CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

[Recull de premsa] Setmana de Mobilitzacions. Avui, vaga d’autobusos, de Metges i técnics de mateniment del Metro

Dimarts, 12 febrer, 2008

El Punt|El Punt

Els sindicats de mestres preveuen un seguiment massiu de la vaga

ICV apel·la al diàleg i diu que no comparteix la gestió indirecta dels centres

MARCEL BARRERA. Barcelona

Els sindicats de mestres, després d'una setmana de sondejos en escoles i instituts, estan convençuts que hi haurà un seguiment massiu de la vaga convocada per aquest dijous contra el document de bases de la llei catalana d'educació (LEC). Segons estimacions d'Ustec-STEs, el 80% de les escoles de primària ja s'han adherit a la protesta. Pel que fa als instituts, Aspepc creu que el seguiment serà «majoritari». ICV, per la seva banda, va dir que no comparteix la gestió indirecta dels centres en mans privades.

La marxa que es tancarà dijous davant del Palau de la Generalitat té el lema següent, que es llegirà en una pancarta de 9 metres: Retirada de les bases de la LEC. En defensa d'un ensenyament públic i de qualitat. A la imatge, el cartell d'una escola.

Segons les dades recollides pels sindicats, l'opció de la vaga serà la majoritària dijous que ve a les escoles i instituts públics. A la pàgina del sindicat [*CGT*] –cgtcatalunya.cat|Web de la CGT de Catalunya– es pot consultar el recompte que s'ha fet en algunes zones. I l'opció de la vaga guanya de molt en la majoria de casos. Per exemple, a la zona de Badalona hi ha el registre de 32 centres educatius –en falten 8–, i el resultat ha estat de 506 vots a favor de la vaga, 51 en contra i 78 abstencions. Més o menys el mateix resultat que a la zona de Santa Coloma, on el 83% dels docents s'han manifestat a favor de la protesta contra la proposta de reforma del Departament d'Educació. A la comarca del Maresme, de 72 centres educatius, hi ha el recompte de 33 escoles i instituts. El resultat en aquesta zona és més equilibrat: 537 vots a favor de la vaga, 211 en contra i 37 abstencions. D'altra banda, des de la secretaria política d'ICV es va dir ahir que el procés de reforma «no pot tirar endavant sense el més ampli consens polític i social sobre de la llei», i es va assegurar que el partit no avalarà mai «la privatització de l'educació». ICV, a més, va fer una crida als sindicats de mestres a «aprofitar» l'oferta de diàleg que diumenge va fer el conseller d'Educació, Ernest Maragall. Sobre aquest oferiment, Ustec-STEs va dir que el conseller l'«única cosa que pretén és aturar o afeblir una vaga que ell mateix ha provocat», ja que des que es va fer públic el document de bases el sindicat no ha rebut cap convocatòria i «no hi ha hagut cap possibilitat de negociar, ni tan sols de dialogar». D'altra banda, l'expresident de la federació de pares Joan Jordi Rossell es mostra molt crític amb el document de bases, perquè demostra la «manca de voluntat» de tirar endavant el Pacte Nacional per a l'Educació.

L'ensenyament públic no es ven!

JORDI MARTÍ, MEMBRE DE LA SECCIÓ SINDICAL D'ENSENYAMENT DE LA CGT DEL CAMP. TARRAGONA..

El 14 de febrer, s'ha convocat una vaga general a l'educació a Catalunya per tal que no tiri endavant la llei d'educació catalana (LEC). La convocatòria inclou tots els sindicats de docents i tots els d'alumnes. I per això mateix, fa setmanes que el conseller d'Educació Maragall va de bòlit per aturar-la. És aquesta una llei que continua la línia de privatitzacions i desmuntatge de l'estat del benestar que tan bé ha fet el tripartit post-CiU. No s'hi utilitza la paraula privatització perquè entre totes i tots hem aconseguit que passi a tenir un sentit negatiu però sí que les relacions entre escola i empresa hi creixen, amb direccions allunyades de la docència i molt més poder de decisió que l'actual i desregularitzacions de les condicions de part del professorat a través de fundacions externes. El camí que marca la llei és ben clar i no va cap a Finlàndia (model mediàtic d'excel·lència) sinó cap a la Gran Bretanya, on pot haver-hi instituts amb mòduls educatius de nutrició participats per empreses com McDonalds, les quals a banda de dotar econòmicament els centres i participar en la seva gestió es renten la cara i es doten de mà d'obra barata directament des de l'escola.

Per una llei que asseguri un mínim del 5,4% del PIB dedicat a educació (que és la mitjana dels països de l'OCDE), allunyat del 2,1% actual a Catalunya; contra l'externalització de serveis (des d'aules d'acollida i obertes fins a les mateixes direccions); per un ensenyament públic i de qualitat no sotmès a les normes del mercat; per una educació que no passi per la productivitat, que redueixi el màxim permès d'alumnes per classe a 25 i millori la dotació dels centres a tots els nivells; per la desaparició dels concerts amb les escoles privades i que aquestes es vagin incorporant gradualment a la xarxa pública... El 14, cal sortir al carrer per no fer cap a la Gran Bretanya i encarar el camí finlandès... i anar molt més enllà.

Vaga a l'escola

ANTONI AGUSTÍ. OLOT (GARROTXA)..

Un dels motius adduïts en la convocatòria de vaga dels sindicats d'ensenyants catalans ha estat el rebuig a la possibilitat de donar la gestió de centres públics d'ensenyament a entitats privades sense ànim de lucre. A Espanya els funcionaris, també els mestres i professors catalans dels centres públics, tenen la possibilitat d'escollir entre rebre l'assistència sanitària mitjançant mútues privades o mitjançant el sistema públic tal com la resta de treballadors del règim general de la Seguretat Social. La realitat és que la gran majoria de funcionaris (més del 80%) escullen anualment el model Muface, pel qual reben les corresponents prestacions sanitàries mitjançant mútues privades amb conveni i finançades pels fons públics en lloc del mitjans públics de provisió del Servei Nacional de Salut. Sembla que es té una visió diferent del funcionament i del paper dels serveis públics segons si en som usuaris o les persones encarregades de la provisió dels serveis. La possibilitat d'escollir el tipus de servei com a usuaris no la trobem solidària ni equitativa quan aquesta mateixa possibilitat d'elecció per altres ciutadans pot afectar les nostres condicions de treball.


TOTCerdanyola|TOTCerdanyola

La vaga de mestres pren força a Cerdanyola

Mestres d’escoles públiques reclamen la retirada de la nova llei d’educació.

Redacció - 11/02/2008
La vaga de mestres convocada per al 14 de febrer pels sindicats USTE-STES,[* CGT,*] CCOO, UGT i ASPEPC va prenent cos a la nostra ciutat. Mestres dels CEIPs Carles Buigas, Collserola, Saltells, Serraparera, Turó de Guiera i Xarau han emès un comunicat unitari on recorden que al llarg dels anys l’educació ha estat en mans dels diferents governants, que han introduït canvis sense tenir en compte l’opinió dels mestres ni assumir responsabilitats pels resultats.

El detonant de la protesta dels docents ha estat la Llei que «pretén acabar amb el que ells entenen per fracàs escolar» i amb uns resultats que comparen amb els de països on «s’inverteixen molts més diners en educació, hi ha menys alumnes per aula, més mestres i on el 97% dels alumnes assisteix a l’escola pública». Igualment, els mestres afirmen que amb l’argument de donar més autonomies als centres l’administració s’encamina a la privatització de l’escola pública catalana, «com han fet amb la sanitat i els transports».

Així, es reclama la retirada de les bases de la Llei d’educació de Catalunya i que s’obri un debat ampli i participatiu; que es faci un diagnòstic seriós del sistema educatiu i s’aportin els recursos necessaris.

Igualment, s’alerta que es vol reforçar la figura del director en la presa de decisions en detriment dels equips de mestres i les famílies; que la llei obre vies de privatització de l’educació, que podria atorgar la gestió dels centres a fundacions sense ànim de lucre fins a fundacions de grans empreses, i que l’administració aposta per una desregulació de les condicions laborals del professorat, eludint la seva responsabilitat en la marxa de l’ensenyament públic i traspassant-la als centres.


El Periódico|El Periódico
12/2/2008 SETMANA DE CONFLICTES SOCIALS

Els sindicats volen paralitzar dijous l'activitat escolar

- Les bases de la llei d'educació de Catalunya, motiu de la convocatòria

JORDI CASABELLA / BARCELONA

Els cinc sindicats amb més quota de representació en l'ensenyament públic, USTEC- STES, CCOO, UGT, ASPEPC i [*GGT*], recolzen la celebració d'una jornada de vaga en el sector per aquest dijous per exigir al conseller d'Educació, Ernest Maragall, la retirada de les anomenades bases de la futura llei d'educació de Catalunya.

El pols, plantejat des de fa setmanes, sembla inajornable. Maragall ha reiterat la seva disposició al diàleg, però les forces sindicals demanen senzillament que s'arxivi el document de bases i que s'obri un procés de negociació sobre els continguts de la llei.

RATIFICACIÓ

Els convocants de la protesta es van ratificar ahir en la seva decisió de tirar endavant la jornada de vaga. Maragall, que ahir va instar els sindicats a "pensar més enllà del 14 de febrer", també la veu com inevitable. Les crides d'última hora, com la realitzada per ICV-EUiA per suspendre l'aturada, no tenen possibilitats de prosperar.

La formació ecosocialista va demanar als sindicats que acceptin la mà estesa del conseller malgrat que, igual que els convocants de la protesta, diu que no comparteix alguns dels plantejaments que s'esbossen en les bases, com la possibilitat de cedir la gestió de centres públics a ens municipals o privats.

La protesta ha obert una esquerda en el denominat Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), un front que en els últims anys ha abanderat diferents iniciatives en pro de l'ensenyament públic. Ni els moviments de renovació pedagògica ni les federacions d'associacions de pares d'alumnes secunden els postulats sindicals.

Malgrat no estalviar crítiques a les bases fetes públiques per la Conselleria d'Educació, ni els uns ni els altres creuen en les bondats de l'aturada que patrocinen els sindicats. Més bel.ligerant, la Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes (FAPAC), a la qual pertanyen gairebé 1.800 associacions, ha subratllat que la vaga "no és la via adequada per incidir en la futura llei", com tampoc comparteix la forma en què Educació ha gestionat l'elaboració i difusió del document de bases. "Decepció" és la paraula elegida per la FAPAC per resumir la topada entre els uns i els altres que s'escenificarà dijous que ve.

Les àrees sense metro tindran el 25% de busos avui durant la vaga

- L'aturada parcial està convocada entre les onze del matí i les cinc de la tarda
- Els xòfers, que demanen 2 festius a la setmana, decidiran si fan més protestes

JORDI SUBIRANA / BARCELONA

Els barris sense metro tindran el 25% dels serveis de bus durant l'aturada d'avui. Per novè dia des del 21 de novembre, els conductors de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) deixaran de treballar per reclamar dos festius a la setmana. La vaga és parcial i està convocada entre les onze del matí i les cinc de la tarda.

El 25% dels serveis mínims durant les sis hores afectarà les línies 9, 11, 21, 24, 63, 65, 92, 95, 109, 157 i 193, amb un mínim d'un vehicle per ruta. Aquests busos cobreixen recorreguts sense cap altra alternativa, ja sigui metro, Ferrocarrils, Renfe o tramvies. A la resta, no s'han establert serveis mínims perquè l'aturada no es fa en hora punta i hi ha altres mitjans per desplaçar-se. La convocatòria coincideix amb el Mobile World Congress, que reuneix a Barcelona 50.000 persones.

SENSE ACORD

El conflicte que enfronta des de fa setmanes els sindicats [*CGT*] i ACTUB i la direcció de TMB va camí d'enquistar-se. Després de set reunions, les negociacions no han arribat a bon port i les posicions segueixen distants.

Els xòfers exigeixen disposar de dos festius a la setmana. Ara, diuen, només descansen cinc dies cada mes. L'empresa, en canvi, assegura que els treballadors poden fer entre 1,6 i 1,9 dies en funció del sistema de descansos al qual s'acullin. També han de decidir com aplicar un decret de seguretat viària que obliga a descansar 30 minuts per cada sis hores que es passin al volant, integra el temps de presència (treballs abans d'iniciar la ruta) en la jornada ordinària i fixa en 48 les hores de conducció a la setmana.

Els xòfers aprofitaran la vaga d'avui per celebrar una assemblea en què han de decidir si faran noves mobilitzacions. Sobre la taula hi ha l'amenaça d'una aturada indefinida a finals de febrer.

[*CGT*] i ACTUB han rebutjat una proposta de Treball que proposava que sindicats i empresa negociessin un nou conveni que havia d'incloure els dos festius setmanals. Els sindicats s'hi oposen al considerar que aconseguien els dos dies a base de fer més hores. En qualsevol cas, la proposta serà votada avui pels treballadors a l'assemblea.

Els metges de família de Barcelona repten la Generalitat amb una aturada

- La vaga esclata per l'elevada demanda que suporten molts centres d'assistència primària
- Salut admet que hi ha saturació en alguns CAP i rebutja el preu de les hores extres sol.licitat

ÀNGELS GALLARDO / BARCELONA

A punt de complir-se dos anys de la vaga que la primavera de l'any 2006 va paralitzar tot el sistema sanitari català, 809 metges de família de Barcelona, que exerceixen en 38 centres d'assistència primària (CAP) adscrits a l'Institut Català de la Salut (ICS), estan convocats avui a una nova aturada que, com l'anterior, ha proposat el sindicat Metges de Catalunya (MC). El motiu també és molt semblant: l'excessiu nombre de pacients que els facultatius atenen diàriament.

Els malalts que tinguin cita prèvia per ser visitats avui haurien de telefonar al seu CAP abans de desplaçar-se fins al consultori, ja que només està garantida l'assistència del 20% dels facultatius, els que la Conselleria de Treball ha inclòs en el decret de serveis mínims obligatoris. El seguiment que tindrà la proposta és una incògnita.
L'última trobada entre MC i Salut no va modificar ahir les posicions dels dos organismes, que discrepen tant en l'avaluació de l'escassetat de metges com en el preu de l'hora extraordinària que percebrien els facultatius afectats per la màxima saturació, solució que les parts proposen amb la finalitat de compensar transitòriament els que atenen aquesta màxima demanda.

XIFRES DISCREPANT

El sindicat mèdic continua defensant, en primer lloc, que la Generalitat posi els recursos necessaris --més metges-- perquè cada facultatiu no hagi de visitar diàriament més de 25 malalts, cosa que, a la pràctica, es traduiria en el fet que un professional no tingués assignats més de 1.500 pacients. MC sosté que aquestes proporcions són una completa utopia ara, excepte als CAP de poblacions molt allunyades de Barcelona o de la resta de capitals catalanes. El sindicat assegura que els metges atenen diàriament una mitjana de 40 malalts i que cada facultatiu és responsable de més de 2.000 pacients.

Salut, que extreu els seus càlculs aplicant una mitjana numèrica anual, assegura que el 75% dels metges de família poden treballar amb comoditat perquè tot just reben una vintena de malalts diaris. Tot i així, la Generalitat reconeix que falten metges de família, i apunta que aquesta escassetat no es podrà solucionar amb noves contractacions que, diu, no existeixen al mercat. Vist així, resulta una incongruència, segons el sindicat, la jubilació forçosa de 350 metges de 65 anys aplicada el 2005, contra l'opinió de més d'un afectat.

Una vegada posats d'acord sobre l'escassetat de professionals, MC proposa que els metges més afectats per la saturació puguin decidir "voluntàriament" si accepten més de 25 pacients diaris, i demana que, en aquest cas, aquests professionals cobrin el temps extra dedicat a 60 euros l'hora. Salut no accepta pagar més de 23 euros l'hora.

BARÒMETRE DEL CANSAMENT

MC ha plantejat la vaga d'avui com el baròmetre que mesurarà el grau de cansament i malestar dels metges de família. Per aquest motiu no descarta noves convocatòries, d'àmbit català, una eventualitat que la Generalitat intenta evitar fermament. Els responsables de l'ICS diuen que tenen "identificats" els CAP on s'acumula més demanda, una circumstància que, malgrat tot, només admeten com a "fets temporalment puntuals". En concret, Salut admet una certa sobrecàrrega de pacients en centres de Trinitat Vella, el Clot, la Pau o l'Hospitalet de Llobregat. El sindicat assegura que la saturació no és l'excepció, sinó la norma diària.

Equidistant, la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat (CUS) va qualificar ahir de problema greu la "important" escassetat de metges de família i pediatres, així com la sobrecàrrega de les consultes, però va qüestionar que una vaga sigui el mètode de protesta més idoni per donar a conèixer la situació. "Els usuaris estem decebuts i cansats", va dir la CUS. La resta de sindicats presents als centres sanitaris --CCOO i UGT-- s'oposen a l'aturada d'avui.


Diari de Girona|Diari de Girona

Maragall veu inevitable l´aturada i apel·la els sindicats a pensar en el dia després

El conseller afirma que "tinc la mà ja cansada de tant estendre-la" per negociar

Efe/DdeG, Barcelona

El conseller d'Educació, Ernest Maragall, va apel·lar ahir els sindicats de docents a "pensar més enllà del 14 de febrer", dia en el qual cinc centrals han convocat una vaga d'aquests professionals en escoles i instituts, després de donar per fet que l'aturada és inevitable. A tres dies de la data prevista per a la vaga, el conseller va assegurar que manté la porta oberta al diàleg per buscar una sortida al conflicte malgrat reconèixer que "tinc la mà ja cansada de tant estendre-la" i que no s'ha produït cap aproximació entre les parts enfrontades.

"Estem en el mateix lloc on estàvem", va apuntar després de visitar dos centres escolars de Sabadell (Vallès Occidental). Després d'aquesta constatació, va apel·lar els sindicats a "pensar més enllà del 14, pel bé del país i amb la serenitat i la responsabilitat que ens és exigible, en com serem capaços de treballar, dialogar, acordar i decidir", en relació amb la pròxima tramitació de la llei d'educació.

La vaga ha estat convocada de manera unitària pels cinc sindicats amb més representació en l'ensenyament públic, Ustec, CCOO, UGT, Aspepc i [*CGT*], per exigir la retirada del document de bases de la futura Llei d'Educació, que, segons el seu parer, obre la porta a la privatització dels centres docents i suposarà una desregulació de les condicions de treball dels docents.

Maragall va subratllar que la Llei d'educació no depèn de cap negociació bilateral entre administració i sindicats, sinó que és "una llei de país que va molt més enllà" i que s'haurà de consensuar i tramitar al Parlament.

Discrepància d'Ustec

El sindicat majoritari, Ustec, va fet públic avui un comunicat en el qual reitera la seva decisió de mantenir la convocatòria de vaga i assegura que el conseller "no té cap voluntat de negociar res i l'única cosa que pretén és parar o debilitar la vaga que ell mateix ha provocat". A Girona s'ha convocat una manifestació a les 12 del migdia a l'av. Jaume I.


cugat.cat|cugat.cat

Vuit de cada 10 mestres de les escoles de Sant Cugat faran vaga aquest dijous

Societat

Els mestres de les escoles públiques de primària de Sant Cugat seguiran massivament la vaga convocada per aquest dijous pels sindicats de l'ensenyament. El 78% dels docents dels centres de la nostra ciutat han decidit aturar les classes per sumar-se a la protesta i un 3% encara té dubtes. El seguiment de la vaga per part dels professors de secundària, en canvi, serà molt inferior.

Quatre escoles de primària de Sant Cugat tancaran completament les seves portes aquest dijous com a resposta a la convocatòria unitària de vaga. El 100% dels docents dels CEIP Catalunya, la Floresta, Turó de Can Mates i de l'onzena escola han decidit no fer classe aquest dijous per exigir la retirada de les bases de la futura Llei d'Educació de Catalunya que ha presentat el conseller d'Educació, Ernest Maragall.

L'escola que menys seguiment de la vaga farà és el CEIP Ferran i Clua, on el 61% del professorat farà classe amb normalitat. D'altra banda, les escoles Joan Maragall i Pi d'en Xandri només obriran les portes per una classe, perquè només un professor de cada escola ha decidit desmarcar-se de la vaga.

El seguiment de la vaga per part dels professors dels centres de secundària de la ciutat serà menor. De moment, i sense que els IES Pla i Farreras i Leonardo da Vinci tinguin tancat el recompte, el 93% dels professors de l'IES Arnau Cadell no farà vaga i el 50% dels docents de l'Angeleta Ferrer també han decidit fer classe dijous.

La directora de l'IES Arnau Cadell, Maria Valls, ha explicat a Cugat.cat que se senten utilitzats pels sindicats.

[(Maria Valls

Audio .- Ens sentim utilitzats pels sindicats perquè creiem que hi ha altres motius per fer vaga que no s'han posat sobre la taula. [ Escolta-ho ]

Els sindicats USTEC-STE, Comissions Obreres (CCOO), ASPEC-SPS, FETE-UGT i [*CGT*] donen suport a la convocatòria de vaga. Segons aquestes associacions, les mesures que comporten les bases de la nova llei empitjorarien el nivell d'ensenyament i no solucionarien problemes com la massificació dels centres i la manca d'inversió en el sector.)]

mar castro / Noticia difosa el 12/feb/08


20minutos.es|20minutos.es

La setmana de vagues arrenca amb protestes a bus, metro i ambulatoris

REDACCIÓN. 11.02.2008

* Demà dimarts, 38 centres d'atenció primària (CAP) de Barcelona protesten per la massificació.
* Dijous es manifestarán els professors.

Barcelona afronta una de les setmanes amb més manifestacions i aturades dels darrers anys. Entre demà dimarts i dijous, hi haurà mobilitzacions a centres educatius, autobusos, metro i ambulatoris.

De 8 a 20 h de demà, 38 ambulatoris de Salut de Barcelona, i els de Montcada i Reixac i La Mina faran vaga.

Demanen reduir la pressió assistencial: màxim de 1.500 persones per cada metge de capçalera i de 1.000 nens per pediatra. Només se suspendrà si avui s´arriba a un acord en una mediació, l´última, a la seu de Treball, a les 11 h.

Transport públic

Entre les 11 i les 17 h, els conductors de bus de TMB aturaran demà el servei per assistir a una assemblea per decidir si fan més vagues.

A Metro , els tècnics especialitzats en senyalització també protestaran dues hores per torn. L´usuari només ho notarà en cas que hi hagi avaries al suburbà.


PRCatalunya|PRCatalunya
Hi haurà 8 jornades més

La mediació de Treball no atura la vaga d'autobusos

12/02/08 07:04

Els conductors d'autobusos de Barcelona tornen avui a la mobilització per a demanar dos dies de festa seguits.

La darrera reunió de mediació entre la direcció de TMB i el comitè d'empresa ha estat aquest dilluns al vespre, però la reunió ja va néixer morta perquè tant des de la [*CGT*] com des de l'ACTUB ja havien avançat que mantindrien l'aturada.

Així malgrat tots els esforços institucionals, els serveis mínims dictats pel Departament de Treball, no garantiran en la jornada d'avui la circulació de cap vehicle entre les onze del matí i les cinc de la tarda, que són les hores que hi ha convocada de la protesta.

Per tant només funcionarà el 25% del servei habitual en onze línies que arriben als barris que no tenen el metro com a alternativa. Essent aquest , doncs, el mínim d'oferta que l'empresa TMB garantirà, que podrà ser més gran segons el seguiment que tingui la convocatòria.. El Barcelona Bus Turístic no circularà en tot el dia de demà, i així s'ha informat també en les parades d'aquest servei.

Per a l'empresa els sindicats [*CGT*] i ACTUB han mantingut la convocatòria d'aturada a pesar que en aquest moment hi ha una possibilitat de sortida negociada al conflicte, a partir de la proposta de mediació elaborada pel Departament de Treball, que recull elements de les dues posicions enfrontades. Aquesta proposta, que ja compta amb l'acceptació de la direcció de l'empresa, suposa avançar excepcionalment gairebé un any les negociacions del nou conveni col·lectiu d'Autobusos -l'actual és vigent fins al 31 de desembre de 2008. Portar a la taula del conveni la discussió tots els aspectes relatius a l'aplicació del Reial Decret 902/2007 en matèria de pauses dins la jornada diària dels conductors, així com la inclusió de dos descansos setmanals. Fixar el 15 de setembre com a data límit per arribar a un acord sobre aquests punts.

Havent-hi aquesta possible sortida al conflicte, la direcció de TMB ha considerat innecessària una aturada de conductors com la convocada per [*CGT*] i ACTUB, que suposarà importants alteracions a la mobilitat de l'àrea metropolitana. Ni tan sols la celebració d'una assemblea de treballadors justifica una paralització laboral de sis hores de durada, amb milers d'usuaris perjudicats, quan els sindicats tenen al seu abast altres modalitats de consulta de la voluntat de les seves bases.


cugat.cat|cugat.cat

Els autobusos de Sant Cugat circularan amb normalitat, malgrat la vaga de TMB

Societat

La mobilitat de Sant Cugat no es veu afectada per la vaga de conductors d'autobusos del Transport Metropolità de Barcelona (TMB) convocada per aquest dimarts. Les línies que uneixen Sant Cugat i Barcelona circularan amb normalitat, ja que estan gestionades per l'Entitat del Transport Metropolità (EMT). La protesta barcelonina l'encapçalen els conductors, que reclamen dos dies seguits de descans a la setmana.

Els sindicats [*CGT*] i ACTUB mantenen obert el pols amb la direcció de TMB per aconseguir dos dies seguits de descans a la setmana. Dissabte passat, els sindicats van celebrar una manifestació on van anunciar una aturada parcial per aquest dimarts.

L'aturada no afectarà la nostra ciutat ja que els autobusos que circulen entre Sant Cugat i Barcelona estan gestionats per l'Entitat Metropolitana del Transport.

marc sala / Noticia difosa el 12/feb/08


laMalla.net|laMalla.net

Metges i conductors d’autobusos, en vaga

LAMALLA.NET / AGÈNCIES

Aquest dimarts, moure’s amb autobús per Barcelona no serà fàcil. Tampoc ho serà aconseguir ser atesos a la quarantena d’ambulatoris de la ciutat que depenen de l’Institut Català de la Salut. I és que, els conductors dels autobusos i els metges d’atenció primària han convocat vagues durant tota la jornada per reclamar a la Generalitat i l’Ajuntament millors condicions laborals.

Els conductors d’autobusos faran una vaga parcial entre les 11.00 i les 17.00h per reclamar a TMB l’aplicació d’una directiva europea que estableix que els conductors han de descansar mitja hora per cada sis de jornada. A més, també demanen tenir dos dies de descans a la setmana.

El Departament de Treball ha emès una ordre per garantir els serveis mínims i ha establert que, mentre es faci l'aturada, ha de funcionar com a mínim el 25 per cent del servei habitual dels autobusos de Barcelona, al menys, un vehicle per línia. El Barcelona Bus Turístic no circularà en tot el dia. Segons diu Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) en un comunicat, els sindicats ([*CGT*] i ACTUB) han mantingut la convocatòria d'aturada a pesar que en aquest moment hi ha una possibilitat de sortida negociada al conflicte, a partir de la proposta de mediació de Treball.

De la seva banda, més de 800 metges de família i pediatres d’una quarantena de centre d’atenció primària de Barcelona estan cridats a la vaga aquest dimarts. Les aturades tindran lloc de vuit del matí a vuit del vespre amb l’objectiu de protestar per la massificació d’aquests centres i l’alta pressió assistencial que han de suportar aquests professionals.


Metro i mestres també s'aturen

D'altra banda, els principals sindicats d'ensenyament també han convocat aturades a les escoles de primària i secundària de tot Catalunya per al proper dijous per mostrar el seu rebuig a les bases de la futura Llei d'Educació de Catalunya (LEC).

A més, també han anunciat mobilitzacions 60 treballadors que formen part dels serveis tècnics que s'encarreguen del manteniment de vies del metro. El propòsit és demanar la requalificació del col·lectiu i per aquesta raó, faran aturades del 18 al 22 de febrer i entre 22 i el 29 del mateix mes les dues primeres hores de cada torn.


directe!cat|directe!cat

Barcelona es queda sense autobusos des de les onze del matí a les cinc de la tarda

Malgrat les negociacions avancen, les aturades continuen convocades

12.02.2008 ! 05.00h

Les reunions convocades per Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i per el Departament de Treball durant les últimes setmanes no han servit per evitar l'aturada dels conductors d'autobusos. Els treballadors defensen que només a l'assemblea, que celebraran el dimarts a la una del migdia al convent de les Javerianes, entre el carrer Mercaders i Francesc Cambó, poden decidir si estan d'acord o no amb les propostes de l'empresa, o si decideixen fer noves manifestacions per a demanar els dos dies de festa setmanal. El Departament de Treball ha decidit que mentre es faci l'aturada ha de funcionar com a mínim el 25% del servei habitual, amb almenys un vehicle per línia, en onze línies que cobreixen àrees sense transport alternatiu com són són la 9, 11, 21, 24, 63, 65, 92, 95, 109, 157 i 193.

Aquest és el mínim d'oferta que l'empresa garantirà, que podrà ser més gran segons el seguiment que tingui la convocatòria. Aquest dilluns s'ha informat mitjançant cartells a les parades i als vehicles de TMB de possibles alteracions del servei a causa de l'aturada, afectació que pot prolongar-se fins a les sis de la tarda. El Barcelona Bus Turístic no circularà en tot el dia.

Els sindicats [*CGT*] i Actub han mantingut la convocatòria d'aturada tot i la proposta de mediació elaborada pel Departament de Treball, que ja compta amb l'acceptació de la direcció de l'empresa. Aquest document suposa avançar gairebé un any les negociacions del nou conveni, incloure en la discussió de la taula del conveni tots els aspectes relatius a l'aplicació del Reial Decret 902/2007 en matèria de pauses dins la jornada diària dels conductors, i la inclusió de dos descansos setmanals.

Els conductors han explicat que decidiran si accepten aquest document durant l'assemblea que es mantindrà el dimarts. Un dels punts de la proposta de mediació que no convenç als conductors és que el document els obligaria a mantenir 'un clima de pau laboral que permeti portar a terme les negociacions en les condicions idònies'.


elSingulardigital.cat|elSingulardigital.at

Barcelona es quedarà sense autobusos de les onze del matí a les cinc de la tarda

Les reunions convocades per Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i per el Departament de Treball durant les últimes setmanes no han servit per evitar l'aturada dels conductors d'autobusos. Els treballadors defensen que només a l'assemblea que celebraran avui al migdia poden decidir si estan d'acord o no amb les propostes de l'empresa, o si decideixen fer noves manifestacions per a demanar els dos dies de festa setmanal. El Departament de Treball ha decidit que mentre es faci l'aturada ha de funcionar com a mínim el 25% del servei habitual, amb almenys un vehicle per línia en les onze línies que cobreixen àrees sense transport alternatiu com són són la 9, 11, 21, 24, 63, 65, 92, 95, 109, 157 i 193.

Aquest és el mínim d'oferta que l'empresa garantirà, que podrà ser major segons el seguiment que tingui la convocatòria. Ahir es va informar mitjançant cartells a les parades i als vehicles de TMB de possibles alteracions del servei a causa de l'aturada, afectació que pot allargar-se fins a les sis de la tarda. El Barcelona Bus Turístic no circularà en tot el dia.

Els sindicats [*CGT*] i Actub han mantingut la convocatòria d'aturada tot i la proposta de mediació elaborada pel Departament de Treball, que ja compta amb l'acceptació de la direcció de l'empresa. Aquest document suposa avançar gairebé un any les negociacions del nou conveni, incloure en la discussió tots els aspectes relatius a l'aplicació del Reial Decret 902/2007 en matèria de pauses dins la jornada diària dels conductors, i la inclusió de dos descansos setmanals.

Els conductors han explicat que decidiran si accepten aquest document durant l'assemblea d’avui. Un dels punts de la proposta de mediació que no convenç als conductors és que el document els obligaria a mantenir “un clima de pau laboral que permeti portar a terme les negociacions en les condicions idònies”.


3cat24.cat|3cat24.cat

Els conductors d'autobusos de Barcelona tornen avui a la vaga

Actualitzat a les 08:25 h 12/02/2008

Els conductors d'autobusos de Barcelona tornen avui a la mobilització per demanar dos dies de festa seguits. Els serveis mínims dictats pel Departament de Treball per l'aturada no garanteixen la circulació de cap vehicle entre les onze del matí i les cinc de la tarda, que són les hores que hi ha convocada de la protesta. Només hi haurà el 25% del servei habitual en onze línies que arriben als barris que no tenen el metro com a alternativa. L'última reunió de mediació entre la direcció de TMB i el comitè d'empresa ha estat aquest dilluns al vespre, però tant des de la [*CGT*] com des de l'Actub ja s'havia avançat que es mantindria l'aturada.


Avui|Avui

Nova jornada de vaga parcial dels conductors d'autobús

| La protesta deixarà la ciutat pràcticament sense autobusos durant sis hores | Els sindicats rebutgen la proposta de mediació de Treball
Redacció

MARIA ÀNGELS TORRES

El conflicte laboral que enfronta des de fa mesos la direcció de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) amb dos sindicats de conductors d'autobusos tornarà a deixar avui la ciutat sense aquest transport públic entre les onze del matí i les cinc de la tarda. Durant les sis hores d'aturada només funcionarà el 25 per cent del servei habitual amb, almenys, un vehicle per línia. La nova jornada de vaga parcial convocada pels sindicats [*CGT*] i Actub servirà perquè els treballadors puguin assistir a una nova assemblea on es decidirà el nou calendari de mobilitzacions.

Els dos sindicats convocants de la protesta consideren que no s'ha produït cap avenç destacat en la negociació amb l'empresa per aconseguir els dos dies de descans setmanals i la pausa de mitja hora per cada sis hores de jornada que reclamen a TMB. Per això, entre les noves mesures de protesta que avui abordaran els conductors en assemblea hi ha la d'una convocatòria de vaga indefinida. Es dóna el cas que aquesta proposta ja es va plantejar en una assemblea que els conductors van celebrar el gener passat.

La protesta d'avui serà la tercera que fa aquest col·lectiu de treballadors de TMB. La primera convocatòria de vaga va coincidir amb les festes de Nadal i va deixar la ciutat sense autobusos els dies 21,22, 23 i 24 de desembre. Tot i l'inici de negociacions amb TMB per intentar arribar a un acord, la protesta es va repetir el 2, 3 i 4 de gener.

La nova jornada de vaga va ser qualificada ahir per la direcció de TMB com "encara més inoportuna", ja que es produeix en el mateix moment que la conselleria de Treball ha elaborat una proposta de mediació que planteja avançar un any les negociacions del nou conveni col·lectiu, que hauria d'entrar en vigor el 2009, i portar a la taula del conveni la discussió sobre les pauses i els dos dies de descans setmanals. El fet que Treball fixi el 15 de setembre com a data límit per arribar a un acord va provocar ahir el rebuig dels dos sindicats a la proposta de la Generalitat i la decisió de mantenir la protesta.

Aquest no és l'únic conflicte laboral que afronta TMB. Una seixantena de treballadors que s'encarreguen del manteniment de les vies del metro també faran aturades del 18 al 22 i del 22 al 29 de febrer.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 36. Dimarts, 12 de febrer del 2008


Avui|Avui
Els professors de primària i secundària convoquen una aturada per dijous

Dimarts, vaga de metges i conductors d'autobús a Barcelona

Metges d'atenció primària i conductors d'autobús de Barcelona aniran a la vaga aquest dimarts per reclamar a la Generalitat i a l'Ajuntament de Barcelona recursos i diàleg, mentre que dijous hi ha convocada una altra vaga, en aquest cas de professors de primària i secundària

AVUI.CAT / EUROPA PRESS / Barcelona / Ult. Act. 11.02.2008 - 20:21 hs

Metges d'atenció primària i conductors d'autobús de Barcelona aniran a la vaga aquest dimarts per reclamar a la Generalitat i a l'Ajuntament de Barcelona recursos i diàleg, mentre que dijous hi ha convocada una altra vaga, en aquest cas de professors de primària i secundària.

Més de 800 metges de capçalera i pediatres de 38 ambulatoris de Barcelona estan convocats a fer vaga entre les vuit del matí i les vuit del vespre un cop les negociacions entre el Sindicat de Metges de Catalunya i l'Institut Català de la Salut d'aquest dilluns no han arribat a cap acord per resoldre les principals reivindicacions del sector, entre els quals hi ha la resolució de la masificació dels ambulatoris. El sindicat ha convocat, a més, una concentració a les 10 del matí davant del CAP Passeig de Maragall de Barcelona.

Serveis mínims en 11 línies

Pel que fa als conductors d'autobús, es manté la convocatòria de vaga parcial entre les 11.00 i les 17.00 hores, que servirà perquè el l'esmentat col·lectiu pugui assistir a una assemblea en què es podrien acordar noves mobilitzacions en Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). Els serveis mínims dictats per Departament de Treball només garanteixen la circulació d'autobusos en onze línies, corresponents a barris que no estan connectats per Metro, i on només hi circularà un vehicle de cada quatre respecte el servei habitual.

La secció d'autobusos de l'operador de transport públic porta des dels últims mesos immersa en un conflicte laboral que enfronta a la direcció de TMB amb els sindicats [*CGT*] i ACTUB, que són els més votats tot i que no són majoritaris al comitè d'empresa. Les dues centrals reclamen a l'empresa l'aplicació d'una directiva europea que estableix que els conductors han de descansar 30 minuts per cada sis hores de jornada, i també demanen que tot aquest col·lectiu tingui dos dies de descans a la setmana.


Dijous, vaga de professors

Finalment, els principals sindicats d'ensenyament, Ustec-Stes, CCOO, UGT, Aspepc-Sps i [*CGT*], han convocat un atur i una vaga general a les escoles per al dijous per mostrar el seu rebuig a les bases de la futura Llei d'Educació de Catalunya (LEC), impulsada per la Conselleria d'Educació de la Generalitat.

Segons els sindicats, la futura llei, que el conseller Ernest Maragall espera aprovar el pròxim any, portarà la privatització a les escoles, precaritzarà les condicions laborals dels mestres i no inclou una de les seves principals reivindicacions històriques, la de l'augment de la inversió en escoles fins a igualar el 0,6% del producte interior brut (PIB) -actualment ronda el 0,3%.

Les Claus

Els usuaris es mostren "decebuts i cansats"

La Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat (CUS) ha assegurat avui que la vaga convocada per demà pel sindicat Metges de Catalunya (MC) "complicarà encara més la vida" dels usuaris i s'ha declarat "decebuda i cansada" de les aturades dels facultatius.

En un comunicat, la CUS ha assegurat que "entén i comparteix" les reivindicacions dels metges com són les de més temps per pacient, menys targetes sanitàries assignades o més temps per a formació, però ha remarcat que el sistema públic "no es pot permetre agreujar encara més la ja difícil situació dels pacients i usuaris".

La CUS ha assenyalat que l'usuari també vol reclamar els seus drets "i no té dret de vaga" i ha demanat "una ment oberta" per trobar una solució "ràpida i satisfactòria" per a usuaris, malalts, metges i professionals de la salut en la qual "ningú surti perdent".


El Pais|El Pais

Barcelona afronta hoy seis horas de huelga de autobuses

Los servicios mínimos serán del 25% en 11 líneas sin transporte alternativo

EL PAÍS - Barcelona - 12/02/2008

Barcelona afronta hoy la cuarta convocatoria de huelga de los conductores de autobuses metropolitanos desde el pasado mes de noviembre. El de hoy es un paro de seis horas, entre las once de la mañana y las cinco de la tarde. Los sindicatos convocantes también son los mismos, CGT y la Asociación de Conductores del Transporte Urbano (ACTUB), y el motivo básico de la discordia permanece invariable: 30 minutos de descanso diario y dos jornadas seguidas de fiesta semanales.

De nada sirvió la mediación del Departamento de Trabajo de la Generalitat. La propuesta de Trabajo fue aceptada por la empresa de transportes, pero no así por los sindicatos convocantes. Las otros sindicatos -UGT y CC OO- no secundaron las convocatorias pasadas y tampoco la de hoy.

La propuesta de mediación suponía avanzar la negociación del convenio colectivo al 15 de septiembre -el vigente termina en diciembre de 2008- para entrar a discutir la cuestión de los descansos. De hecho, antes de la reunión de ayer en Trabajo los sindicatos ya avanzaron que no se iban a mover porque consideran que no es necesario esperar al 15 de septiembre para encontrar una solución a sus reivindicaciones.

Trabajo emitió un decreto de servicios mínimos del 25% del servicio habitual -con un mínimo de un vehículo por línea- en 11 líneas de autobús que cubren zonas de la ciudad sin transporte alternativo. Portavoces de Transportes Metropolitanos de Barcelona (TMB) señalaron que los servicios mínimos podrían incrementarse en función del seguimiento del paro. El BUS Turístic no circulará durante todo el día.

TMB fue muy crítica ayer con el paro porque entiende que la propuesta de mediación de Trabajo lo hacía innecesario. Sobre todo por la coincidencia con uno de los congresos más importantes de Barcelona, el Mobile World Congress.
Servicios mínimos

- 9 (Pl. Catalunya-P.º Zona Franca)
- 11 (Trinitat Vella-Roquetes)
- 21 (Paral.lel-El Prat)
- 24 ( Paral.lel-Carmel)
- 63 (Universitat-Sant Just)
- 65 (Pl. Espanya-El Prat)
- 92 (Gràcia-P.º Marítim)
- 95 (Almeda-Fontsanta)
- 109 (Sants-Zona Franca)
- 157 (P.º Marítim-Sant Joan Despí)
- 193 (Parc de Montjuïc)


La Vanguardia|La Vanguardia

Los conductores de TMB mantienen el paro de seis horas para mañana

Los sindicatos y la empresa vuelven a reunirse sin alcanzar ningún acuerdo

11/02/2008 | Actualizada a las 19:25h

Barcelona. (EFE).- Los sindicatos [*CGT*] y Actub han rechazado la propuesta presentada por el mediador del departament de Treball y mantienen el paro de seis horas para mañana martes, de once de la mañana a cinco de la tarde, entre los conductores de autobuses de Barcelona, según han informado fuentes sindicales.

La propuesta de la mediación, que recoge elementos de las dos posiciones enfrentadas, según TMB, consiste en avanzar excepcionalmente en casi un año la negociación del nuevo convenio colectivo de autobuses -el actual tiene vigencia hasta el 31 de diciembre- y discutir en ese marco las pausas dentro de la jornada diaria de los conductores.

Antes del inicio de la reunión que mantendrán esta tarde en el departamento de Trabajo de la Generalitat, los sindicatos ya han rechazado esta propuesta porque aspiran a encontrar lo antes posible una solución a su reivindicación de dos días de descanso semanal, sin dilatar el asunto hasta el 15 de septiembre, fecha tope fijada por el mediador en su propuesta.

El departamento encabezado por Mar Serna ya ha emitido una orden para garantizar el servicio esencial de transporte de viajeros, que se concreta en un mínimo del 25%.

La orden detalla que mañana, entre las 11.00 y las 17.00 horas, deberá circular como mínimo un vehículo en cada una de las once rutas que cubren áreas sin transporte alternativo: 9, 11, 21, 24, 63, 65, 92, 95, 109, 157 y 193.

Esta oferta mínima de servicios "podrá ser mayor" en función del seguimiento de la huelga, según ha matizado TMB, antes de informar de que el Bus Turístico no circulará durante todo el día.

La empresa cree que la afectación por este paro de seis horas puede prolongarse hasta las 18.00 horas.

Tras conocer la propuesta del mediador, TMB ha considerado "innecesaria" la convocatoria de paro de los conductores, que a su juicio provocará "importantes alteraciones en la movilidad del área metropolitana".

"Ni siquiera la celebración de una asamblea de trabajadores justifica una paralización laboral de seis horas de duración, con miles de usuarios perjudicados", opina TMB.

El conflicto entre [*[*CGT*]*] y Actub y la dirección de TMB por las dos jornadas de descanso semanal se arrastra desde el pasado 21 de noviembre, cuando los sindicatos convocaron el primer paro, en aquella ocasión de cinco horas.

Desde entonces se han organizado varios paros y reuniones que todavía no han servido para resolver el conflicto laboral, que en esta ocasión coincidirá con la celebración de un evento tan importante para la ciudad como el Mobile World Congress, que reúne a unos 50.000 profesionales del sector de la telefonía móvil.


ABC|ABC

Semana «horribilis» para el tripartito

ESTHER ARMORA / BARCELONA.

Hoy arranca, con la huelga en los ambulatorios, una de las semanas más complicadas para el tripartito catalán. El último acto de conciliación entre el Instituto Catalán de la Salud (ICS) y el sindicato Médicos de Cataluña (MC) se cerró ayer sin acuerdo, lo que dio definitivamente vía libre a la protesta de los Centros de Asistencia Primaria (CAP).

El ICS señaló ayer en un comunicado que «negociar implica acercar posicionamientos» y las propuestas presentadas por MC en las dos reuniones de conciliación «no han ido encaminadas hacia el acercamiento de posiciones». El Instituto Catalán de la Salud acusó al sindicato de llevar sus demandas «al terreno económico» y pidió que el excedente de visitas que supere las 25 por cualquier concepto, por jornadas de trabajo efectiva y por facultativo, se retribuya con una cuantía no inferior a 60 euros por hora, «una petición que no constaba en la primera propuesta presentada» y que es «inasumible a nivel conceptual y económico».

Por su parte, Médicos de Cataluña se «reafirmó» en sus posiciones. Ratificó, asimismo, como «punto clave» de la convocatoria de huelga la reivindicación de las 25 visitas diarias, y la tendencia a reducir a 1.500 y 1.000 las tarjetas sanitarias de médicos y pediatras, respectivamente.
«La huelga no soluciona nada» Trabajo estableció que en los centros afectados por la huelga (unos 40) se garantice la asistencia urgente durante el horario habitual. Estre servicio se prestará con el 20% de médicos de familia y pediatras. La consellera de Salud, Marina Geli, reconoció ayer la «presión asistencial que existe en los ambulatorios», aunque dijo que «una huelga no soluciona nada». Tampoco ayer hubo novedades respecto al otro gran paro social, el educativo, convocado para el jueves. El conseller Ernest Maragall asumió ayer que no hay posibilidades de desconvocar la huelga, pero quiso dejar constancia de los esfuerzos de su conselleria para abrir el diálogo con los sindicatos. «Tengo la mano cansada de tanto extenderla», dijo Maragall, y apeló a los sindicatos a «pensar más allá del día 14».


Público|Público

Barcelona afronta el paro de médicos y conductores de bus

LÍDIA PENELO - Barcelona - 11/02/2008 23:15

Si hoy tiene visita concertada en alguno de los Centro de Atención Primaria de los que gestiona el Institut Català de la Salut (ICS) en Barcelona, llame para confirmar la cita antes de salir de casa. Su médico puede estar en huelga. Ésta es la recomendación lanzada por el ICS para afrontar la jornada de paro convocada por el Sindicato de Médicos de Catalunya.

Los médicos quieren terminar con la sobrecarga laboral y mejorar la calidad asistencial. Exigen que se establezcan 25 visitas diarias por médico, en lugar de las 40 que se atienden en muchos centros. Ayer se realizó una última reunión en el departamento de Treball para evitar la protesta, pero no hubo acercamiento. Los servicios mínimos decretados por la Generalitat exigen que esté operativo el 20% de la plantilla de una jornada normal.

Por su parte, el ICS ha elaborado un estudio para detectar cuáles son los ambulatorios con más presión asistencial. Según el ICS, el 75% de los equipos de Barcelona tienen un promedio de menos de 25 visitas al día. Cifra que Público ha ratificado hablando con algunos responsables de ambulatorios. Muchos afirman que secundarán la huelga por solidaridad.

Conductores en huelga

Otro colectivo que hoy manifiesta su malestar es el de los conductores de autobuses, que protestarán para pedir dos días de descanso semanales. Los autobuses circularán en servicios mínimos de once de la mañana a cinco de la tarde. Medio millón de pasajeros pueden verse afectados.


La Vanguardia|La Vanguardia

Doble jornada de huelga hoy en Barcelona

Un nuevo paro en el bus a causa de la protesta de los conductores de TMB complicará la movilidad en plena celebración del Mobile World congress | La huelga convocada por el sindicat de Metges de Catalunya dejará hoy sin médico a 25.000 usuarios de CAP de Barcelona

Óscar Muñoz / Marta Ricart | Barcelona | 12/02/2008 | Actualizada a las 03:31h

Coincidencias o no, Barcelona vivirá hoy una doble jornada de huelga que puede complicar sobremanera la movilidad en la ciudad, además de la asistencia en la salud primaria de miles de usuarios. Por un lado, el conflicto laboral que afecta a Transports Metropolitans de Barcelona volverá a afectar el servicio del bus. Convocados por [*CGT*] y Actub, los chóferes harán hoy huelga durante 6 horas y decidirán los próximos pasos a dar en la negociación con la compañía.

Hoy mismo, otra convocatoria de huelga puede dejar sin médico a más de 25.000 usuarios de Centros de Atención Primaria (CAP) en Barcelona. La protesta ha sido convocada por el sindicato Metges de Catalunya (MC), tras no llegar ayer a ningún acuerdo este sindicato con el Insitut Català de la Salut.

Protesta de los conductores de TMB

El conflicto laboral de los autobuses de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) volverá a afectar al servicio hoy, una jornada que será especialmente complicada para la movilidad debido a la celebración del Mobile World Congress. De nada han servido siete sesiones de negociación entre la dirección de la compañía ni la mediación de Treball. [*CGT*] y Actub - dos de los cinco sindicatos con representación en la empresa- han convocado un nuevo paro, entre las once de la mañana y las cinco de la tarde. La Generalitat sólo ha fijado servicios mínimos en once líneas que cubren barrios sin metro.

Según sea el nivel de seguimiento del paro, hasta 290.000 personas pueden verse afectados. La previsión de TMB es que el servicio no se normalice completamente hasta pasadas las seis de la tarde, puesto que se reiniciará en las cocheras a las cinco en punto. Como en anteriores convocatorias, el metro volverá a ser la principal alternativa. Costará encontrar taxis libres, especialmente en el centro de la ciudad y en el área del litoral, debido a la gran demanda que se espera harán los participantes en el congreso de telefonía móvil, que cuenta con una asistencia diaria de unas 20.000 personas.

El motivo oficial del paro de hoy es la reivindicación de mejoras en los sistemas de pausas en la jornada laboral y de descansos semanales, que es la base del conflicto que enfrenta a Actub y [*CGT*] con la empresa y que ya propició siete días de huelgas en Navidad. Pero en realidad esta huelga parcial se ha convocado para celebrar una asamblea de conductores en la que se decidirán las movilizaciones de las próximas semanas. La amenaza de convocar paros indefinidos sigue en pie y, según las fuentes consultadas por La Vanguardia,es una opción que ha ganado peso en el colectivo de chóferes.

El director general de Relacions Laborals de la Generalitat, Salvador Álvarez, convocó ayer a última hora a los sindicatos y a la dirección de TMB a una reunión para que comunicasen su respuesta a la propuesta que hizo el jueves para desbloquear el conflicto. Álvarez planteó negociar ya, como muy tarde a partir del 3 de marzo y durante seis meses, el nuevo convenio de la empresa - el actual está vigente hasta el 31 de diciembre- e incorporar la aplicación de los dos días de descanso a la semana así como la nueva normativa que obliga a dejar de conducir 30 minutos por cada seis horas al volante. Por su parte, los trabajadores debían comprometerse a mantener un clima de paz laboral; es decir, a no convocar nuevas huelgas.

La reunión en Treball se alargó ayer hasta bien entrada la madrugada pero antes de comenzarla ambas partes ya habían anunciado sus posiciones. La dirección de la empresa iba a aceptar la propuesta del mediador pero los dos sindicatos que impulsan las movilizaciones la rechazarían, entre otras razones porque consideran que renunciar durante seis meses a nuevas movilizaciones significaría "dar un cheque en blanco a la empresa para que dilate la situación sin ofrecer nada nuevo", según explicaron fuentes sindicales. Por el contrario, los responsables de TMB defendieron el planteamiento de Treball porque "recoge elementos de las dos posiciones enfrentadas", informa Óscar Muñoz.

25.000 usuarios se quedan hoy sin médico

No será la única huelga hoy. De 25.000 a 30.000 visitas en 40 centros de atención primaria (CAP) de Barcelona se verán afectadas por la huelga de médicos convocada por el sindicato Metges de Catalunya (MC). El sindicato y el Institut Català de la Salut (ICS) no llegaron ayer a un acuerdo para anular el paro. La consellera Marina Geli se quejó de que el sindicato no usa los organismos de Salut en que participa para negociar sus demandas.

MC llama a la huelga a 809 médicos de familia y pediatras de los 38 CAP del ICS en Barcelona - otros 14 CAP de la ciudad no están afectados por el paro, como el Barceloneta, Vila Olímpica o Sardenya-, así como de dos CAP de la Mina (Sant Adrià) y Montcada i Reixac. MC espera un amplio seguimiento. Según cálculos del ICS y el sindicato, se verán afectados entre 25.000 y 30.000 pacientes. El ICS aconsejó que los barceloneses que tengan visita hoy llamen antes al CAP. Si su médico no visita, le cambiarán la cita (suele darse visita para no más tarde de dos o tres días). Un 20% de médicos cubrirá servicios mínimos, como urgencias. La Coordinadora d´Usuaris de la Sanitat dijo sentir "decepción" por la huelga, pese a entender las quejas de los médicos. MC protesta contra el exceso de pacientes que dicen atender muchos médicos y que les impide ofrecer calidad asistencial. Pide que cada médico tenga asignados como máximo 1.500 pacientes (1.000 los pediatras) y no deba hacer más de 25 visitas al día. MC sitúa en 37 la media de visitas diarias actual.

El ICS admite que en algunos CAP catalanes hay saturación y afirma que en los equipos donde los médicos superen los 1.500 pacientes asignados (o 1.200 visitados) contratará a más personal (médicos, enfermeras o administrativos) o bien, en cada caso, se discutirá si alguno de los médicos quiere trabajar más y ganar más - ya sea para cubrir bajas temporales o aumentos puntuales de pacientes-.

El ICS aceptó que esas horas de más se paguen como complementarias (guardia), a 23 euros la hora. MC exige que se paguen como jornada normal o algunas peonadas (horas extra) de hospital, lo que supone más del doble, "al menos a 60 euros, algo inasumible", dijo ayer el ICS.

MCse quejó ayer de que el ICS (que dirige Francesc José María) ya no quiere hablar del límite de 25 visitas al día por médico. La consellera apuntó que el ICS no puede fijar un número de pacientes por médico, porque éste y su equipo deben organizarse.

Josep Casajuana, gerente de primaria en Barcelona, explicó que el ICS ha constatado que en la ciudad sólo ocho equipos médicos superan la media de 1.500 pacientes asignados o 1.200 visitados (en los CAP Rio de Janeiro, La Pau, Montnegre, El Clot, Bordeta-Magòria, Consell de Cent, Sant Elies y Marc Aureli) y en todos se han pactado ya soluciones.

El ICS ha convocado para el viernes la mesa sindical para discutir las demandas, lo que ha generado más malestar en MC, que asegura que, allí donde están presentes los sindicatos de clase, Salut pacta con ellos y hacen la pinza a MC. CC. OO., UGT y Catac ya rechazaron el paro.

La postura gremialista de MC molesta en Salut, que defiende que los demás sindicatos también representan a médicos. Marina Geli se lamentó ayer de que "la huelga no soluciona nada" y opinó que MC "desaprovecha oportunidades de negociar" sus demandas en los órganos en que está representado, como el consejo de administración del ICS o el Consell de la Professió Mèdica. En este ente se ultima un pacto sobre un nuevo modelo retributivo que ya prevé pagar más al médico que atienda a más pacientes.

"Creo que parte de la solución al malestar profesional es más dinero y por eso siempre me quejo de que el sistema está infradotado, pese a que hemos aumentado los presupuestos; pero además es necesario un cambio, debatir el modelo profesional", dijo Geli. Apuntó que ya se pretende ir a un médico a medio camino entre funcionario y más autónomo.

MC también reclama que hasta que no se reduzca la sobrecarga laboral, el ICS retire su plan de ampliación de horarios, informa Marta Ricart.