CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Els treballadors de Parcs i Jardins de Barcelona es mobilitzen de nou en defensa del servei públic i l’ocupació

Diumenge, 28 febrer, 2016

Els treballadors de Parcs i Jardins es manifesten en defensa del servei públic i l’ocupació

Critiquen que no es cobreixin les baixes i que la plantilla es vagi reduint en benefici de contractes que afirmen són més cars i de menor qualitat

Uns 300 treballadors de Parcs i Jardins van fer arribar el 26 de febrer fins al ple municipal de Barcelona la seva protesta. Els empleats encarregats de tenir cura de la superfície verda de la ciutat s’han manifestat per Via Laietana fins a la plaça de Sant Jaume per concentrar-se davant la seu nova de l’ajuntament.

La pancarta que duien els treballadors posava èmfasi en la defensa del servei públic, contra la privatització i en favor de la creació d’ocupació.

Aprofitant l’entrada dels regidors, s’han intercanviat unes paraules entre els membres el comitè d’empresa i la responsable de l’àrea al consistori barceloní, Janet Sanz. En aquest sentit les dues parts han quedat citades per una trobada que es farà aquest dilluns, segons ha informat un responsable del comitè.

El comitè d’empresa, en el que hi ha representants de CCOO, CGT, UGT i USOC, ambe la seva acció pretén denunciar el greu deteriorament que pateix “el verd públic de la ciutat degut a la manca de personal”.

Els treballadors estan molt decebuts perquè “després de vuit mesos del canvi de govern, no s’han complert els principals compromisos que es van adoptar amb la plantilla: aturar la disminució de la plantilla i revertir la “degradació del servei”.

El problema consisteix en la progressiva disminució de la plantilla. Quan això passa i un treballador es jubila no és substituït. És més, les darreres actuacions adoptades pel consell d’administració en relació amb 35 treballadors que plegaran aquest any per jubilació han consistit a amortitzar els llocs de treball. En anteriors governs municipals les persones que es retiraven eren substituïdes per altres que havien començat a treballar una mica abans amb un contracte de relleu. Quan es produïa el canvi entraven en la categoria d’interinatge. Ara això no es compleix, cosa que fa témer als treballadors amb una lenta degradació del servei.

La plantilla de Parcs i Jardins es va reduir en 200 treballadors durant el darrer mandat de CiU a Barcelona. Això sumat a les reduccions previstes en els primers mesos del mandat de Barcelona en Comú, les 35 abans esmentades, deixaria la dotació humana del servei sota mínims, més si es té en compte que el 60% dels treballadors tenen més de 50 anys.

Un altre aspecte en el qual els treballadors es mostren insatisfets és en la política de concessions de serveis. Els treballadors van reclamar, també durant la campanya electoral, que es rescatessin les concessions de serveis que s’havien externalitzat a empreses privades. “Això no ha canviat”, diu Ruiz de Aránega. Per exemple la concessió del Parc de les Aigües del Guinardó, que havia acabat, s’ha renovat per anys amb possibilitat de allargar dos anys més. S’ha donat per més diners i a sobre, a un Centre Especial de Treball (CET), que té els seus treballadors pagant-los només el salari mínim”. Però, tampoc es recupera el control dels treballs, una cosa que també han demanat la plantilla als nous governants. Al respecte, els treballadors insisteixen en una dada, segons diversos estudis els serveis que es realitzen directament són econòmicament més viables i de més qualitat per a la ciutadania, afirmen en un full distribuït entre la plantilla.

Si en la balança s’ha de posar alguna cosa en el plat positiu, aquesta seria l’acord per elimnar el glifosat dels tractaments fitosanitaris a la ciutat davant la sospita que podria ser cancerós. tot i així, la mesura no serà efectiva fins a l’any vinent.

* Notícia publicada al Diari del Treball
http://diaritreball.cat/14240-2/