El jutjat social declara nul d’acomiadament de l’ex-delegat de CGT a Cacaolat - CGTCatalunya.cat
Què és la CGT | On trobar-nos | Afiliació | Butlletí
C/ Burgos 59, baixos - 08014 Barcelona - Telèfon: 935 120 481 - http://www.cgtcatalunya.cat - spccc@cgtcatalunya.cat

El jutjat social declara nul d’acomiadament de l’ex-delegat de CGT a Cacaolat
dijous 12 de juliol de 2018 / Notícies / Visites: 580
Menéame

El jutjat social declara nul d’acomiadament de l’ex-delegat de CGT a Cacaolat

La societat va fer fora el treballador just quan es va acabar el període de protecció legal dels exmembres del comitè d’empresa

El jutjat social ha emès el seu veredicte en relació amb l’acomiadament d’Àlex Piñol, un treballador de l’empresa Cacaolat de Santa Coloma de Gramenet. La decisió judicial considera que l’acomiadament és nul, per la qual cosa el treballador es podrà reincorporar al seu lloc de feina en les mateixes condicions que tenia quan es va produir la decisió de l’empresa. A més, la companyia haurà de pagar-li els salaris no percebuts durant els mesos en què no ha pogut treballar, segons fonts del sindicat CGT.

L’operari, que va ser acomiadat just uns dies després que hagués finalitzat el denominat període de protecció que la llei fixa per als membres dels comitès d’empresa quan acaba el seu mandat. Mentre va representar els seus companys, Àlex va ser molt bel·ligerant en la defensa dels drets dels seus companys en el difícil procés de canvi de seu social de Cacaolat, des de la planta del Poble Nou de Barcelona fins a la de Santa Coloma.

El sindicalista va ser acomiadat per motius disciplinaris, segons la comunicació feta per l’empresa. Entre altres raons, la direcció va justificar fer-lo fora del seu lloc de treball, després de 19 any, per haver consultat el seu mòbil en hores de feina. Però, el treballador i també el seu sindicat, la CGT, consideren que es tracta d’una represàlia per la seva activitat en defensa dels treballadors.

Cal recordar que Piñol va perdre el seu lloc al comitè d’empresa de Cacaolat arran de la reducció del nombre d’empleats de la companyia la qual cosa va fer que també baixés el nombre de membres de la representació laboral. Tots els sindicats de Cacaolat –CCOO, UGT, USOC i la CGT– van veure com es reduïa la seva presència al comitè i Piñol va ser qui en va ser afectat en el seu. En una informació a Diari Treball Àlex explicava com el van acomiadar.

Recordar que just després que la històrica marca de batuts fos comprada per un grup d’empreses que tenia com a màxim accionista l’envasadora de Coca Cola a Espanya: Cobega, es va plantejar un procés d’acomiadaments que es va qualificar en el seu dia d’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) encobert. Es tractava d’acomiadar part de la plantilla amb les mínimes indemnitzacions que permet la reforma laboral. Una part dels que podien perdre la feina eren els treballadors de repartiment. El comitè d’empresa, en el qual havia irromput amb força la CGT, s’hi va oposar i es va estar a punt de produir una aturada en la distribució dels batuts.

A la fi, la reducció de personal a Santa Coloma es va reconsiderar i es van aplicar mesures menys agressives com prejubilacions. També es van produir tensions entre la plantilla i la direcció en aplicar calendaris laborals i la classificació dels llocs de treball. A més, s’han endurit els ritmes de treball a mesura que la demanda de la marca s’ha recuperat, cosa que ha provocat protestes laborals.

La compra de Cacaolat feta el 2012 va suposar per al grup d’inversors liderats per Cobega una inversió de 75 milions. L’any 2013, després del desembarcament del nou equip directiu l’empresa va facturar un 39% més. El 2014 va créixer un 11% i el 2015 va guanyar un altre 10% fins a una facturació de 54,7 milions.

Pel que fa als guanys, després de patir pèrdues de 16 milions en el període 2012-2014. Els resultats de 2015 mostraven una xifra de 5,3 milions de flux de caixa, 5,1 milions de benefici d’explotació i 2,4 milions d’excedent net després d’impostos. Dit en altres paraules, la històrica marca havia tornat als beneficis nets després d’una època negra en què va caure a les grapes de Nueva Rumasa i de la família Ruíz Mateos.

Els treballadors de Cacaolat i els companys de sindicat de l’Àlex van fer diverses mobilitzacions per reclamar la seva readmissió i fins i tot el passat 25 de juny es van concentrar a la Ciutat de la Justícia per donar-li suport i reclamar que tornés a la feina.

* Notícia publicada al Diari del Treball
http://diaritreball.cat/el-jutjat-social-declara-nul-dacomiadament-de-lex-delegat-de-cgt-a-cacaolat/

Comparteix
 Convertir a ebook |  Enregistrer au format PDF Guardar com pdf

Fer un conmentari

Vols contactar amb la CGT de Catalunya? Aquí tens informació de com afiliar-te. Pots informar-te d'on trobar-nos aquí. Si ho prefereixes pots seguir els nostres perfils de Twitter i Facebook. Consulta aquí el llistat de perfils a les principals xarxes socials.

Rànquings 365 últims díes

Llicència de Creative Commons Subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 2.5 de Creative Commons
Lloc desenvolupat amb SPIP 3.2.3 [20352] | Squelette basat en el tema visual dissenyat per Fuksia
Webmaster - webcat@cgtcatalunya.cat | RSS | XHTML vàlid