CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Aquí també, Domitila! La dona que va revolucionar Bolívia.

Dimecres, 21 octubre, 2015

Aquí també, Domitila!
La dona que va revolucionar Bolívia

David Acebey

Tigre de Paper, 2014, 270 pàgs.

Domitila Barrios de Chungara és una mestressa de casa d'origen humil i de regió minera que va lluitar contra la dictadura boliviana a través de la desobediència civil. Arribà a ser un referent internacional en la defensa dels drets socials. El seu pensament i acció política són properes a l'anarquisme (encara que sense dir-se'n explícitament). No és una biografia canònica, amb els episodis vitals ordenats cronològicament, sinó una recopilació de vivències i reflexions de la mateixa Domitila en relació al seu llarg pelegrinatge d'exili per diferents països europeus i llatinoamericans. En aquests viatges visita les zones mineres i participa en fòrums polítics i socials, amb intervencions sobre la situació de la dona i, per extensió, la dels drets humans.

El llibre té molts continguts interessants, però per destacar-ne uns pocs, esmentem la llarga explicació de les interioritats de l'activisme, com en el passatge sobre l'organització i desenvolupament de la vaga de fam (el millor moment del calendari per iniciar-la, la convocatòria i posterior difusió pública, les comissions, la selecció dels vaguistes, etc.).

Un altre eix d'anàlisi són els mecanismes de pressió de l'Estat. Aquí la llista seria llarga: identificar i/o fotografiar les persones que assisteixen a un acte, el control sobre els mitjans de comunicació perquè difonguin les versions oficials, ignorar l'esdeveniment, etc.

Que no és una biografia convencional es descobreix de seguida per les poques informacions de vida privada, llevat dels episodis que serveixen per fer extrapolacions de caire més general. Més aviat és un llibre sobre les interioritats de l'activisme social, de la necessitat de preservar la solidaritat com un valor important; de la consciència ecològica i de les paradoxes de la globalització; de mantenir la constància en la lluita contra les injustícies, etc.

El llibre sobre la Domitila és magnífic i apassiona per la fluïdesa de la narració, però sobretot per la intel·ligència emocional que desprèn. En el fons és un manual per a l'alliberament personal... de les dones, de les classes populars i, en darrera instància, de qualsevol persona que en aquesta vida pateixi opressió del tipus que sigui, perquè més enllà de les divisions entre els sexes i les generacions, més enllà de les divisions per les fronteres i les llengües, més enllà de les diferències en general, és possible construir un món de la comprensió i la solidaritat.

* Ressenya de Josep Estivill publicada al núm. 176 de la revista Catalunya.