CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La Plataforma en Defensa de l’Ebre denuncia nous transvasaments encoberts

Dijous, 22 gener, 2009

La Plataforma en Defensa de l'Ebre va realitzar ahir al vespre una roda de premsa, en la qual, Manolo Tomàs denuncià que la construcció de pous a Vinallop (el Baix Ebre), per part de la Confederació Hidrològica de l'Ebre, no servirà per la neteja del pantà de Flix (la Ribera d'Ebre), sinó per ampliar el volum d'aigua que el minitransvasament proporciona a la vegueria del Camp.

Tomàs, va criticar que fa quatre anys, "un conseller de la Generalitat que ara és diputat" va demanar a la Plataforma que acceptés un increment de 2 metres cúbics més per segon, de la concessió actual i, ara creuen, que amb les obres per la neteja de l'embassament de Flix volen aprofitar per augmentar la concessió actual. A més, la PDE no veu clar com es faran les obres de neteja de l'embassament ni com es gestionarà la construcció dels pous a Vinallop, motiu pel qual, exigeixen saber "què pot passar durant la neteja de l'embassament, quina és la previsió d'episodis de contaminació al riu i com es podran afrontar en cada cas".

L'Agència Catalana de Notícies ha emès el següent extracte de la roda de premsa celebrada ahir a Tortosa:

L'entitat considera que els treballs de descontaminació del pantà de Flix 'no poden començar pels pous de Vinallop', sinó per 'l'extracció i el transport', tal com ha apuntat un dels portaveus de la PDE, Manolo Tomàs. La Plataforma ha reiterat que la construcció dels pous 'no té res a veure' amb la descontaminació del pantà de Flix i ha mostrat de nou les seves sospites que els pous serviran per ampliar el minitransvasament de l'Ebre cap al Camp. A més, la PDE ha exigit que 'es clarifiquin, es concretin i es facin públics' els plans d'emergència que s'activarien en cas de contaminació del riu, així com ha demanat conèixer qui gestionarà els pous de Vinallop i quin serà el paper de les comunitats de regants, del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) i de les Administracions ebrenques, aspectes que 'no va deixar clars' la reunió celebrada per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) a Lleida aquest dilluns.

Segons Tomàs, aquest 2009 serà 'crucial per les Terres de l'Ebre', ja que es 'materialitzaran' diferents projectes que 'si no s'aturen, condicionaran el futur' del territori. En aquest sentit, Tomàs ha fet esment de les obres dels canals Xerta-Sénia i Segarra-Garrigues, l'elaboració del Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre –que 'no té en compte el cabal ambiental del riu'-, i les obres de descontaminació a Flix, obres que 'serviran per reforçar el minitransvasament'. Tomàs ha anunciat mobilitzacions 'si tot això no s'atura'.

D'altra banda, la PDE s'ha posicionat una vegada més al costat dels afectats per les expropiacions per a la construcció dels pous, i ha anunciat que els acompanyarà el pròxim 3 de febrer, data fixada per la CHE per signar les actes d'expropiació.

A més de la 'lluita' contra els pous de Vinallop, Tomàs ha manifestat que la Plataforma 'no deixa de banda' el seguiment de les obres de construcció del canal Xerta-Sénia, ja que considera que aquesta aigua 'acabarà a Castelló'. Pel que fa al Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre, la PDE ha explicat que el pròxim 7 de febrer durà a terme un debat a l'auditori de Tortosa, per donar-ne a conèixer els detalls. La Plataforma ha convidat al debat diferents Administracions i organismes que participen en la confecció del Pla, com el Ministeri de Medi Ambient, la CHE o l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

La PDE valora la derogació del decret de sequera

Per la seva banda, Joan Antoni Panisello, portaveu de la PDE, ha valorat positivament la derogació del decret del sequera per part del Govern. 'Ara el país ha tornat a la normalitat', ha dit, afegint que 'és el moment de fer un debat tranquil i serè sobre l'aigua'. Panisello ha destacat les obres de dessaladores que s'estan duent a terme, tot i que ha recordat que també cal potenciar la 'reutilització' de l'aigua i la 'depuració domèstica'.

A més, Panisello ha criticat el fet que l'Ajuntament de Barcelona, amb la derogació del decret de sequera, hagi posat en marxa 140 fonts ornamentals 'on l'aigua es perd', i ha defensat l'estalvi en previsió d'un nou episodi de sequera.

Extret de: Pobleviu