Ens volen fer pagar la Crisi del Covid19 - CGTCatalunya.cat
Què és la CGT | On trobar-nos | Afiliació | Butlletí
C/ Burgos 59, baixos - 08014 Barcelona - Telèfon: 935 120 481 - http://www.cgtcatalunya.cat - spccc@cgtcatalunya.cat

Ens volen fer pagar la Crisi del Covid19
La CGT de Catalunya davant de les mesures laborals i “socials” anunciades pel govern espanyol
dimecres 18 de març de 2020 / Actualitat / Visites: 916
Menéame

El govern de l’Estat ahir va anunciar un seguit de mesures que, diuen, van adreçades a fer front als efectes econòmics i socials de la situació d’emergència generada per l’expansió del COVID19. Darrera el grans titulars convenientment orientats de la premsa, les mesures són un autèntic joc de “trilers” per a la classe treballadora. Amaguen un seguit d’iniciatives que van encaminades a protegir les empreses privades i a perjudicar a la majoria de la població.

Com a sindicat ens preocupa enormement la pràctica automatització dels Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació o ERTO. Decretant que els ERTO que les empreses promouen amb l’excusa del coronavirus són de força major donen carta blanca a moltes empreses en molts aspectes. Facilitar les retallades de plantilla és una mesura que respon directament a les exigències de la patronal i que facilita que:

Grans empreses, com la SEAT o la Nissan tinguin l’oportunitat perfecta per promoure unes mesures que fa setmanes estaven intentant tirar endavant i que havien topat amb la resistència sindical dels seus treballadors/es.

Que les empreses traslladin el cost de l’aturada d’activitat en els salaris dels treballadors/es, que deixaran de pagar. És a dir, que no hagin de dedicar ni un cèntim dels seus beneficis a cobrir la situació actual.

Que l’estat financi amb diner públic, de forma encoberta, el sector privat en cobrir amb les prestacions d’atur una espècie de sou de subsistència de centenars de milers de treballadors/es a tot l’estat, exonerant a la pràctica a les empreses del pagar els salaris.

Aquesta transferència de diner públic s’accentua encara més pel fet que les empreses tindran exoneracions a les cotitzacions socials quan facin un ERTO.

En paral·lel, l’Estat ha obert una línia de crèdit a les empreses. Ja coneixem què vol dir això. L’aval públic a crèdits privats ja el vam viure fa uns anys amb el “rescat dels bancs”, que hem acabat pagant el conjunt de la població.

Les empreses no reparteixen beneficis, però per a mantenir-los sí que han de repartir un cost que suposarà reblar les polítiques d’austeritat a curt plaç.

Diem que les mesures anunciades pel govern són un joc de “trilers”. Avui ens les estan venent explicant-nos que els treballadors/es podran modificar la seva jornada per cuidar familiars propers. La lletra petita que no ensenyen explicita que aquesta modificació s’han de fer a partir d’un pacte individual amb l’empresa i que en cas de conflicte caldrà anar al jutjat social. En definitiva, es tracta d’una mesura de paper mullat que en continua deixant en mans dels empresaris que són els que tenen paella pel mànec.

D’altra banda, la mesura estrella, la moratòria del pagament d’hipoteques, queda molt curta. Es tracta, de fet, d’un aplaçament temporal del deute de les famílies per la compra del seu habitatge. Un deute que caldrà seguir pagant als bancs que s’estan forrant amb els preus desmesurats de l’habitatge i imposant-nos crèdits que ratllen l’usura. Enlloc planteja el govern cancel·lar el pagament de lloguers, per exemple. I això penalitza als i les treballadores més precàries, a qui amb prou feina els seus salaris permet només accedir a un lloguer.

Com a sindicat seguirem reivindicant que la sortida a aquesta crisi no pot ser més capitalisme, més explotació i més transferència de recursos públics al sector privat. Seguirem exigint també que no sigui una excusa per retallar-nos encara més els drets socials i les llibertats públiques.

El pla de xoc ha de ser realment social i no un negoci privat. Tot just comencem la lluita per aconseguir-ho!

Comunicat del Secretariat Permanent de la CGT de Catalunya

Comparteix
 Convertir a ebook |  Enregistrer au format PDF Guardar com pdf

Fer un conmentari

Vols contactar amb la CGT de Catalunya? Aquí tens informació de com afiliar-te. Pots informar-te d'on trobar-nos aquí. Si ho prefereixes pots seguir els nostres perfils de Twitter i Facebook. Consulta aquí el llistat de perfils a les principals xarxes socials.

Rànquings 365 últims díes
  1. La CGT denuncia escassetat de material de protecció adequat per als sanitaris de la demarcació de Tarragona i les deficients mesures de prevenció i protecció
  2. Una sentència que ataca les llibertats i els drets civils
  3. Concentració 25-S al Parlament de Catalunya i material Llei Aragonés
  4. Contra la repressió i els nous muntatges policials, llibertat detingudes
  5. Alliberem-nos de l’opressió dels estats i del capitalisme. Autodeterminació i autogestió
  6. Crida de la CGT de Catalunya a la mobilització contra la #LleiAragonés
  7. El RACC es fa la foto oferint les seves instal.lacions a la Generalitat mentre inventa un ERTO aprofitant l’excusa del COVID-19
  8. Presos polítics … i nosaltres, els i les llibertàries
  9. Ha sortit el número 212 de la revista Catalunya (novembre 2019)
  10. El govern prepara una privatització massiva. Aturem la #LleiAragonés

Llicència de Creative Commons Subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 2.5 de Creative Commons
Lloc desenvolupat amb SPIP 3.2.3 [20352] | Squelette basat en el tema visual dissenyat per Fuksia
Webmaster - webcat@cgtcatalunya.cat | RSS | XHTML vàlid