CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Crònica de la Trobada Estatal pels Drets de les Persones Immigrants

Dimecres, 14 febrer, 2007

Crònica de la Trobada Estatal pels Drets de les Persones Immigrants realitzada per Indymedia Estrecho.

La trobada va tenir lloc a Málaga els dies 10 i 11 de febrer, i la Secretaria d'Acció Social de la CGT de Catalunya va estar-hi representada amb companys i companyes de Lleida i Reus.

Conclou amb èxit la II Trobada Estatal pels Drets dels Immigrants: Mobilització, cooperació i trobada pel dret a tenir drets.

Crònica de Indymedia Estrecho

Durant els dies 10 i 11 de febrer es va celebrar a Màlaga la II Trobada Estatal pels Drets dels Immigrants, on desenes d'associacions d'immigrants, col·lectius socials, xarxes i espais sindicals van intercanviar experiències, anàlisis i reflexions i van decidir impulsar un calendari de mobilitzacions conjuntes. La trobada, convocada per la Xarxa Estatal pels Drets dels Immigrants (REDI), es va desenvolupar en el Centre Cívic i es van inscriure 160 persones (majoritàriament immigrants) arribades des d'Almería, Sevilla, Illes Canàries, Mallorca, Navarra, Madrid, Barcelona, Terrassa, etc.

Antecedents: La Trobada de Rivas

Al setembre de 2006 es va desenvolupar en Rivas (Madrid) la Trobada Estatal pels Drets dels Immigrants, on van participar membres de 34 organitzacions vinculades a la lluita contra les actuals polítiques migratòries i a la defensa dels drets dels immigrants. Aquesta trobada va estar marcada pel sentir comú d'avançar en la coordinació estatal i engegar plans d'actuació i mobilització de forma conjunta, a més de compartir anàlisi sobre les actuals polítiques migratòries i el procés de precarització i retallada de drets que travessen les societats europees.

Es va redactar un manifest comú que va ser signat per més de 150 organitzacions, es va preparar de forma coordinada la jornada de mobilització del 7 d'octubre, es va engegar una llista de correu i es va decidir, donant un important pas, constituir la Xarxa Estatal pels Drets dels Immigrants (REDI). Aquesta xarxa no neix amb la vocació de representar ni de transformar-se en una estructura rígida i jeràrquica. Es tracta d'un espai de confluència que, respectant en tot moment la singularitat de les diferents experiències, aposta per coordinar iniciatives conjuntes per a enfortir la lluita pels drets dels immigrants. Esta formada majoritàriament per associacions d'immigrants que comparteixen una mirada profundament crítica amb les actuals polítiques migratòries i la necessitat d'acompanyar el treball quotidià amb processos de mobilització capaços de contrarestar les polítiques restrictives i securitaries.

Els membres de la xarxa coincideixen que els actuals actors socials es mostren incapaços de plantar alternatives al model neoliberal basat en la precarització i la retallada de drets al conjunt de la població i que després de la retòrica de la integració intercultural s'amaga la discriminació econòmica, política i social que sofreixen de forma quotidiana els més de 4 milions d'immigrants que viuen i treballen a Espanya. Quan el govern i els agents socials que dissenyen les polítiques migratòries no escolten ni atenen els problemes que de forma quotidiana denuncien centenars d'organitzacions socials, la mobilització esdevé un instrument fonamental per a exercir pressió i aconseguir conquestes concretes, com ho han demostrat de forma recent les històriques manifestacions d'immigrants en Estats Units.

Inauguració, benvinguda i anàlisi sobre la immigració a l'Estat Espanyol

La Trobada va començar el Dissabte 10 al matí amb la presentació i benvinguda a càrrec de membres de la Coordinadora d'Immigrants de Màlaga (CIM), organització que agrupa a més de 15 associacions d'immigrants i que va fer d'amfitriona realitzant un generós esforç. En l'obertura convidaven a interpretar aquesta trobada com una mostra de la consolidació de la migració com moviment social i convidaven als presents a avançar en la coordinació i el treball comú. “S'ha acabat l'època en que es parlava d'immigració sense comptar amb els immigrants, volem parlar de la immigració en primera persona, demostrant que som capaces de plantejar alternatives, organitzar-nos i defensar els nostres drets, que són, en definitiva, els drets de la població treballadora en el seu conjunt” va comentar Gerardo Márquez, membre de la Casa Argentina de Màlaga.

Diverses Veus: Una Mirada Comuna

A continuació es va donar pas a una desena d'oradors que van construir, entre tots, una complexa anàlisi de la situació actual dels immigrants a l'Estat Espanyol.

Madiop Yande (CGT-Mallorca) i Federico Pacheco (SOC-Almería) van explicar la intima relació entre la Llei d'Estrangeria i la situació d'extrema precarietat que sofrixen els treballadors immigrants. El disciplinament de la mà d'obra immigrant (a través de la clandestinitat, el temor permanent de no renovar papers, ser detingut en qualsevol moment, etc.) és la clau per a entendre el desenvolupament econòmic dels sectors més dinàmics de l'economia espanyola (Construcció, Hostaleria, Agricultura Intensiva, Servei Domèstic). Ambdós convidaven a construir espais de trobada amb aquells sectors dels treballadors espanyols que sofrixen les mateixes condicions de precarietat.

Jose Cambra (FERINE – Madrid) va exposar de forma breu i concisa el nou Pacte per la Immigració que està discutint el Govern al costat dels altres grups parlamentaris amb la idea de trobar un nou consens sobre polítiques migratòries. Es va explicar que aquest Pacte no solament no resol cap dels problemes del col·lectiu immigrant i se segueix sense escoltar les demandes dels col·lectius d'immigrants sinó que a més amenaça amb endurir les mesures restrictives i securitaries.

Tres companyes arribades de Las Palmas, Tenerife i Gran Canària van exposar la dramàtica situació que s'està vivint en les Illes Canàries marcada fonamentalment per la situació inhumana dels Centres d'Internament i les deportacions que sofrixen els immigrants subsaharians, així com el racisme , la xenofòbia i la producció de por que s'està fent des dels mitjans de comunicació i des d'alguns sectors polítics. Una companya guineana va tancar la seva aplaudida intervenció dient: “Aquesta Llei és una tela d'aranya, deixa passar als ocells i atrapa a les mosques”.

Justino (Associació de Paraguaians de Marbella) es va centrar en l'augment de detencions i ordres d'expulsió que està sofrint la seva comunitat però també el conjunt dels immigrants a Màlaga i Espanya.És cada vegada més freqüent la detenció arbitrària i els controls de documentació en zones transitades per treballadors immigrants (Estacions d'Autobusos, de Trens, Espais Públics d'oci d'immigrants, etc.) i es realitza moltes vegades seguint paràmetres racistes. Creu que aquest augment de control és per a ficar la por en el cos al col·lectiu immigrant, de manera que ho obligui a acceptar les pitjors condicions laborals i no s'atreveixi a organitzar-se i denunciar abusos. “Volen que treballem molt, cobrem poc i no protestem gens ni mica, que sentis que en qualsevol moment et poden denunciar a la policia”.

Sam (Coordinadora d'Associacions de Senegalesos de Catalunya) va qüestionar de forma clara la manera que es comporten els agents socials que treballen el tema de la immigració. Cobren una quantitat enorme de recursos dels que només una petita part es tradueïx en serveis que millorin la vida dels immigrants. Va criticar la forma amb que els grans sindicats s'acosten a intentar “seduir” a les associacions d'immigrants , per a després dur-los a manifestacions i repartir-los banderetes. Moltes ong´s (amb excepcions) se situen com intermediaris gestionant fons que haurien d'anar de forma directa a garantir l'accés als drets dels immigrants. Creu que part del nostre treball de coordinació i organització hauria de servir per a desplaçar aquesta mediació innecessària.

Tallers/ Eixos de Treball

A la tarda els presents es van dividir en grups en els quals aprofundir el treball dividits en tres eixos.

A>Comunicació
Una part fonamental del treball en xarxa se sosté en la comunicació entre els diferents nodes, de manera que pensar en quin tipus d'instruments comunicatius cal crear esdevé una qüestió central. D'altra banda la Xarxa ha de trobar una enunciació pròpia també per a respondre a situacions que requereixen certa urgència. Es va debatre de forma productiva i es van prendre importants decisions que queden reflectides en les conclusions de la trobada.

B> Drets
Aquest grup va ser dinamitzat fonamentalment per les experiències d'Oficines de Drets Socials i espais d'assessoria existents en l'estat espanyol. Es tracta d'entendre la necessitat de construir espais que barregin l'assessoria i la formació sobre drets alhora que permeten compondre espais de trobada i organització entre els immigrants. Es veu la necessitat de complementar els treballs de denúncia i mobilització amb un treball de base capaç de permetre'ns guanyar batalles concretes que millorin de forma efectiva la vida dels immigrants. Es va decidir engegar una llista de coordinació jurídica que de suport al treball de la xarxa així com seguir avançant a crear xarxa entre els espais existents d'ODS o sindicalisme social.

C> Estratègia / Pla d'actuació Conjunt
Quin tipus d'iniciatives podem articular de forma conjunta? , Amb quina energia contem en els nostres territoris?, Com ens afecta l'actual conjuntura política estatal i europea? Aquestes van ser algunes de les preguntes que van donar motiu a un debat molt interessant sobre els processos de mobilització i la capacitat de les associacions d'immigrants per a poder transformar-se en un actor social amb cert pes polític. Es va esmentar que a l'haver-se fragmentat les possibilitats de regularització es nota en les comunitats immigrants un replegament cap a la solució individual, que sumat a la precarietat i la falta de temps, fa que sigui molt difícil construir mobilitzacions massives. Però al seu torn es destaca que cada vegada hi ha més associacions i xarxes d'immigrants i que si són capaces de fer un treball de base no és difícil que del malestar que sofreixen els treballadors immigrants emergeixin nous cicles de mobilització.

El referent a seguir, en el moment actual, hauria de ser no tant els tancaments de “sans papiers” a París en 1996 sinó les històriques mobilitzacions realitzades pels immigrants en Estats Units. L'ambient de treball va ser molt intens, combinant una profunditat d'anàlisi amb la capacitat per a articular propostes concretes. Finalment es va aprovar un intens calendari de mobilitzacions i importants reflexions per al futur de la xarxa.

Video-Enquesta

En paral·lel als tallers, diferents membres de les ODS de Sevilla, Màlaga i Terrassa (amb el suport de Trayectos Multimèdia) van instal·lar un set d'enregistrament amb el qual van estar fent entrevistes a immigrants de diferents organitzacions. com és la situació actual dels drets dels immigrants a Espanya? cap a on van les polítiques europees en matèria d'immigració? Explica-li a la societat que és REDI? quines són les seves reivindicacions? que els diries als i les immigrants que vénen a la ODS i volen començar un camí d'autoorganització amb nosaltres? com és l'espai comú que comparteixen els precaris autòctons i immigrants? quines són les seves aliances o perquè han d'aliar-se? que organització o col·lectiu treballes, que esteu fent ara? explica'm una lluita exemplar que hagis participat? Aquestes van ser algunes de les preguntes que van permetre registrar les diferents visions i comptar amb un material molt interessant sobre les reflexions de la immigració en primera persona.

Festival Drets Per a Tots

El Festival es va celebrar a partir de les 21 hs en els locals de la CGT de Málaga i hi assisteren més de 300 persones. En un clima de celebració pel productiu que havia estat el dia, els participants de la trobada van anar arribant de la mateixa forma que desenes de xavals joves (immigrants i autòctons) que s'acostaven per a veure a les bandes que actuaven. Membres del sindicat comentaven que els locals estaven irreconeixibles i celebraven que es barregi l'activitat sindical amb els moviments socials “Mai havíem vist junts tants joves i immigrants en la seu del sindicat, això és un senyal de la necessitat d'anar donant espai a les noves generacions de treballadors”.

Van començar l'actuació un grup de companys xilens que ens van delectar algunes cançons tradicionals del folklore xilè i que van ser corejades per molts dels presents. Sanchez no te Enganchez (banda formada per argentins, colombians i xilens) va fer vibrar al públic amb les seves cançons que barregen el reggae, el ska i el rock amb arrels llatines. Es tracta d'una banda que té ja amb nombrosos seguidors i que es caracteritza per unes lletres amb alt contingut social, com la versió del grup argentí Manos de Filippi “Los métodos piqueteros”.

A continuació van actuar els SIF (Simo, Issam, Farouk), que van barrejar cançons de hip-hop amb intervencions de denúncia de la situació que sofrixen com “immigrants i moros” com deien ells. Per a la memòria una intervenció de Farouk fent una crida perquè els xavals no es deixin dur per les modes i dediquin menys temps a “fer-se els chulos” i mes a formar-se per a viure amb dignitat. “No vull veure solament raperos, vull veure un moro jutge” va dir guanyant-se un bona ovació. El concert ho van tancar Tanta Trampa Batucada que va fer suar i ballar a tots els presents fins a les 1,30 h. quan un es va decidir acabar la festa.

Conclusions

El diumenge al matí es va tancar el treball de les comissions i es van presentar les conclusions en l'Assemblea-Plenari que intentarem resumir: Algunes decisions del Plenari final (enviaran en breu un informe i conclusions més extens):

- Engegar una llista de correu per a coordinar el treball jurídic així com aprofundir en l'intercanvi d'experiències de ODS o espais d'assessoria. Es convida que es continua pel camí de la Guia per la Llibertat de Moviment i que es puguin incorporar més ciutats.

- Creació d'un logotip de la xarxa i un butlletí que s'editarà en pdf per a ser distribuït en les diferents ciutats així com anellar les diferents pàgines web de les organitzacions de la xarxa. (El primer butlletí estarà per al 24 de març)

- Donar suport a la manifestació pel tancament dels Centres d'Internament del pròxim 3 de Març en Bologna, Itàlia.

- Donar suport als companys-as implicats en el procés jurídic per l'acte de denúncia en el CIE de Zona Franca de Barcelona el passat Juny. Les organitzacions es comprometen a difondre el cas, recaptar solidaritat , mobilitzar dintre de les seves possibilitats i interpretar el judici com una acusació a tots els quals defensen els drets dels immigrants.

- Començar un treball de “mapeig i investigació” sobre les condicions a mitjà termini de convocar “Un dia sense immigrants” (Quin seguiment podria tenir en els diferents territoris?, Amb quins actors hauríem de comptar?, Com podriem compondre una campanya conjunta i efectiva?,etc.)

- Es decideix que la III Trobada Estatal pels Drets dels Immigrants es realitzarà al novembre i es decidirà d'aquí a un mes i mig el lloc en funció de les propostes sorgides i les possibilitats.

- Es convoca a mobilitzar i sortir als carrers de forma coordinada (cada organització ho seguirà en la mesura de les seves possibilitats) en les següents dates:

8 de Març: Dia de la Dona Treballadora / Èmfasi en la denúncia de la situació de les dones immigrants

24 de Març: Manifestació Estatal per l'Habitatge / Participació de les organitzacions d'immigrants en aquesta important manifestació sobre un problema que els afecta de ple / butlletí i comunicat comú

1 de Maig: Dia dels treballadors / Protagonisme Immigrant per a ressaltar l'extrema precarietat que sofreix el col·lectiu immigrant / Participació en les convocatòries sorgides dels moviments socials i el sindicalisme alternatiu / Butlletí i comunicat comú

27 de Maig: Eleccions Municipals / Actes pel reconeixement dels drets socials, culturals i polítics dels immigrants / Dret de vot per a tots i totes.

Sensacions finals

La conclusió de la trobada va estar marcada per les abraçades, els intercanvis d'adreces i una sensació col·lectiva d'haver estat participis d'un pas històric en la coordinació dels immigrants a Espanya, confirmant un veritable creixement qualitatiu i quantitatiu en relació a l'anterior trobada i una clara disposició a seguir treballant junts en el camí pels drets dels immigrants.

Pel dret a Tenir Drets
Cap Persona és Il·legal

Màlaga, febrer de 2007.

Crònica de la Trobada i fotos (per Indymedia Estrecho)
http://estrecho.indymedia.org/newswire/display/67508/index.php