Davant les greus agressions racistes a Canet i Castelldefels contra infants i adolescents no acompanyats d’origen estranger - CGTCatalunya.cat
Què és la CGT | On trobar-nos | Afiliació | Butlletí
C/ Burgos 59, baixos - 08014 Barcelona - Telèfon: 935 120 481 - http://www.cgtcatalunya.cat - spccc@cgtcatalunya.cat

Davant les greus agressions racistes a Canet i Castelldefels contra infants i adolescents no acompanyats d’origen estranger
COMUNICAT CGT Ensenyament BCN Sector Social
dimarts 12 de març de 2019 / Comunicats / Visites: 361
Menéame

Volem denunciar:

L’increment del racisme i xenofòbia arran l’estigmatització de la migració jove, i del col·lectiu d’infants i adolescents sense referent adult d’origen estranger mal anomenat MENA’s. Un increment de racisme i xenofòbia que acompanya als Centres de Menors Residencials d’emergència social allà on van. Totes tenim la nostra part de responsabilitat: mitjans de comunicació per estigmatitzar aquests infants i adolescents; societat civil organitzada que està fallant en crear xarxes de suport mutu i certa pedagogia sobre aquest nou fenomen migratori que com la migració adulta ve per quedar-se; Fundacions i falses cooperatives que són pura patronal del sector social i que es lucren amb diner públic i amb la misèria i la precarietat de moltes; una extrema dreta que torna perquè mai va marxar i cerca caps de turc amb una part de la població que és la més vulnerable i no pot defensar-se.

La greu ineptitud i “les llàgrimes de cocodril” de la Generalitat, diputats, membres del govern i DGAIA condemnant els fets, quan ells són part del problema, creant situacions de greu vulnerabilitat i d’explosió social vers aquests infants, amb l’existència de centres de menors de fins a 100 places, sense la possibilitat de poder desenvolupar cap treball educatiu, i on les professionals hem de fer un treball purament assistencial, incomplint la normativa sobre infància a nivell nacional, estatal i internacional, situació reiteradament denunciada pel Síndic de Greuges. Amb l’agreujament i la manca de recursos econòmics, materials i humans per fer front a la protecció d’aquests adolescents. Fa anys que la DGAIA es troba desbordada, amb centres sobreocupats i amb una problemàtica creixent de violència estructural a causa de que són llocs que funcionen com magatzems d’infants sense que les professionals puguem fer un treball educatiu, individualitzat i coherent: barrejant tipologies i edats; amb infants amb problemes de salut mental, conductes violentes i problemes de consum de tòxics; amb infants de curta edat que copien per mimetisme conductes de risc sense que les educadores socials puguem evitar-ho; amb freqüents agressions greus entre infants i cap a les professionals. On han augmentat exponencialment els conflictes i agressions (fins i tot amb armes blanques) envers els professionals i entre els propis joves.

La doble moral amb la que intervé la DGAIA i la Generalitat, ja que afirma que vol acollir però no posa els recursos necessaris per fer-ho, creant una doble victimització per aquests infants i adolescents per la seva condició de migrants, i exposant-los a ser carn de canó de l’extrema dreta que campa amb total impunitat pels nostres carrers.

La manca de transparència i control en l’obertura de centres per respondre a l’emergència social que està enriquint a empresaris sense escrúpols:

Amb centres gestionats per fundacions privades amb ànim de lucre, sovint integrades en les patronals ECAS i FEDAIA, sense una correcta supervisió per part de la DGAIA de les seves línies educatives ni d’un ús correcte dels diners públics que se’ls dona.
Adjudicació “a dit“ i sense licitacions públiques de la gestió d’aquests nous centres, residències i fins i tot d’albergs de colònies amb monitors i no Educadores Socials, i sense mediadors, psicòlegs, pedagogs, talleristes, escolarització, alfabetització, ni recursos de cap tipus.

Amb un racisme i xenofòbia d’un govern que està llançant centenars de joves migrants sense referent adult cap a una llei d’estrangeria molt restrictiva, poc acollidora i racista abans que la llei de protecció a la infància. Als 18 anys, en aquests nois se’ls dóna un entrepà i se’ls fa fora del Centre sense cap tipus de recurs social, laboral ni educatiu abocant-los a una greu situació de precarietat social.

Front aquesta greu situació DEMANEM que es prenguin mesures de manera urgent per:
Respectar els drets de tots els infants i adolescents, indiferentment del seu origen, i protegir-los realment com marca la llei.
Protegir la tasca de les treballadores i els treballadors del sector social i respectar els seus drets laborals (en especial en relació a la salut laboral) i la seva dignitat professional.

Fer efectiu un sistema de protecció a la infància que doni resposta a la realitat que vivim i dotar-lo dels recursos humans, materials i econòmics necessaris.
Fer pedagogia a les poblacions on arriben aquests infants i adolescents per crear xarxes d’acollida, de suport mutu, i construir una integració real en els seus barris.
Perseguir des del govern l’extrema dreta existent allà on es faci present i molt especialment al voltant d’aquests centres de menors, i deixar d’emparar i protegir una extrema dreta cada cop més present als nostres barris i ciutats, i alhora deixar d’estigmatitzar persones i adolescents pel seu procés migratori, origen i aspecte tal i com fa sovint la policia catalana i espanyola.

SECTOR SOCIAL CGT ENSENYAMENT

Comparteix
 Convertir a ebook |  Enregistrer au format PDF Guardar com pdf

Fer un conmentari

Vols contactar amb la CGT de Catalunya? Aquí tens informació de com afiliar-te. Pots informar-te d'on trobar-nos aquí. Si ho prefereixes pots seguir els nostres perfils de Twitter i Facebook. Consulta aquí el llistat de perfils a les principals xarxes socials.

Rànquings 365 últims díes
  1. El toc de queda és una mesura absurda, inefectiva i autoritària
  2. Noves diligències pel cas de l’accident d’IQOXE indiquen que l’empresa hauria estat funcionant sense cap Pla d’Autoprotecció homologat des de l’inici de la seva activitat
  3. Exigim la paralització de les oposicions de TEEI i que les fagin fixes
  4. IKEA Valls ’recompensa’ als treballadors durant la pandèmia amb un article 41
  5. Formulari d’afiliació (beta)
  6. Valoració d’urgència davant l’anunci del president del govern espanyol d’aturada de les activitats econòmiques no essencials
  7. Quotes afiliació any 2020
  8. Un cop presentat l’ERTO...retornen l’exagerat volum de trucades als canals comercials telefònics del RACC
  9. Ha sortit el número 212 de la revista Catalunya (novembre 2019)
  10. Exigim la suspensió total del pagament del lloguer

Llicència de Creative Commons Subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 2.5 de Creative Commons
Lloc desenvolupat amb SPIP 3.2.3 [20352] | Squelette basat en el tema visual dissenyat per Fuksia
Webmaster - webcat@cgtcatalunya.cat | RSS | XHTML vàlid