CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Guia didàctica “Entre l’anonimat i la resistència. (Dones i franquisme)”

Divendres, 25 abril, 2008

Portada gua

La Secció Sindical d'Ensenyament de la CGT de Ponent ha publicat una guia didàctica anomenada "Entre l'anonimat i la resistència (Dones i franquisme), que té 20 pàgines i que inclou també un documental de 49 minuts. Els seus autors són els militants de CGT Anna Campanera i José Ignacio Martín.


Aquesta guia didàctica pretén ser una orientació per al professorat d'Educació Secundària i altres ensenyaments postobligatoris. A través de quatre capítols es fa un recull, en format d'entrevista, del testimoni de tres dones que han viscut el franquisme de diferents maneres: Carmen Alcalde, Antonina Rodrigo i Caterina Mateu.

És una eina que permet treballar la situació de la dona durant el franquisme i contrastar-la amb el seu paper durant la II República i amb l'actualitat. El documental i la guia poden ser un bon punt de partida per treballar diferents temàtiques tant a nivell personal (dol, sexe, treball, vida familiar, silenci, por, germanor entre dones, deshumanització, consciència de gènere, aïllament,...) com social (guerra, repressió, exili, masclisme, presó, franquisme,...), relacionant fets històrics i socials amb altres àmbits del coneixement com l'art o la literatura.

En l'audiovisual es planteja la presentació del franquisme des de la perspectiva de les dones, girant al voltant de les entrevistes realitzades a tres dones que representen la resistència davant l'atropellament franquista.

Es comença amb un recull de fotos d'aquesta época: pre, guerra i postguerra. Després tot un seguit de declaracions articulades al voltant de quatre capítols temàtics (l'exterior, l'interior, la convivencia i la pròpia vida) aniran desenvolupant tot el contingut dels quaranta anys de dictadura… Les seves mancances i la manca de respecte pels drets humans, principalment. Com a punt d'arribada, el documental finalitza amb una mena de reflexió estética amb format de peça dramàtica; es planteja com a resum de tot plegat una situació ideal en la qual la dona no només es presenta tal qual la tracta la societat… també fa una reflexió al voltant seu i de la situació de tothom.

Amb aquesta guia i documental els autors volen pecuperar la història recent de les dones mitjançant la seva pròpia veu, conèixer i interpretar situacions personals, destacar la importància i complexitat de la història transmesa oralment, analitzar la diversitat de protagonistes i escenaris en la història de la vida quotidiana durant en franquisme, valorar la riquesa de la multiplicitat d'experiències personals que permeten donar contingut a la història, ...

La podeu demanar a la CGT de Ponent, tel. 973 27 53 57, correu electrònic: lleida@cgtcatalunya.cat