Les prejubilacions de l'ERO de Citibank suposen un greu cas d'espoli a les arques públiques - CGTCatalunya.cat
Què és la CGT | On trobar-nos | Afiliació | Butlletí
Via Laietana, 18, planta 9 - 08003 Barcelona - Telèfon: 93 310 33 62 - http://www.cgtcatalunya.cat - spccc@cgtcatalunya.cat

Les prejubilacions de l’ERO de Citibank suposen un greu cas d’espoli a les arques públiques
divendres 10 de febrer de 2012 / Comunicats / Visites: 816
Menéame

En un moment de gran convulsió social a causa de l’alt nivell d’atur, les prejubilacions de l’ERO de Citibank, suposen un espoli a les arques públiques

Per a general coneixement, hem de recordar que les primeres prejubilacions que van fer les empreses, fa ja molts anys, les van efectuar a càrrec de les seves reserves. Era el lògic, doncs si volien reestructurar la seva plantilla, havien de fer-lo amb el seu patrimoni.

Posteriorment les empreses (amb els bancs al capdavant) van passar a efectuar-les contra resultats de l’exercici. D’aquesta forma rebaixaven els seus beneficis i reduïen la seva tributació en l’Impost de Societats. Donat el tipus de gravamen d’aquest impost, en cada prejubilació un de cada tres euros hel passava a suportar l’Estat.

Però aquí no queda tot. En els últims anys, una sèrie de grans entitats, molt “espabilades” elles, han passat a incloure les prejubilacions en els ERO, pactant-les amb els sindicats CCOO i UGT, per a beneficiar-se encara més amb la legislació laboral destinada a empreses en dificultats econòmiques. I entre elles, com no, es troba Citibank, el cas del qual examinem a continuació.

Encara que l’empresa encara se segueix negant a proporcionar a CGT (20% de representativitat) les dades relatives al ERO de 2011, una vegada finalitzada la vigència del mateix, hem pogut recopilar la corresponent informació, la fiabilitat de la qual és del 100%. Dels 73 prejubilats, el “perfil mig” correspon a un empleat de 55 anys i 8 mesos, nivell salarial 5, i amb una antiguitat de 33 anys. Una vegada confeccionada la nòmina “mitjana” podem quantificar el cost mínim que suposarà aquesta mesura per a les arques públiques. (En realitat el cost serà bastant més gran, doncs no estan inclosos els complements extraconveni -dada que no és possible conèixer-, ni el 2% anual de revaloració -amb la finalitat de simplificar els càlculs-).

Durant els 24 primers mesos, on els prejubilats cobren atur: (veure gràfic 1 adjunt)

Durant els 66 restants mesos, fins a complir el prejubilat 63 anys: (veure gràfic 2 adjunt)

Com pot apreciar-se, de passar de l’anterior modalitat de prejubilacions en les quals el cost ho assumia íntegrament el banc, a les 73 actuals que ha inclòs en l’ERO, l’Estat suporta un perjudici de 9.446.468,64 euros, resultat de la suma de (1)+(2).

Des de CGT entenem que els companys prejubilats NO SÓN responsables d’aquesta conseqüència, doncs l’única cosa que han fet és aferrar-se a la possibilitat d’acabar sense sobresalts una llarga vida laboral en una entitat en la qual constantment se’ns amenaça amb prescindir de les nostres ocupacions. Fins i tot molts d’ells van a sofrir un important minvament en els seus ingressos extrasalarials que no van a poder conservar.

Entenem que els veritablement responsables són aquells que han preparat aquest quantiós frau: La Direcció de Citibank (amb el seu Departament de Recursos Humans i Relacions Laborals al capdavant) i els sindicats CCOO i UGT signants de l’ERO. La empresa ha obtingut un important benefici econòmic, i el vistiplau sindical per a poder desfer-se d’altres 60 treballadors que han estat acomiadats en aquest expedient. I aquests sindicats han aconseguit que 21 dels seus delegats i candidats electorals hagin estat inclosos amb preferència en aquestes prejubilacions, entre ells Javier Giraldo i Salvador Perich, Secretaris Generals de CCOO i UGT a Citibank, que no superen els 52 anys d’edat, i que per a major pocavergonya són els que han signat l’ERO.

En la nostra opinió, ens trobem davant un frau deliberat i organitzat, en el qual aquests participants han actuat concertadament per a beneficiar-se aprofitant una legislació laboral prevista per a empreses en greu situació de viabilitat, que no es justifica en el cas del Grup Citibank, on els seus directius s’han blindat el seu contracte i segueixen percebent altíssims “bonus” i altres prebendes.

Atès que aquesta actuació suposarà un alt cost per a la Hisenda Pública, a la qual aportem tots, unit a que hem detectat en l’ERO altres greus irregularitats (inclusió de directius, prejubilació de treballador no inclòs en el cens, etc.), la CGT està tramitant la corresponent denúncia en via penal.

No col·laboris amb qui ajuda a acomiadar treballadors, no és bon company. Rebutja’l.

9 de Febrer de 2012

Seccions sindicals de CGT a Citigroup

>>> Comunicat en document adjunt.

Comparteix
 Convertir a ebook |  Guardar com PDF Guardar com pdf
Carpeta
gràfic 1 gràfic 2
titre documents joints

Fer un conmentari

Vols contactar amb la CGT de Catalunya? Aquí tens informació de com afiliar-te. Pots informar-te d'on trobar-nos aquí. Si ho prefereixes pots seguir els nostres perfils de Twitter i Facebook. Consulta aquí el llistat de perfils a les principals xarxes socials.

Rànquings 365 últims díes
  1. Franquisme S.A.: Moltes de les empreses que cotitzen a l’IBEX 35 van fer fortuna gràcies a la seva proximitat amb el règim i l’ús de represaliats com a treballadors forçats
  2. La Diputació de Barcelona tanca parcialment Respir, un centre per a persones amb diversitat funcional
  3. El 1er Concurs d’Humor Gràfic en Drets Laborals comptarà en el jurat entre altres amb el Periodista Ali Lmrabet i el dibuixant Jaume Capdevila (KAP)
  4. La pobresa s’agreuja en famílies monomarentals: A l’Estat espanyol hi ha prop de 1,5 milions de llars amb mares soles on el risc de pobresa infantil arriba al 53,3%.
  5. Ha sortit el número 174 de la revista Catalunya (Juliol 2015)
  6. Els perills de la institucionalització de les lluites socials en un any electoral
  7. PP i PSOE, junts pel lliure comerç, donen suport al TTIP i l’ISDS
  8. Precarietat cultural adjudicada: L’externalització dels serveis de personal als centres culturals públics consolida un model opac, de condicions laborals precàries i poc controlat per les administracions titulars dels equipaments
  9. Campanya contra l’acomiadament de Juande, delegat sindical de CGT Correus Girona
  10. El delicte de discriminar el pobre

Llicència de Creative Commons Subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 2.5 de Creative Commons
Lloc desenvolupat amb SPIP 3.0.7 [20352] | Squelette basat en el tema visual dissenyat per Fuksia
Webmaster - webcat@cgtcatalunya.cat | RSS | XHTML vàlid