L’Ajuntament de Berga: memòria històrica a cop de multa - CGTCatalunya.cat
Què és la CGT | On trobar-nos | Afiliació | Butlletí
C/ Burgos 59, baixos - 08014 Barcelona - Telèfon: 935 120 481 - http://www.cgtcatalunya.cat - spccc@cgtcatalunya.cat

L’Ajuntament de Berga: memòria històrica a cop de multa
dilluns 17 d'octubre de 2016 / Comunicats / Visites: 438
Menéame

L’Ateneu Columna Terra i Llibertat ens informa que la resposta de l’Ajuntament de Berga a la seva campanya de dignificar els carrers de Berga posant noms d’obrers i obreres que van dedicar la seva vida a la lluita per la justícia social i la llibertat ha estat, de moment, una multa de 750.01 euros.

També informen que el proper mes de novembre la campanya continuarà amb el nou carrer dedicat a l’Alfonsina Bueno Vela, militant que va anar a parar als camps de concentració nazis per la seva lluita antifeixista a l’exili i amb una segona placa al carrer Marcel·lí Massana. D’altra banda, també esperen comptar als esmentats actes amb la presència del company Joan Busquets, exmembre del grup guerriller de Marcel·lí Massana.

L’Ajuntament de Berga: memòria històrica a cop de multa

Ara fa gairebé un any, que des de l’Ateneu Columna Terra i Llibertat, engegarem una campanya per dignificar els carrers de Berga. La idea era fer un exercici de memòria històrica a través d’alguns canvis de noms al nomenclàtor de la ciutat. La proposta introduïa una trentena de possibles noms de persones de la comarca significades en les lluites per la llibertat, contra l’explotació, l’autoritat i el feixisme. Dones, homes, sindicalistes, guerrillers, enllaços i gent anònima que posà el seu gra de sorra contra la injustícia. Molts d’anarquistes i d’altres que no.

Vam fer xerrades, vídeos, accions, cartells i reeditar i presentar una biografia de Marcel.lí Massana. Es creà debat, cert rebombori i circ mediàtic. Malgrat tot l’ajuntament no ha fet cap canvi. Així que decidirem tirar pel dret i fer el primer canvi de nom. Des de el passat més de maig l’antic carrer Mossèn Huch passà a dir-se carrer Marcel·lí Massana, i s’inaugurà una placa al començament del carrer.

Uns mesos més tard l’equip de govern decideix fer un pas i posicionant-se trista i vergonyosament, ens multa amb una sanció de 700€ per la col·locació de la placa.

Vam ser ingenus si mai vam arribar a pensar que l’actual equip de govern podria ser més sensible pel que fa a la memòria històrica. Un cop més la realitat ens passa per sobre i veiem com els qui s’anomenen anticapitalistes segueixen el passos dels seus antecessors. Igual que feren en el seu moment socialistes i convergents, la CUP utilitza la multa com a eina dissuasiva, de càstig ideològic i econòmic i l’ordenança de civisme, que deien haver «buidat de contingut», gaire buida no deu estar perquè segueix funcionant com a marc legal i arma política per regular i controlar l’espai públic. Passen anys i partits però els mètodes persisteixen.

Ens enganyem si pensem que el tema dels noms dels carrers és una qüestió menor. Els carrers i els seus noms són el reflex d’una societat. Mentre la memòria d’uns, els qui feren una revolució social, és volguda i sistemàticament silenciada, la dels poderosos i gent d’ordre és àmpliament representada a les plaques dels nostres carrers: noms de sants, verges, capellans i generals per tot arreu. Ho vam veure fa quatre dies, els vam veure desfilar en processó rere la verge, vam veure com fins l’últim racó de la ciutat respirava nacionalcatolicisme del més ranci, i tot això sense que gairebé ningú goses dir-hi res.

La societat berguedana viu hipotecada per la por «al que diran». Pel que dirà la veïna si penjo el godzila al balcó, per qui em donarà feina si em manifesto públicament contra abusos laborals o surto al carrer el Primer de Maig, pel que diran al bar si tinc El pèsol negre al taulell, o pel que diran els amics si no ric la gracieta masclista de torn. Dins del consistori passa el mateix; els de la «nova política» governats per la por, hipotecats pel que diran els socis de la dreta, per que diran els empresaris i cacics d’Inbergatur, pel què dirà l’església i la recent inaugurada casa anti-avortista, pel què diran les famílies «il·lustres» i els de les capelletes i cereries. És ben trist: la dignitat segrestada per un grapat de vots.

Ja fa massa temps que les institucions NO ENS serveixen.

Ai Massana! que els que es consideren els seus néts miran cap a un altre banda, i aquest cop el cafè ens el volen fer pagar a nosaltres.

Ateneu Columna Terra i Llibertat i Centre d’Estudis Josep Ester Borràs

Berga 17 d’octubre de 2016

http://www.bllibertari.org/lajuntament-de-berga-memoria-historica-a-cop-de-multa.html

Comparteix
 Convertir a ebook |  Enregistrer au format PDF Guardar com pdf

Fer un conmentari

Vols contactar amb la CGT de Catalunya? Aquí tens informació de com afiliar-te. Pots informar-te d'on trobar-nos aquí. Si ho prefereixes pots seguir els nostres perfils de Twitter i Facebook. Consulta aquí el llistat de perfils a les principals xarxes socials.

Rànquings 365 últims díes
  1. La CGT denuncia escassetat de material de protecció adequat per als sanitaris de la demarcació de Tarragona i les deficients mesures de prevenció i protecció
  2. Motherson Sintermetal products SA presenta un ERO, la CGT li planta cara
  3. Una sentència que ataca les llibertats i els drets civils
  4. El govern prepara una privatització massiva. Aturem la #LleiAragonés
  5. Crida de la CGT de Catalunya a la mobilització contra la #LleiAragonés
  6. Exigim la paralització de les oposicions de TEEI i que les fagin fixes
  7. Concentració 25-S al Parlament de Catalunya i material Llei Aragonés
  8. Formulari d’afiliació (beta)
  9. La CGT denuncia un cas de semiesclavatge laboral en una empresa de Valls
  10. Buch i Marlaska han de dimitir, BRIMO i UIP dissolució

Llicència de Creative Commons Subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 2.5 de Creative Commons
Lloc desenvolupat amb SPIP 3.2.3 [20352] | Squelette basat en el tema visual dissenyat per Fuksia
Webmaster - webcat@cgtcatalunya.cat | RSS | XHTML vàlid