CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Què és la Xarxa d’Enllaç amb Palestina

Dimecres, 12 setembre, 2007

La Xarxa d'Enllaç amb Palestina aplega diverses entitats i persones que treballem a Catalunya per la causa del poble palestí. Neix de les associacions SODEPAU i RAI el maig del 2002. Posteriorment s'hi adhereixen, també, els col·lectius Palestina Resisteix del Garraf i Sho Sant Boi.

Centrem els nostres esforços a articular iniciatives per promoure la presència internacional de catalans/es a Palestina i de palestins/es a casa nostra. Una altra part de la nostra activitat se centra en l'àmbit de la sensibilització i la mobilització social, i puntualment en projectes de cooperació internacional.

Volem facilitar el coneixement entre la societat palestina i la catalana amb l'objectiu que aquesta interrelació generi llaços de cooperació i solidaritat entre les organitzacions i persones de tos dos pobles. Treballem principalment amb Baladna (associació de joves àrabs a Haifa), Youth Development Department-YPD (aplega diferents entitats amb seu a Jerusalem); IPYL-International Palestinian Youth League (entitat juvenil amb seu a Hebron que treballa a tots els territoris palestins), Children and Youth Center Shatila (centre de joves dels camps de refugiats de Shatila, a Beirut), Union Health Work Committee, UHWC (Betlem), i Alternative Tourims Group-ATG (Betlem).

La Xarxa d'Enllaç amb Palestina és una entitat heterogènia i ideològicament plural. Compartim els posicionaments polítics que recullen les declaracions que la Conferència Mundial d'ONG Contra el Racisme de Durban (http://www.racism.org.za/Declaracion_2001.htm) va elaborar en relació al conflicte àrabo-israelià. Reclamem que els Drets Humans i la legislació internacional que se'n deriva s'apliquin al poble palestí per garantir una pau digna i que l'ONU assumeixi les seves responsabilitats en el conflicte. Condemnem la complicitat de la Unió Europea i dels governs que fan el joc econòmic i polític a Israel, ignorant la seva violació sistemàtica del dret internacional i afavorint la perpetuació del conflicte.

Gairebé un segle després de l'inici del procés de colonització jueva a Palestina, protagonitzat fonamentalment per europeus de religió i tradició jueva, i davant dels resultats de les guerres d'agressió i de resistència que s'han succeït durant tots aquests anys, arribem a la conclusió que un dels factors determinants per aturar aquest procés colonial resideix en la capacitat que adquirim la societat internacional tant per generar pressió vers l'Estat d'Israel com en la solidaritat vers el poble palestí.

A la Xarxa d'Enllaç amb Palestina desenvolupem el nostre treball amb aquesta doble finalitat. Després de preguntar sobre el terreny com podíem col·laborar i quina era la millor aportació que podíem fer, vam decidir promoure la presència internacional de catalans/es a Palestina i de palestins/es a Catalunya.

Des de la Xarxa hem decidit treballar amb diverses organitzacions palestines i internacionals que desenvolupen diferents projectes per fomentar la presència d'internacionals sobre el terreny. Hi ha un ampli ventall de possibilitats, i creiem que tothom que vulgui anar a Palestina podrà identificar i fer alguna activitat concreta que satisfarà les seves motivacions i aspiracions. Per nosaltres això és fonamental, perquè ens hem adonat que trobar aquesta sintonia entre cada persona i cada projecte concret és el que dóna millors resultats, tant a Palestina com a Catalunya.

Aquestes són per a nosaltres les principals raons per anar a Palestina:

• COMPARTIR: Anem a Palestina per estar presents en els moments bons i en els moments difícils. Per acompanyar, perquè no volem deixar sols els palestins i les palestines. Per trencar el bloqueig, l'aïllament i la desesperança. Per escoltar, conviure i estimar.

• DIFONDRE LA REALITAT: El testimoni directe pot esdevenir una veu molt poderosa. Enregistrar, elaborar i difondre el que hem vist i sentit, encara que sigui per mitjà d'un senzill e-mail i unes fotos, pot tenir uns resultats sorprenentment efectius. Anem a Palestina a escoltar per després poder explicar, per donar a conèixer, per denunciar. Per lluitar contra la indiferència.

• VINCULAR EL NOSTRE ENTORN A LA CAUSA PALESTINA: Quan marxem a Palestina, les persones que tenim més a prop experimenten directament i com a resultat de la vinculació emocional que tenen amb nosaltres el destí i els turments que pateix el poble palestí. Paga la pena mantenir informat el nostre cercle més pròxim per crear-se un coixí social en l'entorn personal més proper.

• ESDEVENIR FONTS DE CONTRAINFORMACIÓ: La influència del moviment sionista en els mitjans de comunicació de masses és molt forta. Moltes vegades la presència internacional aconsegueix trencar aquest monopoli perquè, per als periodistes, els internacionals poden ser notícia i portar audiència. Cal aprofitar molt bé aquestes oportunitats quan sorgeixen i treballar per provocar-les.

• SER ELEMENTS DE DISTENSIÓ I MEDIACIÓ: El conflicte que es viu als territoris ocupats palestins també comporta patiment i angoixa entre els soldats, la majoria molt joves i poc satisfets amb la ingrata feina que fan. Per a molts soldats - i per a la majoria de palestins- , els internacionals són un element de distensió i mediació, tot i que és cert que la conjuntura i la pròpia habilitat dels internacionals a l'hora d'intervenir en determinades situacions és determinant.

• CONÈIXER, INTERCANVIAR: Acostar-nos a lla política, la història i la cultura del poble palestí. I a la seva manera de treballar i de veure les coses. Aportar-los, també, la nostra mirada, història, cultura i manera de fer. Intercanviar experiències, materials, informació. Establir llaços de cooperació.

Els principals mitjans amb els que desenvolupem la nostra activitat són els Camps de Treball, l'Observació i Testimoniatge, el Turisme Alternatiu, els Intercanvis Juvenils i el Voluntariat de Llarga Durada.

Centre de Documentació en Projecte

El Centre de Documentació i Recursos Catalunya-Palestina és un projecte de la Xarxa d'Enllaç amb Palestina destinat a aquells agents interessats a treballar pel foment de la pau, la justícia i la llibertat a Palestina. Molta de la informació que reunirà el centre erà consultable des d'aquesta mateixa web i els altres materials estaran disponibles al local de la Xarxa d'Enllaç amb Palestina.

El Centre oferirà diversos serveis:
- Xarxa de Contactes Catalunya-Palestina: una base de dades per posar en contacte individus i associacions dels dos països.
- Biblioteca Catalunya-Palestina: fons de documents escrits sobre Palestina i el conflicte a l'abast de tothom
- Videoteca Catalunya-Palestina: recull de material audiovisual especialitzat i foment del visionat mitjançant el préstec de films i documentals i organització de videofòrums.
- Arxiu Fotogràfic Catalunya-Palestina: Arxiu de documents gràfics sobre Palestina.

Mentre el Centre de Documentació estigui en procés de gestació, si voleu qualsevol tipus d'informació (contactes, llibres,videos fotos) sobre Palestina podeu enviar un missatge amb la petició a info@xarxapalestina.org i ens posarem en contacte amb vosaltres.

Estem els dilluns i dimecres de 17 a 21 h. al local de Sodepau, Ptge. del Crèdit núm.7, ppal, de Barcelona. (metro Liceu o Jaume I), Tlf. 935531543

Més informació al web:
http://xarxa-palestina.pangea.org/

Per a contactar:
info@xarxapalestina.org