L’arribada de menors estrangers i el col·lapse del sistema - CGTCatalunya.cat
Què és la CGT | On trobar-nos | Afiliació | Butlletí
C/ Burgos 59, baixos - 08014 Barcelona - Telèfon: 935 120 481 - http://www.cgtcatalunya.cat - spccc@cgtcatalunya.cat

L’arribada de menors estrangers i el col·lapse del sistema
Comunicat del Sector Social de CGT Ensenyament
dimarts 25 de setembre de 2018 / Comunicats / Visites: 353
Menéame

Comunicat davant la greu situació generada per la manca de resposta de la DGAIA front a l’arribada d’infants i adolescents no acompanyats a Catalunya.

Des del Sector Social CGT DENUNCIEM:

- La situació insostenible i de caos generalitzat en la que ens trobem – tant els professionals del sector com el conjunt dels infants i adolescents sense referent a Catalunya o ja tutelats per l’Administració – degut a la manca de previsió i la irresponsable improvisació de la DGAIA, amb un fet que ha acabat esclatant com una greu emergència social anunciada des de fa temps.

- La manca d’instruccions clares des de fa un parell de mesos quan la porta d’entrada al sistema de protecció va deixar de fer-se des de la Fiscalia de Menors de la Ciutat de la Justícia, a causa de les reiterades denúncies sobre les condicions d’acollida, amb les següents conseqüències:

- Els/les professionals que rebem aquests adolescents estrangers no podem fer la nostra feina, ja que no sabem on portar-los ni podem garantir que es respectaren el seus drets. Els joves s’han d’esperar hores i hores a comissaries i altres serveis sense poder ser atesos adequadament fins que l’Administració catalana es faci càrrec d’ells com marca la llei.

- No es cobreixen les necessitats bàsiques com el menjar, un lloc decent per dormir fins que puguin anar a un centre d’acollida i poder accedir a una dutxa i roba de recanvi (fins i tot alguns han hagut de dormir al carrer).

- No s’està fent un control i tractament de possibles malalties infeccioses

- Han augmentat els conflictes i agressions (fins i tot amb armes blanques) envers els professionals i entre els propis joves.

- Els espais on han d’esperar no son adequats ni tenen a vegades a ningú que parli llur llengua

- La manca de coordinació entre la DGAIA i els cossos policials, que acaben fent una tasca que no els correspon, ingressant infants i adolescents en centres de menors de forma aleatòria, sense cap tipus de rigor educatiu ni professional, ni de revisió mèdica abans d’ingressar en un centre.

- L’increment del racisme i xenofòbia arran l’estigmatització de la migració jove, amb algunes comissaries i la pròpia DGAIA que s’han negat en certes ocasions a fer-se càrrec d’adolescents perquè «tenen pinta d’adults», tot plegat amb una manca de treball comunitari amb els veïns i veïnes que han de conviure amb aquests adolescents al seu barri.

- L’agreujament de la manca de recursos econòmics i humans ja existent als centres per fer front a la protecció de la infància. Fa anys que la DGAIA es troba desbordada, amb centres sobreocupats i amb una problemàtica creixent de violència estructural a causa de que són llocs que funcionen com magatzems d’infants sense que les professionals puguem fer un treball educatiu, individualitzat i coherent: barrejant tipologies i edats; amb infants amb problemes de salut mental, conductes violentes i problemes de consum de tòxics; amb infants de curta edat que copien per mimetisme conductes de risc sense que les educadores socials puguem evitar-ho; amb freqüents agressions greus entre infants i cap a les professionals.

- L’existència de centres de menors de fins a més de 60 places, sense la possibilitat de cap treball educatiu, purament assistencials, incomplint la normativa sobre infància a nivell nacional, estatal i internacional, situació reiteradament denunciada pel Síndic de Greuges i Defensor del Pueblo.

- La manca de transparència i control en l’obertura de centres per respondre a l’emergència social:

* Amb centres gestionats per fundacions privades amb ànim de lucre, sovint integrades en les patronals ECAS i FEDAIA, sense una correcta supervisió per part de la DGAIA de les seves línies educatives ni d’un ús correcte dels diners públics que se’ls dona.

* Adjudicació “a dit“ i sense licitacions públiques de la gestió d’aquests nous centres, residències i fins i tot d’albergs de colònies.

* L’aplicació d’una llei d’estrangeria molt restrictiva, poc acollidora i racista abans que la llei de protecció a la infància.

Front aquesta greu situació DEMANEM que es prenguin mesures de manera urgent per:

- Respectar els drets de tots els infants i adolescents, indiferentment del seu origen, i protegir-los realment com marca la llei.

- Protegir la tasca de les treballadores i els treballadors del sector social i respectar els seus drets laborals (en especial en relació a la salut laboral) i la seva dignitat professional.

- Dissenyar un sistema de protecció a la infància que doni resposta a la realitat que vivim i dotar-la dels recursos humans i materials necessaris.

SECTOR SOCIAL DEL SINDICAT D’ENSENYAMENT DE LA CGT
http://cgtense.pangea.org

Comparteix
 Convertir a ebook |  Guardar com PDF Guardar com pdf

Fer un conmentari

Vols contactar amb la CGT de Catalunya? Aquí tens informació de com afiliar-te. Pots informar-te d'on trobar-nos aquí. Si ho prefereixes pots seguir els nostres perfils de Twitter i Facebook. Consulta aquí el llistat de perfils a les principals xarxes socials.

Rànquings 365 últims díes
  1. La CGT de Catalunya finalitza el seu XIè Congrés a Òdena
  2. TransFormem UB convoca el professorat a vaga a la UB i a assemblea interuniversitària el dijous 25 d’octubre
  3. Catalunya i les anarquistes
  4. Concentracions el 26 i 27 d’octubre a Barcelona contra l’ERO a Lacoste Ibérica
  5. Els socorristes de les platges de Barcelona presenten denúncia a Inspecció de Treball perquè les cadires de vigilància no garanteixen la salut dels treballadors i la seguretat dels banyistes
  6. 10 anys de presó per ajudar a un refugiat? Lola absolució!
  7. 11è Congrés de CGT Catalunya a Igualada-Òdena
  8. Concentració d’operàries i operaris de serveis de la Diputació de Barcelona el 25 d’octubre a Minerva i Can Serra
  9. Acords de Congrés de la CGT de Catalunya
  10. Els professors de la Universitat de Barcelona tornaran a fer vaga el 25 d’octubre per reclamar unes millors condicions laborals

Llicència de Creative Commons Subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 2.5 de Creative Commons
Lloc desenvolupat amb SPIP 3.0.7 [20352] | Squelette basat en el tema visual dissenyat per Fuksia
Webmaster - webcat@cgtcatalunya.cat | RSS | XHTML vàlid