CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Debat extraordinari sobre l’educació pública catalana. El 25 de març a Barcelona parlem d’educació pública

Dimarts, 21 març, 2017

El dissabte 25 de març de 2017 de 10 a 19 h a L’INSTITUT SANT ANDREU DE NOU BARRIS, Barcelona, debat extraordinari sobre l'educació pública catalana.

4 blocs temàtics, 24 convidats i una panoràmica crítica i constructiva sobre la nostra institució pública més important.

BLOC 1 MATÍ /// L’educació pública com a eina de transformació social

Quin paper volem donar avui en dia a l’educació pública? Té sentit entendre-la encara com una eina institucional clau per a la transformació social? Què entenem per transformació social? Quins reptes i necessitats de transformació social tenen els nostres alumnes en l’actualitat? Quines eines de transformació social pot proporcionar l’escola pública? Alguna vegada la política educativa pública catalana ha tingut vocació de profunda transformació social?

BLOC 2 MATÍ /// Docents i altres treballadores, el principal tresor de l’escola pública

Què esperem dels docents i les altres treballadores de l’escola pública com a societat? Què esperen ells de la seva professió? Reconeixem prou la seva feina? Se senten prou escoltats i reconeguts? Quines demandes socials tenen? Són justes respecte les seves condicions laborals?

BLOC 3 TARDA /// Privatització i mercantilització: l’educació i les escoles com a béns de mercat

Què vol dir que s’està privatitzant i mercantilitzant l’educació pública? És realment així? Quin és el marc polític global que està definint l’actual política educativa? Quines són les eines de la privatització de l’educació? Quin paper està jugant el Departament d’Ensenyament?

BLOC 4 TARDA /// Comunitat educativa: participació i democràcia

Qui integra la comunitat educativa? Qui se’n fa responsable i com es governa? Quin és el paper de l’escola pública en la societat? Quina relació té amb els infants, les famílies, l’entorn? És el funcionament democràtic una prioritat pedagògica i funcional de l’educació pública?

>>> Consulta el programa complet a http://www.debateducaciopublica.net/programa

Manifest

Debat extraordinari sobre l’educació pública catalana

El Debat extraordinari sobre l’educació pública catalana és la iniciativa d’un conjunt de persones i col·lectius que volem posar el focus en l’educació i l’escola públiques a l’hora de debatre sobre l’educació a Catalunya. Neix com a denúncia i alternativa a Ara és demà i pretén reconduir el debat cap a aquells temes pedagògics, polítics i socials que preocupen a la comunitat educativa que creu en l’escola pública donant la paraula a aquesta comunitat i informant sobre l’actual procés de degradació que viu l’educació pública a Catalunya.

Després d’anys de polítiques regressives i mercantilitzadores de l’educació pública i anys de lluites i reivindicacions contra aquestes polítiques protagonitzades per docents, famílies, estudiants, col·lectius i moviments, el Departament d’Ensenyament ha endegat Ara és demà, un debat que pretén definir el futur de l’educació a Catalunya.

Però els marcs, els temes i els actors establerts pel govern a través d’Ara és demà han obviat les reivindicacions fetes des de l’escola pública i han introduït noves qüestions que obeeixen a interessos privats aliens a la institució. Ara és demà ha ignorat completament aquelles qüestions que fa anys que es denuncien: ni la doble xarxa escola pública-escola concertada, ni la desinversió estructural en educació pública, ni la falta creixent de places a la pública, ni el procés de privatització i mercantilització de l’educació, ni la precarització laboral dels docents, ni la segregació i el sorgiment de subxarxes dins el sistema, ni la desaparició de la gestió democràtica, ni l’externalització de la política de renovació pedagògica, ni el descens en picat de les beques menjador i acadèmiques, ni la introducció de continguts curriculars doctrinals com l’Emprenedoria o el reforç d’altres com la Religió, ni el paper de la política global supranacional i d’entitats com l’OCDE… cap d’aquestes qüestions han esdevingut punt de partida de les discussions proposades pel Departament d’Ensenyament.

I pel que fa als actors convidats, ni les assemblees grogues, ni les plataformes antiretallades, ni els col·lectius que demanen la construcció de centres públics i l’obertura de places públiques, ni les entitats que s’han mostrat contràries al desplegament de la LEC i de la LOMCE, ni el col·lectiu impulsor de la ILP Educació… cap dels agents que fa anys que vetllen per l’educació pública i que han fet una crítica explícita a la política educativa dels darrers temps no han estat convidats a participar a Ara és demà. Sí ho han estat, en canvi, persones, empreses i entitats privades sense cap mena de relació amb l’escola pública ni amb l’educació.

El debat oficial ha esdevingut un debat fictici que ha omès deliberadament la gran discussió de fons: la confrontació entre un model que aposti clarament per una educació pública, universal, socialment transformadora i entesa com un dret, i un model que aposta per la privatització i la mercantilització de l’educació.

L’escola pública és la institució més fonamental de la nostra societat i volem parlar-ne. Volem parlar de transformació social, de pensament crític, de democràcia, comunitat i participació, i del nostre principal tresor, els docents i les treballadores de la pública. I també volem conèixer i informar-nos sobre l’actual procés de mercantilització de l’educació pública i les seves conseqüències. D’aquí neix el Debat extraordinari sobre l’educació pública catalana, una trobada que pretén donar una panoràmica completa de la situació actual de l’educació i l’escola públiques a Catalunya i dels temes cabdals que en aquests moments ja estan definint el seu present i hipotecant el seu futur.

Convoquem a docents, famílies, estudiants i ciutadania en general a aquest fòrum obert que tindrà lloc el proper dissabte 25 de març de 2017 a l’Institut Sant Andreu de Nou Barris, Barcelona.

AFA CEIP Patronat Domènech, AMPA CEIP Vila-romà, Assemblea Groga, Assemblea Groga de Gràcia, Assemblea Groga de Molins de Rei, Assemblea Groga de Nou Barris, Assemblea Groga de Sants, Bressol Indignades, CCOO Educació, CGT Ensenyament, CNT Educació, Coordinadora Ampa Nou Barris, Coordinadora Educació Pública Vallès Occidental (CEPVOC), Desmilitaritzem l’Educació, Despertaprofes, Edualter, Embat, Famílies Sense Places, Fampas Badalona, Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC), Fundació Ferrer i Guàrdia, L’Empordà Es Mou, Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), Plataforma per l’Educació Pública del Poblenou, Plataforma per una Educació en Economia Crítica i Plural (PLEEC), Seminari Ítaca d’Educació Crítica (SIEC), Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), UGT Educació, USTEC-STEs, Xarxa d’Escoles Insubmises (XEI), Xarxa Groga de L’Hospitalet.

Barcelona, 7 de març de 2017

http://www.debateducaciopublica.net/

c7guk50xuam3v5-.jpg