CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El 17N ha suposat una àmplia mobilització universitària i estudiantil contra les retallades

Divendres, 18 novembre, 2011

La manifestació per l'educació pública aplega més de 15.000 persones a Barcelona i fan una assemblea a la plaça de Catalunya

MANU SIMARRO / JESÚS RODRÍGUEZ | 17/11/2011 - DIRECTA

Aquest migdia la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública ha fet un primer balanç de la convocatòria de vaga general a les universitats catalanes, una protesta que també ha comptat amb la participació de nombrosos instituts d'ensenyament secundari. En aquesta primera valoració mostren la satisfacció per la massiva aturada i asseguren que "les aules buides dels campus universitaris de Catalunya demostren l'èxit de la jornada de vaga i lluita convocada en defensa de la universitat pública". Afegeixen que "l'ampli seguiment de la vaga posa de manifest el malestar de la comunitat universitària amb les polítiques de retallades impulsades pel govern de la Generalitat, polítiques que tenen com a objectiu mercantilitzar completament la universitat pública".

La jornada es clou a Barcelona amb una gran manifestació unitària, que en els seus primers instants a quarts de set de la tarda, aplega milers de persones al carrer Pelai, enfila les Rambles i el carrer Ferran en direcció a la plaça de Sant Jaume. Un cop han arribat davant del Palau de la Generalitat milers de persones s'han assegut a terra i s'ha pogut veure així la dimensió de la protesta. La multitud omplia la plaça i encara quedava força gent al carrer Ferran. Des de la megafonia s'ha anunciat que la manifestació no acabava en aquest punt i la capçalera ha seguit amb el recorregut de la marxa Via Laietana amunt. Les primeres estimacions parlen d'una xifra de manifestants de ben segur superior a les 15.000 persones, i que fonts de l'organització situen en prop de 30.000 assistents.

Assemblea massiva a la plaça de Sant Jaume

Finalment la gran marxa ha reocupat simbòlicament la plaça de Catalunya, on s'està fent una multitudinària assemblea amb tot el gruix dels participants asseguts a terra. S'han fet nombroses intervencions a través de la megafonia on es fa una crida a "impulsar més mobilitzacions i lluitar pels drets socials bàsics que tants anys van costar d'aconseguir". S'han fet parlaments en defensa de la sanitat, l'educació i els serveis socials públics. Representants d'assemblees de diversos instituts també han explicat la lluita als seus centres. Entre els presents a l'assemblea s'ha rebut amb una forta ovació la proposta de fer una nova vaga d'universitats a mitjans del mes de desembre, probablement el dijous 15. Per últim, s'ha fet una convocatòria més immediata. Divendres 18 de novembre a les set de la tarda a la mateixa plaça de Catalunya s'ha citat tothom a una manifestació pel dret a l'habitatge sota el lema "La nostra elecció: l'acció".

Okupació de l'antiga seu de la UPF al carrer Duc de Medinaceli

Després de l'assemblea centenars de manifestants han participat d'una nova protesta amb un final sorpresiu. Han baixat per les Rambles i després han creuat la plaça Reial, finalitzant el trajecte amb l'okupació d'un edifici abandonat situat al carrer Duc de Medinaceli 7 del barri Gòtic de la ciutat, un immoble que havia estat la seu de la Universitat Pompeu Fabra. La gent es congrega a les portes per a donar suport. Ja han convidat a quatre famílies desnonades per tal que s'instal·lin immediatament als pisos buits que hi ha a l'edifici.

La policia identifica sis persones que duien el camió de la megafonia

Poc després s'ha sabut que el camió de megafonia que acompanyava la manifestació ha estat retingut per agents de la guàrdia urbana, i les sis persones que hi viatjaven han estat identificades. Els policies municipals han assegurat que aquestes persones seran sancionades mitjançant l'aplicació de la llei organica 1/92, que fa referència al garantiment de la "Protecció de la Seguretat Ciutadana".


La vaga general d'universitats i instituts aconsegueix aturar l'activitat a gran part dels campus catalans

JESÚS RODRÍGUEZ | 17/11/2011 - DIRECTA

Aquest matí només calia passejar-se pel campus Diagonal de la UB, el campus Raval o l'edifici històric de la plaça Universitat per a comprovar que l'assistència d'alumnes i professors a les classes i de personal administratiu a les oficines ha estat molt residual. Només es denotava una nombrosa presència de personal d'empreses de seguretat contractades pels centres. També es detectava el mateix seguiment al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona a Bellaterra, les facultats de la Universitat Politècnica de Catalunya a l'avinguda Diagonal i el campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra. Tan exitosa ha estat la protesta, que una conferència del professor Panikaar que s'havia de fer aquest matí al campus Raval de la UB, on hi assistien la majoria de membres del deganat s'ha hagut de traslladar a una aula de la Universitat Blanquerna, de titularitat privada.

Les cercaviles escalfen la tarda

Una sorollosa cercavila ha recorregut el centre de Barcelona a partir de dos quarts de dotze. Hi participaven 250 alumnes del campus Raval. Primer han visitat la seu del Banc de Santander, on hi han llançat pintura, i després han anat a la seu de la Borsa, on han fet la crema d'un bitllet autèntic just davant de les portes, que estaven fermament tancades. Tot seguit s'han desplaçat fins el Departament d'Economia i Coneixement, que es trobava fortament custodiat per agents dels mossos d'esquadra. Cal destacar la gran quantitat d'agents de la policia que gravaven amb petites càmeres digitals domèstiques totes les activitats reivindicatives de l'estudiantat.

A continuació la cercavila ha creuat la plaça de Catalunya per anar a parar a les portes del Banc d'Espanya, on un agent de la guàrdia civil que vigilava la porta de l'edifici ha intentat frustradament detenir un noi que havia posat una enganxina a les vidrieres de la sucursal. Els responsables de seguretat de l'edifici han volgut tancar les portes atrapant la cama d'una noia, fet que ha comportat una notable crispació de la gent concentrada, però finalment ha estat alliberada de la pressió del sistema mecànic de tancament sense més conseqüències. La protesta ha fet la penúltima parada d'aquesta ruta pels "culpables de l'actual crisis i de les retallades" a la plaça de Sant Jaume, on s'ha cridat contra els consellers i el president del govern de la Generalitat. El punt d'acabada ha estat altre cop el campus Raval, d'on s'havia sortit, i on s'ha fet un dinar popular a l'espera de la gran mobilització de la tarda a la plaça Universitat. Totes aquestes mobilitzacions es sumen als talls de trànsit i piquets que s'han viscut a primera hora del matí.

Manifestació multitudinària a València

Segons explica el diari L'Accent, la jornada de vaga a la ciutat de València ha estat seguida de forma multitudinària. Més de cinc mil manifestants, tant d’universitat com de secundària, així com d’altres centres d’ensenyament públic, han acudit a la crida nacional del SEPC i l’Assemblea Interuniversitària en defensa de l’ensenyament públic. La manifestació ha eixit a les 12h de la porta de la Facultat de Història i ha acabat a les portes de la Generalitat, precedida d’un taüt negre amb un estudiants encadenats. Entremig, ha fet aturades a les portes de l’edifici del Rectorat de la UVEG i al pont del Real on hi ha hagut diverses performances de denúncia de les polítiques actuals.

Un miler de persones a Girona

Un miler de persones han assistit a la manifestació de Girona, que ha començat a les dotze del migdia a la seu del Rectorat. Els piquets, que estaven concentrats des de les vuit del matí, han aconseguit bloquejar l'entrada a les Facultats de Lletres i Educació de la UdG.

Molts instituts es sumen a la mobilització

Ara fa un mes només van secundar el suport a les mobilitzacions tres o quatre instituts de l'àrea metropolitana. Avui s'ha viscut un salt qualitatiu. Nombrosos instituts de Cornellà de Llobregat, Mataró, Vilassar de Dalt, Santa Coloma de Gramanet, Sabadell i Terrassa han participat de la jornada de vaga. S'han fet concentracions davant els consistoris de Cornellà i Santa Coloma de Gramanet, així com una manifestació comarcal davant de l'estació de RENFE de Mataró. L'institut Francesc Macià de Cornellà ha viscut una nit de tancament a les aules, tal i com ja van fer en la vigília de la mobilització global del 15O. A Sabadell una manifestació convocada en suport a la jornada de vaga universitària i educativa a la que s'han sumat els centres Pau Vila, Les Termes, Ribot i Serra i altres instituts ha aplegat 250 persones. La marxa, que ha tallat la Gran Via fins a Serveis Territorials d'Ensenyament, ha tornat a la plaça de l'ajuntament des d'on finalment els estudiants s'han adreçat a la seu del partit de govern i impulsor de les retallades, CiU. Allí s'han viscut alguns moments de tensió que no han anat a més.


La vaga atura gran part del Campus del Barri Vell de la Universitat de Girona

XEVI PLANAS | 17/11/2011 - DIRECTA

Les mobilitzacions contra les retallades universitàries a la universitat de Girona van començar ahir 16 de novembre amb un calendari ple d'activitats. Durant el matí, a la Facultat de Lletres i d'Educació es va realitzar una xerrada sobre el model educatiu i retallades i un debat sobre l'educació revolucionària. Al migdia, es va realitzar un dinar popular davant del rectorat amb el menjar que portava la pròpia gent.

A la tarda es va dur a terme una xerrada sobre estratègies de lluita revolucionària a càrrec del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalana (SEPC) i un passi de la pel·lícula Inside Job (pantalla crítica) a la sala de Graus. Finalment, a les vuit del vespre, una gran assemblea al hall de la universitat de lletres va reunir unes 150 persones i es va allargar fins les 3 o 4 de la matinada.

A l'assemblea es va decidir acampar a la mateixa facultat i un centenar de persones hi han passat la nit. Els principals punts de l'ordre del dia van ser la vaga general universitària de l'endemà i la continuïtat de la lluita contra les retallades, així com la precarització i privatització de la universitat pública. Es va aprovar un manifest conjunt per la mobilització d'avui.

Les principals reivindicacions de la jornada de vaga d'avui i de les protestes d'aquests dies a les universitats catalanes responen al deteriorament que aquestes estan patint dia rere dia, el govern de la Generalitat ja ha retallat el 17% del seu finançament i s'espera que arribi al 33% de cara al 2014. Aquestes retallades comporten una reducció general de la plantilla, sobrecàrrega de feina, pèrdua de drets i reducció de salari del professorat i personal administratiu, reducció d'assignatures i massificació de les aules. Si hi afegim l'aplicació del Pla Bolonya i l'augment de les taxes, s'obté un clar desmantellament de la universitat pública per tal d'afavorir-ne la seva privatització.

La mobilització d'avui fa una denuncia de totes aquestes mesures per tal de frenar aquesta liberalització del món universitari i defensar la universitat pública de qualitat i per a tothom.

17 de novembre: vaga general

La jornada de vaga ha començat amb piquets informatius a les diverses facultats dels campus universitaris de la ciutat i amb les facultats de lletres i d'educació bloquejades. La manifestació ha aplegat més d'un miler de persones i ha durat dues hores. Aquesta ha començat a les dotze des de la plaça St. Domènec i abans de començar s'ha entrat uns instants al patí del rectorat. Durant la manifestació s'ha cridat molts lemes, com ara: “Universitat pública i de qualitat”, “La cultura no és un negoci”, “En diuen democràcia i no ho és”, “Prou retallades” o “Alerta, alerta, que camina la revolució per les terres gironines”. La manifestació estava encapçalada per una pancarta que deia: “L'educació no és un negoci. Prou retallades”.

La marxa s'ha anat aturant per tal de seguir un ritme lent i ha acabat davant la seu general de la Generalitat de Catalunya. En aquest punt s'ha llegit el manifest de la jornada de vaga i s'ha animat a continuar participant de les assemblees de facultat i de les accions i activitats que s'aniran organitzant. També s'ha demanat un esforç per mirar d'ajuntar més i més gent a la protesta per poder fer front a les retallades socials que ens cauen a sobre.

Finalment, un centenar de persones ha pujat novament al campus del barri vell per assegurar-se que les facultats de lletres i educació estiguessin aturades.


Tarragona planteja la vaga com un inici d'un llarg procés de mobilitzacions

JOSEP MARIA LLAURADÓ | 17/11/2011 - DIRECTA

Al voltant de mig miler de persones s'han manifestat pels carrers de la ciutat de Tarragona en el marc de la vaga d'estudiants d'universitat i secundària, una manifestació on també s'hi han pogut veure membres del professorat i del personal administratiu, que havia estat convocat per la CGT. Les organitzadores dels actes de la vaga, la PUDUP del Camp, han estat difonent des de bon matí les raons i les activitats que es durien a terme durant el matí i migdia. A les deu, un cercavila ha passat per les classes del Campus Catalunya de la URV recomanant a les alumnes que donessin suport a la vaga.

En general, no hi ha hagut gaire afluència tant al Campus Sescelades com al Campus Catalunya, els dos centres on s'ha fet més agitació per tal de fer saber a les estudiants la convocatòria. Al final de la manifestació s'ha fet una assemblea en què han parlat membres del professorat universitari i secundari, del moviment contra els desnonaments i contra les retallades, mentre que les estudiants han animat a les assistents a participar de l'inici d'un llarg procés de lluita que començaria tot just la setmana següent amb la formació de les primeres assemblees de facultat, campus o universitat.


Sis-centes persones a la protesta estudiantil als carrers de Lleida

ARI NIETO | 17/11/2011 - DIRECTA

La jornada de la vaga d'universitats s'ha fet sentir amb força a la ciutat de Lleida. Des de primera hora del matí ja s'havien organitzat diversos piquets que s'han distribuït per totes les facultats de la UdL. Al migdia, la concentració convocada per la PUDUP davant de l'edifici del Rectorat (facultat de lletres), ha aplegat unes 600 persones entre professorat, PAS i membres de l'estudiantat.

La manifestació ha transcorregut darrera una pancarta on s'hi podia llegir "Educació de qualitat, societat en llibertat". Durant el trajecte s'han efectuat diverses accions com ara el desplegament d'una pancarta des de l'edifici dels sindicats amb el lema "L'educació és un dret no un negoci", el llançament de pintura vermella davant la seu de CiU i finalment l'ocupació simbòlica durant uns minuts d'algunes aules de la facultat d'informàtica on s'hi estaven practicant classes lectives.

La manifestació ha finalitzat davant la subdelegació del govern, on s'ha llegit el comunicat i s'ha convocat als assistents a una assemblea, a les cinc de la tarda a la facultat de lletres, per a decidir les futures accions a emprendre així com la continuïtat de l'ocupació de les aules, on diverses persones hi passaran la nit.

Set estudiants identificades

Cal destacar que un cop desconvocada la manifestació, els Mossos d'Esquadra han practicat 7 identificacions. Aquestes persones han estat interceptades quan s'estaven dirigint cap a casa seva i de manera totalment aleatòria. Els agents, que s'han negat a identificar-se en tot moment, no han donat cap explicació dels motius de les identificacions.


Una manifestació d'estudiants de secundària a Mataró irromp al Tecno Campus

QUIQUE BADIA MASONI | 17/11/2011 - DIRECTA

Un centenar de persones entre alumnes de secundària, d'universitats i professorat han respòs aquest migdia a Mataró a la manifestació organitzada per les assemblees d'institut i estudiants a títol individual de fins a set centres educatius del Maresme. Aquesta convocatòria s'inseria en el context de la vaga general universitària convocada per les assemblees de facultat i una part significativa dels sindicats de professores, personal d'administració i serveis i d'alumnes dels estudis superiors pel 17 de novembre, una vaga que també interpel·lava alguns centres d'ensenyances mitges: és el cas dels instituts convocants a la citada manifestació.

Durant tot el recorregut s'han cridat consignes contra les retallades i contra la privatització de l'educació, així com proclames en suport a les lluites de la universitat. La manifestació ha acabat entrant al Tecno Campus mataroní per portar la lluita contra les retallades a aquest centre.

Les xifres del seguiment al Maresme

Dels instituts als quals el setmanari ha pogut contactar fins el moment s'ha percebut un seguiment gairebé total als batxillerats. Ha estat el cas de l'IES Pere Ribot i l'IES Vilatzara, assistint al primer només 11 de 80 de les persones que cursen aquests anys i al segon amb una absentisme total als dos cursos de batxillerat. Ambdós instituts han percebut una retallada que ronda el 24%. A l'IES Jaume Almera, segons les estudiants, la vaga ha estat total a 4rt de l'E.S.O i a primer i segon de batxillerat i amb un seguiment del voltant del 80% a tercer d'E.S.O. Al Mas Maria de Cabrils el 90% de tercer i quart ha decidit no assistir a classes i a l'IES Premià de Mar la participació també ha arribat al 100% de l'alumnat a batxillerats. Quan tinguem més dades les anirem actualitzant.

>>> Totes aquestes informacions han estat extretes del web del setmanari Directa: www.directa.cat