CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

CGT davant la nova Reforma de la Seguretat Social

Dimarts, 20 febrer, 2007

Divendres passat 16 de febrer el Consell de Ministres ha aprovat la reforma de la Seguretat Social sota l'eufemístic nom de “Llei de Mesures en Matèria Social” i que desenvolupa l'acord al que van arribar UGT, CCOO, CEOE, CEPYME i Govern signat el 13 de juliol de 2006.


És aquesta reforma el segon eix sobre el qual gira la política socio-laboral del Govern socialista, sent el primer la Reforma Laboral aprovada el passat mes de maig.

Així, s'endureixen les condicions generals dels treballadors per a accedir a una pensió, a més d'incentivar la permanència en el treball més enllà dels 65 anys.

Más específicament, i respecte al període de cotització mínima per a tenir dret a la pensió de jubilació, es passa de 12,5 anys a 15 anys complets, “premiant” a aquells que segueixin treballant a partir dels 65 amb una pujada d'un 2% en la seva pensió cada any cotitzat després d'aquesta edat.

Al mateix temps, aquesta reforma endureix els requisits per a accedir a la jubilació parcial i anticipada, augmentant l'edat necessària i els anys d'antiguitat en l'empresa per a poder tenir dret a la prestació.

El fet puntual de permetre l'accés a la pensió de viduïtat de les parelles de fet i el suposat avanç que això significa, es desvirtua al veure el contingut del text que indica que solament tindran dret aquelles que acreditin cinc anys de convivència o tinguin fills comuns.

El mateix ocorre en cas d'Incapacitat Permanent, on la mínima reducció del període de cotització per a la prestació no compensa ni retorna la salut dels treballadors que queden incapacitats solament per anar a treballar.

En general, aquesta reforma suposa un nou revés en l'aspiració dels treballadors a treballar menys per a treballar tots, a augmentar la qualitat de vida i la garantia de dignitat econòmica en els últims anys de la vida de les persones i avança pels camins ja coneguts de les receptes neoliberals que va propiciar aquesta Europa-fortalesa a través dels seus acords de Maastricht i Lisboa.

SP Comitè Confederal CGT