CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

L’atac neoliberal de ZP segueix el seu curs: El Govern obre la porta al “copagament” en la sanitat pública

Dimecres, 26 maig, 2010

jpg_ministra_sanidad.jpg

Continuen els anuncis del Govern Espanyol, el neoliberalisme avança a passos gegantescos i no fa pinta de detenir-se. Ara ens han confirmat oficialment que en poc temps el "copagament" serà una realitat en la sanitat pública.....

El Govern "està estudiant" la possibilitat d'implantar el copagament sanitari en el Sistema Nacional de Salut (SNS). És a dir, que el pacient costegi una part dels serveis sanitaris que rep, més enllà del finançament indirecte que aporta a través dels seus impostos o del preu que ja paga pels medicaments subvencionats.

L'anunci el va fer ahir la ministra de Sanitat i Política Social, Trinidad Jiménez, que fins ara s'havia mostrat contrari a aquesta mesura. No obstant això, Jiménez va precisar que "hi ha dubtes prou amplis" sobre la conveniència d'aquesta fórmula com perquè el ministeri hi opti "en aquest moment".

Jiménez va insistir a desvincular aquest tema amb el pla d'ajust econòmic anunciat pel Govern per combatre la crisi econòmica. En canvi, el secretari d'Estat d'Hisenda, Carlos Ocaña, va admetre ahir que el Govern es va plantejar incloure el copagament al reial decret de reducció del dèficit aprovat en el Consell de Ministres de divendres passat, encara que finalment va rebutjar la possibilitat.

El missatge revifa un debat que compta amb l'oposició de sindicats, partits polítics, plataformes a favor de la sanitat pública i bona part dels ciutadans, que consideren el copagament discriminatori.

El propi ministeri s'oposava fins ara. "El copagament genera contradiccions. Si el poses més alt per generar més ingressos, dissuadeixes de l'ús. El risc de trencar l'equitat en dissuadir de l'ús innecessari del sistema és alt, i això és un cost que no ens podem permetre", deia a Público el desembre de 2008 el secretari general de Sanitat, José Martínez Olmos.

La discussió, en qualsevol cas, no és nova. La consellera de Salut catalana, Marina Geli (PSC), ja ha anunciat en diverses ocasions la possibilitat de cobrar als usuaris per anar al metge. Fa només dues setmanes, Geli va confessar que el copagament "ha estat sempre sobre la taula". Tanmateix, per a la consellera "ara no és hora d'introduir nous elements en el debat", informa Lea del Pozo.

La pròpia Geli va anunciar el 2004 la possibilitat que els pacients paguessin un euro per cada visita mèdica. A més, va encarregar a un grup d'experts que elaborés un document "per a la racionalització i el finançament sanitaris". Una de les propostes va ser que els fàrmacs es paguessin en funció de la renda. Al final, no es va portar a la pràctica.

Ingressos desconeguts

Jiménez va insistir a matisar el seu anunci i reflectir els seus dubtes. "Quin valor pot tenir de cara a augmentar els ingressos i, per tant, a enfortir la sostenibilitat. Des del punt de vista recaptador, és significatiu el que aportaria o no? ", es va preguntar la ministra.

La titular de Sanitat va desgranar altres interrogants "a qui se li aplicarà?, com se li aplica? ", i va dubtar així mateix de si l'Administració compta amb "un sistema informàtic prou desenvolupat per poder discriminar entre aquells que poden o no poden" afrontar el copagament.

Un altre dels dubtes del ministeri és saber "com afectaria [el copagament] la salut dels ciutadans". "Comporta un important cost econòmic per a qui més usen la sanitat", va manifestar Jiménez. És a dir, afectaria sobretot a "les persones grans, que són pensionistes i amb rendes molt baixes," va precisar.

"Crec que [el copagament] ha estat als calaixos de tots els ministres que hem arribat a aquest ministeri", va reiterar la titular de Sanitat. I va recordar, per exemple, que "des de fa 20 anys és un dels temes recurrent" de Sanitat. "Hi ha un debat massa obert perquè aquest ministeri es proposi adoptar aquesta decisió" en aquest moment, va concloure.

>>> Article extret de Kaosenlared. Font: Agències