CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Jornades 80 aniversari Mujeres Libres realitzades del 8 al 10 de setembre de 2017

Dijous, 14 setembre, 2017

El darrer cap de setmana vaig assistir a les jornades de Mujeres Libres a Madrid, que organitzava la CGT. Tres dies plens d’emocions, en els que vaig aprendre com la lluita d’aquestes dones, i en una època difícil com la de la revolució espanyola del 1936 al 1939, va deixar un camí traçat a noves generacions ple d’inspiració, força, solidaritat i lluita des de una visió anarco-feminista.

Afiliades a la CNT i veient com des de els seus sindicats els seus companys no les deixaven espai en els debats i estudis que es feien en els ateneus i joventuts llibertaries, comencen una critica vers a ells per posar en evidencia que el pensament llibertari i anarquista no només s'havia d’aplicar contra la patronal i en els sindicats, sinó també dins les seves llars i amb les seves companyes i filles.

La seva tasca va dirigida a la emancipació de la dona dins i fora del treball, es dirigia a dones obreres i volia «despertar la conciencia femenina hacia ideas Libertarias». Treballaven en els barris formant a les dones i muntant guardaries tant dins de les fabriques com a fora, i tot i ser una organització independent treballaven també a prop dels sindicats de la CNT. Van lluitar per la igualtat dels salaris entre dones i homes i volien treure les dones «de su triple esclavitud; ignorancia, de mujer y de productora»

L’organització Agrupación Mujeres libres es funda al Setembre de 1936, unint els grups de Madrid i Barcelona, tot i que treballaven des de molt abans. A Madrid al 1934 Lucia Sanchez Saornil, Amparo Poch i Mercedes Comaposada fan la revista Mujeres Libres i el seu primer numero apareix al maig del 1936 i el seu editorial deia:

... encauzar la acción social de la mujer, dándole una visión nueva de las cosas, evitando que su sensibilidad y su cerebro se contaminen de los errores masculinos. Y entendemos por errores masculinos todos los conceptos actuales de relación y convivencia: errores masculinos, porque rechazamos enérgicamente toda responsabilidad en el devenir histórico, en el que la mujer no ha sido nunca actora, sino testigo obligado e inerme... no nos interesa rememorar el pasado, sino forjar el presente y afrontar el porvenir, con la certidumbre de que en la mujer tiene la Humanidad su reserva suprema, un valor inédito capaz de variar, por la ley de su propia naturaleza, todo el panorama del mundo. ... que miles de mujeres reconocerán aquí su propia voz, y pronto tendremos junto a nosotras toda una juventud femenina que se agita desorientada en fábricas, campos y universidades, buscando afanosamente la manera de encauzar en fórmulas de acción sus inquietudes.

La revista era mensual i va editar 14 números. L’agrupació va arribar a tenir 20.000 integrants a l’octubre de 1938. Era una revista dirigida a dones feta per dones, amb la premissa de conquerir drets per a les dones obreres dins un pensament llibertari.

Mujeres Libres va desenvolupar un programa d’educació i formació tant a l'àmbit urbà com al rural. Va organitzar cursos d’alfabetització, infermeria, puericultura i una escola de conductores de tramvies i vehicles sanitaris per servir a la rereguarda.

Himno de Mujeres Libres (Octubre de 1937)
“Puño en alto mujeres de Iberia
hacia horizontes preñados de luz
por rutas ardientes,
los pies en la tierra
la frente en lo azul.
Afirmando promesas de vida
desafiamos la tradición
modelemos la arcilla caliente
de un mundo que nace del dolor.
¡Qué el pasado se hunda en la nada!
¡qué nos importa el ayer!
Queremos escribir de nuevo
la palabra MUJER.
Puño en alto mujeres del mundo
hacia horizontes preñados de luz,
por rutas ardientes,
adelante, adelante,
de cara a la luz.”

Sens dubte unes Jornadas 80 aniversario de la Federación Mujeres Libres « La lucha de todos los tiempos « molt ben organitzades i amb unes ponents de luxe;

Martha Ackelsberg; «Orígenes e historia de la Federación Mujeres Libres. Relaciones entre Mujeres Libres y CNT»

Laura Vicente Villanueva; «La Revista Mujeres Libres, inicio de la Red de Cordialidad»

Antonina Rodrigo; «Mujeres libres en el Exilio»

Mª del Carmen Agulló Diaz; «Encuentros y Reencuentros: Mujeres Libres en el franquismo»

Dolors Marín; «Mujeres Libres: El debate sobre el derecho al propio cuerpo. Reproducción y/o control de la natalidad»

A banda d’altres intervencions i taules rodones feta per a companyes igualment enriquidores i plenes de contingut. Les jornades des de el meu punt de vista van estar molt ben estructurades, tan per la pulcritud i respecte en els temps de cada espai, com en l’ordre cronològic de les ponències, passant així per el context històric i fent un viatge visual molt ben conformat, creant tot això un ambient entre las assistents i moments emotius per la càrrega històrica i humana del moment.Tot això acompanyat de l’exposició “La Mujer en el Anarquismo Español” que fa un recorregut sobre la dona anarquista durant els segles XIX, XX i XXI, i mostra las figures de les dones més representatives dels moviments llibertaris.

Unes jornades que esperem tinguin una continuïtat i es pugui crear allò que tant reivindicaven Mujeres Libres, «La Red de Cordialidad».

Moltes gràcies Companyes i felicitacions.

Ester Mora, Secretària d’Organització (Sindicat d’Activitats Diverses). Federació Local CGT Sabadell
15 de setembre de 2017