CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Mahle i el Comitè d’Empresa arriben a un acord pel conveni col·lectiu. La plantilla el ratifica

Dijous, 20 setembre, 2007

La direcció de l'empresa Mahle, radicada a Vilanova i la Geltrú, i el comitè d'empresa (on CGT hi té la majoria) van arribar el 13 de setembre a un principi d'acord sobre el conveni col·lectiu que feia més d'un any que s'estava negociant, acord que l'assemblea de treballadors va ratificar posteriorment en assemblea realitzada el dia 17 i en referèndum realitzat el dia 18, amb un resultat de 318 vots a favor, 105 en contra, i 17 paperetes en blanc. Això va suposar el final d'un conflicte que es venia arrossegant des del passat mes de maig. Els últims episodis de la mobilització de la plantilla van ser una jornada de vaga el 5 de setembre, que va tenir un seguiment total, i una asemblea de treballadors el 6 de setembre en la qual es a acordar portar a terme una vaga indefinida.

Els treballadors han acceptat el cinquè torn, que els obligarà a treballar una quinzena de diumenges l'any, però han aconseguit que l'empresa els pagui el 100% del salari de la jornada. Aquest era un dels punts principals de discrepància entre les dues parts. En aquest sentit, les dues parts també van acordar que aquest punt no estarà inclòs dins del conveni, sinó que es detallarà en un annex que se signarà el mateix dia i tindrà caducitat: és previst que es comenci a negociar tres mesos abans que acabi la seva vigència (31 de desembre de 2009) i si en sis mesos no s'ha arribat a un acord, quedarà automàticament anul·lat.

La preocupació d'alguns treballadors, expressada en l'assemblea realitzada al pavelló d'esports de Vilanova el dia 17, és que l'empresa abusi del cinquè torn, que en un principi neix amb l'objectiu de fer front a puntes màximes de producció. En aquest sentit, en vista d'aquestes situacions, el comitè d'empresa intervindrà perquè Mahle compleixi estrictament les condicions de l'acord i demanaran a l'empresa un calendari amb la previsió del cinquè torn per controlar que no es cometin irregularitats respecte del que recull el conveni.

Pel que fa al quart torn, que implica que els empleats han de treballar els dissabtes, el comitè ha aconseguit recuperar la reducció de l'horari de producció, que permet al torn de la tarda plegar a les vuit del vespre en comptes de les deu de la nit. Entre tots els torns del dissabte, es redueixen dues hores de feina, encara que aquest horari reduït només s'aplicarà quan no s'hagi de treballar els diumenges. Aquesta ha estat una de les poques millores socials recollides pel conveni, que estableix un increment de l'IPC del 2% anual. El 2009 s'actualitzarà la diferència que hi pugui haver amb l'IPC real. El comitè ha acceptat la mesura, que a la llarga significa una pèrdua del nivell adquisitiu, per garantir certa estabilitat de la fàbrica.

L'acord a què han arribat el comitè de treballadors i la direcció de l'empresa estableix que el quart i cinquè torn finalment s'aplicaran, però de moment, durant dos anys i fora de conveni. D'aquesta manera no s'obliga els treballadors a acceptar-lo com a una mesura definitiva i es podrà renegociar d'aquí a dos anys. Tot i que els representants sindicals es van mostrar satisfets per arribar a la signatura final, van reconèixer que no és un bon conveni. Un acord de mínims que, malgrat les consecucions respecte el preconveni negociat per l'anterior comitè, no ha acabat de satisfer el comitè d'empresa. Amb tot, aquesta ratificació de l'acord és un pas decisiu després de gairebé dos anys de dures negociacions del conveni col·lectiu, que ha portat a diverses aturades, jornades de vaga i manifestacions pel centre de Vilanova.

Col·lectiu Catalunya