CGT davant la sentència del Tribunal Suprem que comporta un buidatge del dret de vaga i la legalització de l'esquirolatge extern - CGTCatalunya.cat
Què és la CGT | On trobar-nos | Afiliació | Butlletí
C/ Burgos 59, baixos - 08014 Barcelona - Telèfon: 935 120 481 - http://www.cgtcatalunya.cat - spccc@cgtcatalunya.cat

CGT davant la sentència del Tribunal Suprem que comporta un buidatge del dret de vaga i la legalització de l’esquirolatge extern
divendres 17 de març de 2017 / Comunicats / Visites: 354
Menéame

Sentència del TS sobre el buidatge del Dret Fonamental de Vaga i la “legalització” del esquirolatge extern”

El model de relacions laborals de l’estat espanyol està malalt de neoliberalisme i absent de drets fonamentals.

Polítiques laborals que emanades del poder legislatiu i avalades pel poder judicial en la major part de les vegades, han vingut sostenint ideològicament que: “la rigidesa o rigideses als mercats laborals (tant privats com públics), és a dir la regulació dels drets laborals, com a drets mínims o dret necessari, escanyen el mercat laboral, fent impossible qualsevol solució flexible, abocant a l’empresariat a la destrucció de centenars de milers de llocs de treball (ocupacions) en situacions de contracció, recessió de l’economia i, amb major virulència, en situacions de crisis, impedint el “creixement de l’economia i, per tant, el benestar social ”.

Les diferents reformes a partir dels anys 90 del segle passat, liberalitzen fins a tal punt els mercats laborals que els sistemes d’organització del treball passen a tenir un eix sobre el qual gira tot el model: la descentralització productiva, els sistemes de treball on les contractes i subcontractes reforcen el model precari, insegur i vulnerable del mateix i la llibertat absoluta del capital passa a constituir l’únic principi.

Ens trobem amb un marc de relacions laborals malalt de neoliberalisme: insegur per a les persones treballadores, alhora que ha dissolt el caràcter col·lectiu del conflicte, individualitzant les relacions laborals i tractant de sostreure la naturalesa social i col·lectiva de les relacions salarials.

S’ha aconseguit l’homogenització a la baixa de les condicions de treball, entorn del criteri de flexibilitat i s’ha possibilitat la reestructuració salvatge que l’empresariat ha portat i està portant a terme en tots els sectors d’activitat, sense límits institucionals i amb escassa resistència sindical.

Quan les persones treballadores s’oposen a aquest model precari, insegur i bàrbar de l’empresariat i del capital, decideixen exercir la defensa dels seus drets laborals a través d’exercitar un DRET FONAMENTAL: LA VAGA, el Tribunal Suprem, per mitjà de la seva sala IV social, en sentència del cas Altrad Rodisola, decideix “legalitzar l’esquirolatge a través de la subcontractació”.

Ens trobem davant un autèntic un acte contrari a la “legalitat vigent” i contrari al “estat de dret”, i a més contrari a la doctrina del Tribunal Constitucional (TC), doncs aquest fixa posicionament en la seva Sentència 75/2010, de 19 d’octubre, a la qual li segueixen moltes altres en el mateix sentit i on assenyala que “...de poco servirían las prohibiciones, garantías y tutelas establecidas en la legislación laboral en relación con las actuaciones empresariales lesivas del derecho de huelga si se admitiera que éstas alcancen únicamente al contratista, empresario directo en la relac ión laboral, y no al empresario principal, que es sobre quien habrán de recaer en última instancia los efectos económicos lesivos de la huelga y quien, por tanto, podrá estar igual o más interesado que el contratista en combatirla".

Amb aquesta Sentència es produeix un buidatge del Dret Fonamental a la VAGA i, en conseqüència, es pretenen establir criteris ideològics, no jurídics, per emparar a través de sentències (com aquesta i unes altres del mateix calat) la impunitat empresarial absoluta en les relacions laborals.

La CGT interposarem el recurs d’empara davant el TC i cridem a les classes assalariades a DESOBEIR obertament Lleis i Sentències que vulneren els Drets Fonamentals.

L’ÚNICA SOLUCIÓ ÉS LA MOBILITZACIÓ

Secretariat Permanent del Comitè Confederal de la CGT

Comparteix
 Convertir a ebook |  Guardar com PDF Guardar com pdf
titre documents joints

Fer un conmentari

Vols contactar amb la CGT de Catalunya? Aquí tens informació de com afiliar-te. Pots informar-te d'on trobar-nos aquí. Si ho prefereixes pots seguir els nostres perfils de Twitter i Facebook. Consulta aquí el llistat de perfils a les principals xarxes socials.

Rànquings 365 últims díes
  1. Comunicat de la Secció Sindical de la CGT sobre els escorcolls policials a centres de treball de la Diputació de Barcelona
  2. Manifestació per la derogació de la Llei d’Estrangeria el 27 de maig a Barcelona
  3. Desobeïm el procés polític del cas "27 i més"
  4. Convocatòries de CGT per a la Vaga General del 3 d’octubre
  5. 26 de maig: No estem en venda. Defensem les nostres pensions
  6. Operaris i operàries de serveis de la Diputació de Barcelona en lluita! Manifestació el dimarts 12 de juny
  7. Entrevista a Marta Padrós, Secretària de Gènere de CGT Catalunya: “Si ara tenim diàleg social sobre feminisme és perquè hem posat una vaga sobre la taula”
  8. Ja n’hi ha prou! 3 d’octubre Vaga General
  9. El futur del Kurdistan iraquià en mans de qui?
  10. El professorat de la UB va a la vaga el 24 de maig per denunciar les condicions dels ’falsos associats’. Prou explotació i precarització!

Llicència de Creative Commons Subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 2.5 de Creative Commons
Lloc desenvolupat amb SPIP 3.0.7 [20352] | Squelette basat en el tema visual dissenyat per Fuksia
Webmaster - webcat@cgtcatalunya.cat | RSS | XHTML vàlid