 1er Concurs d’Humor Gràfic en Drets Laborals comptarà en el jurat entre altres amb el Periodista Ali Lmrabet i el dibuixant Jaume Capdevila (KAP)
  4. Ni oblit ni perdó: prou muntatges, repressió i impunitat: Acte el 6 de febrer a les Cotxeres de Sants (Barcelona) a les 18h.
  5. Franquisme S.A.: Moltes de les empreses que cotitzen a l’IBEX 35 van fer fortuna gràcies a la seva proximitat amb el règim i l’ús de represaliats com a treballadors forçats
  6. Els perills de la institucionalització de les lluites socials en un any electoral
  7. "Ja n’estem TTIPs" . Unes 30.000 persones es van manifestar a Barcelona contra el TTIP
  8. Convocatòria de Roda de Premsa: Denúncia Penal de la UAB contra el Secretari General de la CGT de Catalunya, Ermengol Gassiot
  9. La pobresa s’agreuja en famílies monomarentals: A l’Estat espanyol hi ha prop de 1,5 milions de llars amb mares soles on el risc de pobresa infantil arriba al 53,3%.
  10. L’Ajuntament de Barcelona exclou CGT, la 3ª força en nombre de vots, de la Mesa general de Negociació

Llicència de Creative Commons Subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 2.5 de Creative Commons
Lloc desenvolupat amb SPIP 3.0.7 [20352] | Squelette basat en el tema visual dissenyat per Fuksia
Webmaster - webcat@cgtcatalunya.cat | RSS | XHTML vàlid