L’arribada de menors estrangers i el col·lapse del sistema - CGTCatalunya.cat
Què és la CGT | On trobar-nos | Afiliació | Butlletí
C/ Burgos 59, baixos - 08014 Barcelona - Telèfon: 935 120 481 - http://www.cgtcatalunya.cat - spccc@cgtcatalunya.cat

L’arribada de menors estrangers i el col·lapse del sistema
Comunicat del Sector Social de CGT Ensenyament
dimarts 25 de setembre de 2018 / Comunicats / Visites: 392
Menéame

Comunicat davant la greu situació generada per la manca de resposta de la DGAIA front a l’arribada d’infants i adolescents no acompanyats a Catalunya.

Des del Sector Social CGT DENUNCIEM:

- La situació insostenible i de caos generalitzat en la que ens trobem – tant els professionals del sector com el conjunt dels infants i adolescents sense referent a Catalunya o ja tutelats per l’Administració – degut a la manca de previsió i la irresponsable improvisació de la DGAIA, amb un fet que ha acabat esclatant com una greu emergència social anunciada des de fa temps.

- La manca d’instruccions clares des de fa un parell de mesos quan la porta d’entrada al sistema de protecció va deixar de fer-se des de la Fiscalia de Menors de la Ciutat de la Justícia, a causa de les reiterades denúncies sobre les condicions d’acollida, amb les següents conseqüències:

- Els/les professionals que rebem aquests adolescents estrangers no podem fer la nostra feina, ja que no sabem on portar-los ni podem garantir que es respectaren el seus drets. Els joves s’han d’esperar hores i hores a comissaries i altres serveis sense poder ser atesos adequadament fins que l’Administració catalana es faci càrrec d’ells com marca la llei.

- No es cobreixen les necessitats bàsiques com el menjar, un lloc decent per dormir fins que puguin anar a un centre d’acollida i poder accedir a una dutxa i roba de recanvi (fins i tot alguns han hagut de dormir al carrer).

- No s’està fent un control i tractament de possibles malalties infeccioses

- Han augmentat els conflictes i agressions (fins i tot amb armes blanques) envers els professionals i entre els propis joves.

- Els espais on han d’esperar no son adequats ni tenen a vegades a ningú que parli llur llengua

- La manca de coordinació entre la DGAIA i els cossos policials, que acaben fent una tasca que no els correspon, ingressant infants i adolescents en centres de menors de forma aleatòria, sense cap tipus de rigor educatiu ni professional, ni de revisió mèdica abans d’ingressar en un centre.

- L’increment del racisme i xenofòbia arran l’estigmatització de la migració jove, amb algunes comissaries i la pròpia DGAIA que s’han negat en certes ocasions a fer-se càrrec d’adolescents perquè «tenen pinta d’adults», tot plegat amb una manca de treball comunitari amb els veïns i veïnes que han de conviure amb aquests adolescents al seu barri.

- L’agreujament de la manca de recursos econòmics i humans ja existent als centres per fer front a la protecció de la infància. Fa anys que la DGAIA es troba desbordada, amb centres sobreocupats i amb una problemàtica creixent de violència estructural a causa de que són llocs que funcionen com magatzems d’infants sense que les professionals puguem fer un treball educatiu, individualitzat i coherent: barrejant tipologies i edats; amb infants amb problemes de salut mental, conductes violentes i problemes de consum de tòxics; amb infants de curta edat que copien per mimetisme conductes de risc sense que les educadores socials puguem evitar-ho; amb freqüents agressions greus entre infants i cap a les professionals.

- L’existència de centres de menors de fins a més de 60 places, sense la possibilitat de cap treball educatiu, purament assistencials, incomplint la normativa sobre infància a nivell nacional, estatal i internacional, situació reiteradament denunciada pel Síndic de Greuges i Defensor del Pueblo.

- La manca de transparència i control en l’obertura de centres per respondre a l’emergència social:

* Amb centres gestionats per fundacions privades amb ànim de lucre, sovint integrades en les patronals ECAS i FEDAIA, sense una correcta supervisió per part de la DGAIA de les seves línies educatives ni d’un ús correcte dels diners públics que se’ls dona.

* Adjudicació “a dit“ i sense licitacions públiques de la gestió d’aquests nous centres, residències i fins i tot d’albergs de colònies.

* L’aplicació d’una llei d’estrangeria molt restrictiva, poc acollidora i racista abans que la llei de protecció a la infància.

Front aquesta greu situació DEMANEM que es prenguin mesures de manera urgent per:

- Respectar els drets de tots els infants i adolescents, indiferentment del seu origen, i protegir-los realment com marca la llei.

- Protegir la tasca de les treballadores i els treballadors del sector social i respectar els seus drets laborals (en especial en relació a la salut laboral) i la seva dignitat professional.

- Dissenyar un sistema de protecció a la infància que doni resposta a la realitat que vivim i dotar-la dels recursos humans i materials necessaris.

SECTOR SOCIAL DEL SINDICAT D’ENSENYAMENT DE LA CGT
http://cgtense.pangea.org

Comparteix
 Convertir a ebook |  Enregistrer au format PDF Guardar com pdf

Fer un conmentari

Vols contactar amb la CGT de Catalunya? Aquí tens informació de com afiliar-te. Pots informar-te d'on trobar-nos aquí. Si ho prefereixes pots seguir els nostres perfils de Twitter i Facebook. Consulta aquí el llistat de perfils a les principals xarxes socials.

Rànquings 365 últims díes
  1. Una sentència que ataca les llibertats i els drets civils
  2. La CGT denuncia escassetat de material de protecció adequat per als sanitaris de la demarcació de Tarragona i les deficients mesures de prevenció i protecció
  3. Exigim la paralització de les oposicions de TEEI i que les fagin fixes
  4. Concentració 25-S al Parlament de Catalunya i material Llei Aragonés
  5. Campanya Aturem la Invasió
  6. Ha sortit el número 212 de la revista Catalunya (novembre 2019)
  7. Contra la repressió i els nous muntatges policials, llibertat detingudes
  8. Presos polítics … i nosaltres, els i les llibertàries
  9. Motherson Sintermetal products SA presenta un ERO, la CGT li planta cara
  10. La CGT denuncia un cas de semiesclavatge laboral en una empresa de Valls

Llicència de Creative Commons Subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 2.5 de Creative Commons
Lloc desenvolupat amb SPIP 3.2.3 [20352] | Squelette basat en el tema visual dissenyat per Fuksia
Webmaster - webcat@cgtcatalunya.cat | RSS | XHTML vàlid