CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Treballar menys per guanyar més. La jornada laboral de 6 hores és una eina per produir més i viure millor

Dimecres, 21 octubre, 2015

Treballar menys per guanyar més: La jornada laboral de sis hores és una eina per produir més i viure millor.

La implantació d'una jornada laboral de sis hores tindria repercussions positives en la productivitat i en la vida de treballadores i treballadors.

Catorze persones contractades i la sensació general entre les 82 que ja treballaven que ara ho fan millor, rendeixen més i són, en general, més feliços. Són els resultats provisionals, entre el quantitatiu i el personal, d'un projecte de reducció de la jornada laboral implantat en una residència pública de gent gran a Göteborg (Suècia).

Des de febrer d'aquest any, el personal d'infermeria del centre realitza una jornada de 30 hores setmanals en lloc de 40, sense reducció de salari, en una experiència ja viscuda de manera pionera en el sector públic suec en els anys 90.

A les empreses privades del país també es coneixen les positives repercussions d'aquesta mesura, en termes de productivitat, eficiència i millora de les condicions de treball i vida: la companyia d'automoció Toyota va implantar aquesta jornada en el seu centre en la mateixa ciutat el 2003, i Brath, una start up dedicada a l'optimització de motors de cerca a Internet, ha optat per les sis hores al dia per facilitar la vida dels seus 20 empleats, construir una imatge de marca diferent i produir més que la competència.

La seva consellera delegada, Maria Brath, ho confirma al web corporatiu de l'empresa: "Òbviament, el mesurem. Fem més en sis hores que altres empreses en vuit. Ningú pot ser creatiu i productiu en una jornada de vuit hores, 6 és molt més raonable. És clar que de vegades hem de quedar fins tard, però això significa treballar set o vuit hores un dia. Penseu-, quan la mare arriba molt tard de la feina, arriba a casa a les cinc ".

L'experiment de la residència de Göteborg està també mesurat i controlat. La directora, Ann-Charlotte Dahlbom Larsson, reconeix que el benestar del personal afectat per aquesta jornada ha millorat i també que s'ha incrementat la qualitat de l'atenció als pacients. Una consultora avalua els resultats, que es comparen amb els d'una altra residència de gent gran que manté les vuit hores al dia en el seu servei d'infermeria.

El cost d'aquesta mesura, que el Partit Liberal suec xifra en uns 850.000 euros a l'any, i la pèrdua de la majoria de la coalició de centre-esquerra a l'Ajuntament de Göteborg, fan que els dies de treballar sis hores a la residència estiguin comptats: l'assaig conclourà a finals de 2016.

És aplicable a Espanya?

Caminar cap a una jornada laboral de sis hores "seria profundament aconsellable", opina Fernando Lezcano, secretari d'organització i comunicació de Comissions Obreres, que també entén que no es pot fer una traducció literal de l'experiència sueca ja que "estem en les antípodes" .

Així, apunta que "qualsevol idea de translació mimètica no tindria sentit si no som conscients de la realitat del nostre teixit productiu, del mercat laboral i de la remuneració d'aquest, del grau de prestacions públiques i polítiques de benestar que hi ha allà i aquí. Tots aquests elements influeixen a l'hora de plantejar una mesura així

"Amb nivells retributius acceptables i complementats per unes polítiques públiques fortes suposaria una notabilíssima millora de la productivitat"

Per Lezcano, la jornada de sis hores a Espanya tindria "una repercussió molt positiva per a l'economia i per a la vida de les persones", ja que sempre que es fes "amb nivells retributius acceptables i complementats per unes polítiques públiques fortes suposaria una notabilíssima millora de la productivitat en el nostre teixit productiu ".

La assagista Carolina del Olmo, autora de On és la meva tribu ?, valora positivament l'intent suec per la possibilitat de distribució d'ocupació que ofereix. "Hi ha un munt de treball important per fer, i moltes tasques estúpides a extingir també, i, per tant, podria haver ocupació remunerada per a tots:" tan sols "cal repartir-lo. Anar reduint la jornada laboral és, crec, la millor eina per plantejar aquest repartiment ", considera.

"En prevenció de riscos seria molt positiu. En qualsevol activitat laboral, a major temps de treball, més augmenta el risc"

Alex Tisminetzky, secretari de salut laboral de CGT Catalunya, aporta un altre argument de pes a favor de la reducció de la jornada: "En prevenció de riscos seria molt positiu. En qualsevol activitat laboral, a major temps de treball, més augmenta el risc, tant físic com mental, de patir algun accident, a causa dels moviments repetitius, al cansament, l'estrès. En una jornada inferior es treballa millor, amb més seguretat, i es pot aconseguir una major productivitat ".

Tisminetzky recorda que en els últims anys "han augmentat els accidents de treball, amb menys treballadors en actiu, el que vol dir que han augmentat les seves jornades, treballen més hores i aquest pot ser un dels factors que explica l'increment dels accidents" .

Les dades li donen la raó. Entre gener i juliol de 2015, segons l'Estadística d'Accidents de Treball i Malalties Professionals publicada pel Ministeri d'Ocupació, s'han registrat 300.550 accidents de treball amb baixa, un 7,7% més que en el mateix període de l'any anterior, de els que 260.338 van ocórrer durant la jornada laboral i 40.212 van ser accidents in itinere.

També es van produir 337 accidents de treball mortals, sis més que en el mateix període de l'any anterior. Així mateix, en aquests mesos es van notificar un total de 408.135 accidents que no van suposar baixa.

Lezcano admet que no troba aspectes negatius en l'experiència sueca, però reconeix que en ella hi ha hagut algunes dificultats d'organització del treball "perquè han conviscut dues realitats diferents en el mateix centre". També assenyala que és una mesura costosa, "si es fa mantenint salaris dignes i no deprimiéndolos exageradament".

Per la seva banda, Del Olmo apunta a una jornada de quatre hores com l'ideal. "Amb sis hores hi ha la possibilitat que la gent s'apanye per fer de forma més concentrada la feina que abans tirava endavant en vuit, i, per tant, es boicoteja la possibilitat del repartiment. A més, sis hores més desplaçaments encara fan una mica dura la conciliació vida laboral-vida personal, familiar o com se la vulgui anomenar ".

"Les mesures que afecten tots els treballadors solen ser més rellevants per a la conciliació que les mesures parcials i sectorials"

En aquest sentit, l'assagista considera que "fins i tot sense aspirar a aquest repartiment de treball que es fa tan necessari, qualsevol reducció general de jornada em sembla una mesura valuosíssima per a la conciliació. En general, les mesures que afecten tots els treballadors solen ser més rellevants per a la conciliació que les mesures parcials i sectorials que solen posar-se en marxa sota aquesta etiqueta ".

Nova cultura empresarial

La possibilitat que aquesta jornada laboral de sis hores diàries es pogués generalitzar, més enllà de la manera experimental, segueix sent pràcticament un exercici de ciència ficció, malgrat les bondats que presenta.

Ni la legislació ni els departaments de recursos humans tenen interès en orientar els seus plans a aquest objectiu. Tampoc els sindicats ho inclouen en les seves agendes com una fita a aconseguir en el termini més immediat.

Per què no es planteja aquesta mesura? Lezcano respon que "per la mateixa raó per la qual proliferen els contractes amb jornades a temps parcial amb salaris ridículs. Hi continua havent una certa cultura empresarial, avalada i reforçada a més pels canvis normatius introduïts pel Govern, que considera que només es pot aconseguir la maximització de beneficis esprement el factor treball, és a dir, reduint els costos salarials ".

Del Olmo apel·la, entre altres raons per explicar aquesta inacció, a una certa "al·lèrgia a la innovació institucional que sembla regnar no ja només entre les elits, sinó també entre la classe política, moltes vegades fins i tot entre els que suposadament defensen els interessos dels que no tenen res a guanyar amb aquest sistema pervers ".

FONT: PERIÓDICO DIAGONAL

Més informació:

- La jornada de 6 hores. Artícle d´opinió de Rafael Fenoy Rico

- Hores extra: el major robatori de la història
- Casa, cotxe, accident o jornada laboral?

- Hores de treball. Del fixe al flexible? OIT:

http://www.slideshare.net/CGTCatalunya/horas-de-trabajo-de-lo-fijo-a-lo-flexible-informe-oit-2005
http://www.ilo.org/public/spanish/standards/relm/ilc/ilc93/pdf/rep-iii-1b.pdf

- 21 horas: Por qué una semana laboral más corta Una economía como si la gente
y el planeta nos importaran puede ayudarnos a todos a prosperar en el siglo XXI.

http://www.slowpeople.org/docs/21horas_web.pdf
http://cgtcatalunya.cat/IMG/pdf/21horas_web.pdf

- MOVIMIENTO OBRERO y reducción de la jornada de trabajo. El ramo de la construcción de Sevilla :
http://cgtcatalunya.cat/IMG/pdf/movimiento_obrero_y_reduccion_de.pdf

www.slideshare.net/CGTCatalunya/movimiento-obrero-y-reduccin-de-la-jornada-de-trabajo-el-ramo-de-la-construccin-de-sevilla

Attached documents