Educació: molles o pa sencer? Revertim el 20% - CGTCatalunya.cat
Què és la CGT | On trobar-nos | Afiliació | Butlletí
C/ Burgos 59, baixos - 08014 Barcelona - Telèfon: 935 120 481 - http://www.cgtcatalunya.cat - spccc@cgtcatalunya.cat

Educació: molles o pa sencer? Revertim el 20%
Article de Marta Minguella
dimecres 12 de setembre de 2018 / Articles opinió / Visites: 604
Menéame

Continuen les retallades, i la pública en paga el plat fort. Aquestes frases podrien sintetitzar la presentació oficial del curs 2018-2019, que la setmana passada va dur a terme el conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló.

L’acte es va centrar principalment en l’exposició de dades quantitatives pel que fa al nombre de professorat, de construcció i renovació de centres, així com de les línies educatives que es volen embastar a partir d’aquest setembre. L’optimisme i el to que s’acostuma a utilitzar en aquest tipus d’exposicions contrasta, però, amb les dades que s’evidencien quan les analitzem de forma més exhaustiva; demostren que no hem recuperat ni de bon tros la inversió en matèria d’educació d’abans del 2011 (que malgrat que era millor que l’actual ja estava per sota de la mitjana l’europea). Va ser a partir d’aquell moment quan els governs espanyol i català van començar a desinvertir en educació, sanitat i altres serveis públics, per fer-ne negoci.

Que el curs 2018-2019 comenci amb 690 professors més és una bona notícia. Ara bé, aquest anunci ens hauria de fer qüestionar si aquesta és la quantitat de docents que es necessita per atendre l’alumnat en termes d’equitat i qualitat. Malauradament, la radiografia dels últims anys confirma que continua sent insuficient. El curs 2010-2011, a Catalunya hi havia 1.255.293 alumnes i es comptava amb 72.980 docents. En canvi, el nombre d’alumnat que es preveu per al curs 2018-2019 és de 1.567.316 i el de docents de 71.865. És a dir, tot i que el curs s’enceta amb un augment de 311.935 alumnes en comparació amb el 2011, continuarem tenint 1.115 mestres i professors menys comparat amb el mateix any.

A més, no podem obviar que el cos docent del departament d’Ensenyament ha assumit, també durant les retallades, dues hores lectives més (actualment una) en el seu horari laboral. Aquest fet, que s’havia de revertir aquest curs a partir de l’acord signat per alguns sindicats d’ensenyament i que va comportar la desconvocatòria de la vaga del 9 de febrer del 2017, fa que el professorat actual assumeixi la feina de docents que l’administració evita contractar.

Catalunya és un dels llocs d’Europa en què l’ensenyament públic ha patit un percentatge de desinversió més gran, amb incidència en tots els aspectes que en són part: beques escolars, instal·lacions escolars, actualització de les xarxes telemàtiques als centres docents, reposició d’equipaments, menjadors escolars, formació del professorat, augment i creació de taxes de matriculació, etc. Les decisions polítiques no s’han limitat a precaritzar l’etapa infantil, primària i secundària, sinó que també han incidit en l’etapa de 0 a 3 anys, en l’FP i en la universitat, amb l’augment del 135% de les taxes universitàries.

Arribats en aquest punt, ens haurem de plantejar seriosament el camí per forçar els canvis: si ens mobilitzarem o ens acontentarem amb les millores aparents presentades pel Govern. La primera opció és, de fet, tal com demostra l’experiència, l’única efectiva. A parer meu, és insuficient qualsevol horitzó reivindicatiu que no vagi en la línia de revertir de manera immediata la retallada del 20% de la partida d’ensenyament públic que el Govern va aplicar en un sol any. Aquesta és la línia en què hauríem de treballar la comunitat educativa i, dins d’aquesta, el sindicalisme combatiu.

* Marta Minguella és delegada de Deixa de ser una illa - CGT Ensenyament Tarragona. Article publicat al diari Jornada.
https://www.diarijornada.coop/opinio/20180910/educacio-molles-pa-sencer-revertim-20

Comparteix
 Convertir a ebook |  Enregistrer au format PDF Guardar com pdf

Fer un conmentari

Vols contactar amb la CGT de Catalunya? Aquí tens informació de com afiliar-te. Pots informar-te d'on trobar-nos aquí. Si ho prefereixes pots seguir els nostres perfils de Twitter i Facebook. Consulta aquí el llistat de perfils a les principals xarxes socials.

Rànquings 365 últims díes
  1. La CGT denuncia escassetat de material de protecció adequat per als sanitaris de la demarcació de Tarragona i les deficients mesures de prevenció i protecció
  2. Motherson Sintermetal products SA presenta un ERO, la CGT li planta cara
  3. El govern prepara una privatització massiva. Aturem la #LleiAragonés
  4. Una sentència que ataca les llibertats i els drets civils
  5. Crida de la CGT de Catalunya a la mobilització contra la #LleiAragonés
  6. Concentració 25-S al Parlament de Catalunya i material Llei Aragonés
  7. Formulari d’afiliació (beta)
  8. Contra la repressió i els nous muntatges policials, llibertat detingudes
  9. Les 5 noves punyalades del govern, la patronal i CCOO-UGT a la classe treballadora
  10. Exigim la paralització de les oposicions de TEEI i que les fagin fixes

Llicència de Creative Commons Subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 2.5 de Creative Commons
Lloc desenvolupat amb SPIP 3.2.3 [20352] | Squelette basat en el tema visual dissenyat per Fuksia
Webmaster - webcat@cgtcatalunya.cat | RSS | XHTML vàlid