Cops judicials contra l'oposició a la MAT a les comarques gironines - CGTCatalunya.cat
Què és la CGT | On trobar-nos | Afiliació | Butlletí
C/ Burgos 59, baixos - 08014 Barcelona - Telèfon: 935 120 481 - http://www.cgtcatalunya.cat - spccc@cgtcatalunya.cat

Cops judicials contra l’oposició a la MAT a les comarques gironines
dijous 12 de gener de 2017 / Articles opinió / Visites: 244
Menéame

L’estafa de la MAT a les comarques gironines fa dos anys que funciona i no ha servit per abaixar el preu de la llum, ni per a impulsar les energies renovables, ni tampoc per a millorar la qualitat del subministrament tal com prometien els governs i els seus altaveus.

Mentrestant, la maquinària judicial ha seguit el seu curs. Aquests últims dies els jutjats han instruït una causa per la via penal contra sis activistes antiMAT. Al mateix temps, el poder judicial ha pronunciat sentència sobre dos dels recursos contenciosos administratius interposats a la interconnexió elèctrica de 400.000 volts Sentmenat- Baixàs.

Per una banda, aquest 19 de novembre passat el Tribunal Superior de Justícia de Madrid va dictar la sentència del recurs contra el ramal Santa Coloma de Farners-Riudarenes, l’únic tram de la MAT que encara no està fet. Tot seguit, el dia 24 de novembre, el Tribunal Suprem també va decidir el contenciós contra el tram Bescanó-Santa Llogaia. Totes dues sentències desestimen els arguments de l’oposició, però reconeixen la fragmentació per trams del projecte, fet que hauria d’invalidar per llei la tramitació i l’execució de l’obra. Alhora, les sentències determinen que els antiMAT tenen l’obligació de pagar les despeses judicials.

A més a més, els sis activistes han estat encausats per una acció de resistència passiva al nucli de Fellines, on una persona es va immobilitzar sota terra per evitar el pas de la maquinària i aturar les obres. La fiscalia els culpa d’alteració de l’ordre públic i resistència a l’autoritat, però les acusacions de Red Eléctrica de España i de la Generalitat han afegit el delicte de coaccions, cosa que augmenta considerablement les penes. El judici es farà el 2017 i els encausats s’enfronten a sol·licituds de condemnes que oscil·len entre els 19 mesos, els 5 i els 7 anys de presó; i la reclamació de gairebé 26.000 € entre responsabilitats civils, multes i penes-multes. Per acabar-ho d’adobar, alguns dels sis activistes imputats pateixen la persecució dels Mossos des de fa anys.

Durant el mes de maig del 2017 també es jutjarà l’acció del bosc okupat a les Guilleries, arran de la qual es demanen unes quantes penes-multes més per anar escarmentant la dissidència.

Som davant de decisions polítiques que adopten la forma de sentències judicials amb l’objectiu d’anul·lar les diferents vies d’impugnació de la MAT que han dut a terme els moviments antilínia.

Es vol tallar de soca-rel la pràctica de la desobediència civil, demanant penes molt dures per accions que només impliquen riscos a qui les practica i a qui hi dóna suport.

Es vol fer desistir l’oposició de la via judicial imposant despeses que signifiquen milers d’euros. Però abandonar-la suposaria sentències fermes immediates a favor de la MAT i que no es pogués portar el conflicte al Tribunal de drets humans d’Estrasburg. A principis de gener s’han interposat recursos a totes les sentències desestimatòries.

Però el cop més dur que ha patit aquests dies la lluita contra la MAT i la defensa de la terra ha estat la pèrdua inesperada del company Carlos Juvanteny, més conegut com Xals. En Xals era veí de Sant Hilari Sacalm, o tal com li agradava recordar, Fonts de Sacalm. Va ser un dels fundadors de Salvem les Guilleries i un reivindicador incansable de la cultura popular lligada als boscos i a les rieres que tant estimava. En Xals va formar part des del primer moment del moviment antilínia i la seva presència encomanava tranquil·litat i determinació. Xals, company, el teu record ens acompanya.

Malgrat la posada en marxa de la MAT i els correctius amb els quals volen fer claudicar el moviment antilínia, es continuarà la lluita i s’afrontarà la repressió.

Txell Freixinet i Pasqual Aguilar

https://noalamatgirona.wordpress.com/2016/12/21/cops-judicials-contra-loposicio-a-la-mat/

Comparteix
 Convertir a ebook |  Enregistrer au format PDF Guardar com pdf

Fer un conmentari

Vols contactar amb la CGT de Catalunya? Aquí tens informació de com afiliar-te. Pots informar-te d'on trobar-nos aquí. Si ho prefereixes pots seguir els nostres perfils de Twitter i Facebook. Consulta aquí el llistat de perfils a les principals xarxes socials.

Rànquings 365 últims díes
  1. Demanda judicial de vulneració de drets fonamentals contra CINGLES BUS ( SAGALÉS )
  2. Noves diligències pel cas de l’accident d’IQOXE indiquen que l’empresa hauria estat funcionant sense cap Pla d’Autoprotecció homologat des de l’inici de la seva activitat
  3. Una sentència que ataca les llibertats i els drets civils
  4. Formulari d’afiliació (beta)
  5. Concentració 25-S al Parlament de Catalunya i material Llei Aragonés
  6. Contra la repressió i els nous muntatges policials, llibertat detingudes
  7. Per la reconstrucció del forn i la continuïtat de l’ocupació al Baix Penedès
  8. La CGT denuncia escassetat de material de protecció adequat per als sanitaris de la demarcació de Tarragona i les deficients mesures de prevenció i protecció
  9. La CGT a Parcs i Jardins sobre l’accident al Parc de la Ciutadella
  10. La nefasta tornada a l’escola planificada per la conselleria d’ensenyament va directa al fracàs

Llicència de Creative Commons Subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 2.5 de Creative Commons
Lloc desenvolupat amb SPIP 3.2.3 [20352] | Squelette basat en el tema visual dissenyat per Fuksia
Webmaster - webcat@cgtcatalunya.cat | RSS | XHTML vàlid