CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Absolen dues persones acusades de vexacions per l’empresa Gran Pallars

Dimarts, 27 octubre, 2009

El Jutjat d'Instrucció núm. 1 de Tremp ha absolt finalment les dues persones acusades d'una falta de vexacions injustes a l'empresa Gran Pallars. El judici va tenir lloc el passat 8 d'octubre. Les dues persones són membres del Punt d'Informació Laboral i Social (Pilum), un organisme creat per assessorar les treballadores de les comarques del Pallars. Recentment, aquest col·lectiu ens hem constituït com a Sindicat de Muntanya Pilum-CGT.

Abans de setmana santa de 2009 el col·lectiu Pilum va enviar un burofax a l’empresa Gran Pallars (que gestiona les estacions d’esquí de Port-Ainé i Espot Esquí del Pallars Sobirà). En aquesta carta s’exposava unes queixes dels i les treballadores de Port-Ainé: no pagava les hores extres, prohibien el descans legals, no donava el material de treball,... Se’ls demanava que responguessin en 5 dies, perquè la temporada acaba just desprès de setmana santa.

El pont de setmana santa es va realitzar una acció per denunciar la gestió que feia l’empresa pel que fa a les condicions laborals, els riscos i l’accés a pistes. Aquesta acció va consistir en col·locar una pancarta a la cruïlla d’accés a pistes, unes pintades i col·locar als cotxes aparcats al Pallars unes octavetes burletes que denunciaven aquest incompliments de drets laborals per part de l’empresa.

El gerent de Gran Pallars va denunciar els fets als mossos d’esquadra apuntant com a culpable dels fets a una companya del col·lectiu que treballava a Port-Ainé. Els mossos es van presentar dies més tard al Centre Cívic de Llavorsí per investigar el fets. Ens van demanar una llista dels integrants del col·lectiu i ens vam negar al·legant que no podíem comprometre el futur laboral de les persones vinculades al nostre col·lectiu en una llista que podien consultar determinats empresaris de la comarca. Al final vam decidir donar les dades la Noemi Simarro i l’Armand Simon i els mossos, sense cap prova pericial, documental ni testifical van concloure l’atestat dient que hi havia indicis suficients per encausar-nos. A part de fer un comentari lamentable sobre els ulls plorosos de la Noemi, com si aquesta circumstància indiqués una voluntat d’amagar un acte presumptament delictiu.

Així que vam rebre una carta del jutjat de Tremp citant-nos per un judici de faltes per vexacions injustes el 8 d’0ctubre del 2009.

El Pilum, que ara s’ha constituït com a Sindicat de la Muntanya, Pilum-CGT, va convocar per al dia del judici una concentració davant dels jutjats de Tremp a la qual van assistir gairebé 40 persones, assistència que va omplir la sala del judici donant força als encausats.

La jutgessa no va voler entrar a discutir els conflictes laborals de l’empresa, simplement volia aclarir si els demandats havien estat els autors de les pancartes, les pintades i les octavetes, que a falta de proves els va absoldre.

Des del Sindicat de la Muntanya es va voler donar un caire més polític al judici, al·legant que la denúncia penal havia estat un acte coaccionador per part de l’empresa, i argumentant la despenalització d’aquest tipus d’accions reivindicatives i sindicalistes que s’han fet durant tota la trajectòria de lluita obrera, ja que considerem que fer pintades, octavetes i col·locar pancartes no són accions que hagin d’estar penades, ni processades com a faltes, i menys quan estem davant d’una empresa que incompleix regularment els drets laborals mínims.

Gran Pallars és un consorci de 41 empreses en el qual també participen els ajuntaments d'Espot i Rialb i la Diputació de Lleida. Va ser creada el 2007 amb capital de la Generalitat de Catalunya i gestiona les estacions d'esquí de Portainé i Espot Esquí. Gran Pallars ha rebut dues multes amb motiu d'una inspecció de treball i té vuit processos judicials oberts, dos d'ells amb sentències condemnatòries. Des del Sindicat de la Muntanya Pilum-CGT critiquem el fet que els Mossos no investiguin també les coaccions a la llibertat sindical i els abusos de poder que contínuament es produeixen a la comarca.

Cal remarcar que l’incompliment dels drets laborals és un hàbit generalitzat a la comarca, ja que l’actuació d’aquesta empresa no és una excepció sinó un fet quotidià.

Pilum-CGT