CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

L’Ebre es revolta i convoca una primera manifestació per al 18 de maig a Amposta

Diumenge, 20 abril, 2008

Dissabte 19 d'abril es va celebrar-se una nova assemblea de la Plataforma en Defensa de l’Ebre. L’assemblea de la reactivació del moviment. L’Auditori Felip Pedrell estava ple de gom a gom. Gent als passadissos, gent dreta per tot arreu. El menyspreu envers la capacitat de convocatòria de la PDE va quedar en evidència.


L’assemblea va servir per repassar, qui no estigui al dia, què ha dit qui i quan, i què han fet després. No oblidem que fins que no s’han celebrat les eleccions no han dit res de transvasaments, i molt menys de l’Ebre. És més, se’ns deia que de transvasament de l’Ebre res de res. Això ho va exemplificar molt bé el video inicial, començat amb la caràturla del NO-DO, per repassar les promeses de Zapatero. L’any 2004 recolzaria l’Estatut que sortís del Parlament de Catalunya. L’any 2008 assegurava que de transvasament de l’Ebre no n’hi hauria.

La primera prova de foc s’ha superat amb escreix. Una convocatòria exitosa. Ara queda la manifestació a Amposta. Una cita per mostrar el nostre rebuig als transvasaments i a la interconnexió en concret. No som insolidaris. No volem que Barcelona no tingui aigua. Com bé va recordar Ester Baiges en el seu torn de paraula, la gent de l’Ebre està acostumada a transvasar fills a la capital. No volem a l’Ebre que els fills i filles pateixin la manca d’aigua. Que no us enganyin a Barcelona. La PDE aporta alternatives però, la campanya mediàtica i política és molt forta. Posant la por al cos de la gent tenen el camí fàcil per proposar transvasaments.

Ens veiem a Amposta el dia 18 de maig a les 12h.

Plataforma en Defensa de l'Ebre

* Més informació de la campanya i contingut del Reial Decret aprovat pel Consell de Ministres per tirar endavant la interconnexió de la xarxa del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) amb la d’Aigües Ter-Llobregat (ATLL), al web renovat de la Plataforma:

www.ebre.net


Informació sobre l'assemblea de Tortosa publicada al diari El Punt i al portal Vilaweb el diumenge 20 d'abril:


L'Ebre es revolta i convoca una primera manifestació per al 18 de maig a Amposta

Més d'un miler de persones assisteixen a l'assemblea de la PDE i demanen la dimissió del conseller Baltasar

ROSER ROYO. El Punt. Tortosa. Diumenge 20 d'abril.

Les samarretes blaves amb el nus tornaran a omplir els carrers amb tanta força com en els anys durs de la lluita t contra el pla hidrològic del PP. Ahir la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) va superar la prova de foc i més d'un miler de persones van omplir l'Auditori Felip Pedrell de Tortosa, en la primera assemblea convocada per frenar la nova onada transvasista que promouen el govern tripartit de Catalunya i l'espanyol de Zapatero. En aquesta assemblea es va acordar convocar una gran manifestació a Amposta per al 18 de maig i demanar la dimissió del conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar. Es van llançar retrets als partits polítics que governen, i als seus representants ebrencs els van demanar coherència: «Primer és el territori i després els càrrecs.»

Més de mil persones van assistir a l'assemblea de la PDE

«Hem de convèncer més de cinc milions de persones que els estan enganyant. Barcelona no necessita aportacions hídriques de fora i l'Ebre no pot assumir cap més detracció d'aigua.» Aquest és el missatge final que el portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), va llançar ahir en un Auditori Felip Pedrell ple com no s'havia vist mai, ni tan sols en els anys de la lluita contra el macrotransvasament de 1.050 hectòmetres cúbics que l'any 2000 va començar a gestar el PP amb el suport de CiU. L'assemblea d'anit va servir per prendre la temperatura d'un territori que semblava que des del 2004, quan Rodríguez Zapatero va derogar el transvasament del PP, s'havia desactivat. Però l'espectacle mediàtic de les últimes setmanes sobre la gestió de la sequera i de la necessitat de portar aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona primer amb vaixells, després, del Segre, i finalment la interconnexió, ha encès els ànims de la gent, i més tenint en compte que els que el promouen són els governs integrats pels partits polítics (PSC-PSOE, ERC i iCV) que van donar suport a la lluita antitransvasament del 2000 al 2004 i que van signar el 2003 l'anomenat Compromís per l'Ebre, un document firmat per Montilla, Saura i Carod en què es comprometien a no fer cap transvasament si arribaven al govern, incloent-hi la interconnexió de xarxes que ara projecten.

La temperatura és alta i la lluita ha recomençat aquesta vegada contra el govern tripartit i el govern socialista. Així, en l'assemblea d'anit es va acordar convocar una primera gran manifestació per al 18 de maig vinent a Amposta, i també es va fer una crida a la mobilització en general. «Hem entrat en confrontació amb el govern català», va dir Manolo Tomàs. Això significa que igual que en l'època del PP i CiU cada vegada que un conseller o membre del govern visite les Terres de l'Ebre serà rebut amb la corresponent catifa de sal i xiulades. «És la nostra manera de manifestar-los el rebuig a la seua política transvasista», va afegir-hi Tomàs.

L'única dimissió que es va demanar va ser la del conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, per «les mentides» i «falsedats» llançades durant les últimes setmanes.

Respecte als polítics ebrencs, se'ls va demanar coherència i que defensen els interessos del territori per sobre dels del partit. «Primer és el territori, i després, els càrrecs», va manifestar el també portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre, Joan Antoni Panisello.

Poc suport polític, més de ciutadà que mai

Tot i que l'Auditori Felip Pedrell era ple a vessar, es van poder veure en l'assemblea d'anit pocs polítics: alguns alcaldes i regidors d'ERC, la diputada també d'ERC Marta Cid, el senador de l'Entesa i alcalde de Flix, Pere Muñoz, algun regidor de CiU i algun d'ICV. De fet, es notava que el públic en general estava bastant empipat amb la classe política, i també amb la del territori, tot i que al final es va optar per no demanar la dimissió de ningú. Però no disposar del suport de les direccions nacionals dels partits que el 2004 donaven suport a la PDE no preocupa gaire el moviment social ebrenc, que va quedar ratificat en l'assemblea d'anit i que, a més, segons va manifestar Manolo Tomàs, té «més suport que mai». Tomàs es referia a la posició de les comunitats de regants del delta, que ara s'oposen a la venda d'aigua, i a la de la Cambra de Comerç de Tortosa, que també s'ha manifestat en contra de la interconnexió. A més, prop d'una trentena d'entitats de tot el país es van adherir a l'assemblea.


La Plataforma de l'Ebre reactiva les protestes contra el transvasament

La multitudinària assemblea general de la PDE convoca la primera manifestació per al 18 de maig a Amposta

Vilaweb. DIUMENGE, 20/04/2008

La Plataforma en Defensa de l'Ebre havia condicionat l'ambició de les protestes que convocaria contra el transvasament de l'Ebre a Barcelona a la capacitat de convocatòria de l'assemblea general d'ahir al vespre a Tortosa. Més d'un miler de persones hi van assistir, i l'Auditori Felip Pedrell va quedar petit. La PDE ha convocat la primera manifestació contra aquest projecte per al 18 de maig a les 12 del migdia a Amposta i ha insistit a criticar el govern tripartit per permetre un transvasament que uns quants anys enrere havia combatut.

De fet, ahir al vespre mateix el miler llarg d'assistents a l'assemblea es van manifestar pels carrers de Tortosa. 'Hem de convèncer més de cinc milions de persones que els estan enganyant. Barcelona no necessita aportacions hídriques de fora i l'Ebre no pot assumir cap més detracció d'aigua', van dir els representants de la PDE durant l'assemblea d'ahir.

La PDE demana la dimissió dels conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, i lamenta que la Generalitat hagi actuat amb secretisme i amb manca de transparència, proposant el transvasament del Segre, primer, i defensant la interconnexió de xarxes, després. També critiquen el paper que han fet el PSC, ERC i ICV, oposant-se rotundament contra el transvasament de l'Ebre quan manava el PP i defensant-lo ara que governen els socialistes. En aquest sentit, recorda que el 2003 aquests partits van signar el Compromís per l'Ebre, un document signat per Montilla, Saura i Carod en què es comprometien a no fer cap transvasament si arribaven al govern, incloent la interconnexió de xarxes que ara projecten.

Espinosa insisteix que no és un transvasament

També ahir, la ministra de Medi Ambient espanyola, Elena Espinosa, no va atendre les reclamacions de la Generalitat Valenciana ni d'altres governs autonòmics dirigits pel PP per ampliar el transvasament de l'Ebre i va insistir que no revisaria pas el derogat Pla Hidrològic Nacional. Espinosa, que es va reunir amb consellers de Medi Ambient per explicar-los el projecte per proveir Barcelona amb aigua de l'Ebre, va negar una altra vegada que el projecte fos un transvasament.

Un projecte que va comptar amb l'aprovació de tots els consellers, però el valencià, José Ramón García Antón, també va reclamar que es fes cap al sud.

Ell consell de ministres va aprovar-lo divendres mitjançant aquest decret-llei . La vice-presidenta espanyola, María Teresa Fernández de la Vega, va tornar a dir que no s'extrauria ni una sola gota més del riu, i també que seria temporal. També va insistir que no era pas un transvasament, i va afirmar que aquest mateix sistema s'havia fet servir el 1999 per portar aigua a Benidorm i entre el 2006 i el 2007, a València.