CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

L’Hospital Joan XXIII de Tarragona vol desviar la Cirurgia Major Ambulatòria cap a la Xarxa privada de Santa Tecla

Dimarts, 16 juny, 2015

Nova clau de volta al desmantellament de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona: Amb l’excusa d’ampliar quiròfans, es desvia la Cirurgia Major Ambulatòria cap a la Xarxa privada de Santa Tecla

El Sindicat de Sanitat de la CGT de Tarragona vol denunciar davant dels treballadors, usuaris i el conjunt de la societat, les accions subtils per executar el progressiu desmantellament constant d'aquest hospital, en benefici de la Xarxa Santa Tecla.

Aquest estiu s’emprendran vàries obres de remodelació a l’hospital Joan XXIII, entre les quals hi ha les dels nous quiròfans de Cirurgia Major Ambulatòria (CMA), que passaran de 3 a 4. És per aquest motiu que l’activitat quirúrgica de CMA es veurà alterada fins a tal punt que se suspendrà totalment l’activitat un cop s’iniciïn les obres dels quiròfans de la planta baixa, previstes per al mes d’octubre.

En una reunió amb la direcció, que va tenir lloc el passat 9 de juny en la qual hi estava present el coordinador dels Plans Funcionals, el Dr. Albert Pons, es va afirmar que, de moment, l’opció que es considera més viable, per tal que no es vegin alterades les llistes d’espera de cirurgia sense ingrés, és traslladar l’activitat quirúrgica al CAP Llevant, amb les conseqüències que això comporta: desviar diners públics a una entitat privada.

Totes aquestes accions arranquen de les retallades dels anys 2011 i 2012, que van tenir com a conseqüència l’increment de les llistes d’espera, i que més de 200 persones van perdre el treball i van anar al carrer. A dia d’avui, encara s’arrosseguen aquelles conseqüències, i les llistes d’espera no ens permeten aturar l’activitat al 100%, i és per això què el Consorci ICS-Tecla decideix traspassar aquesta activitat a la Xarxa Sanitària Santa Tecla.

Reivindicació de la CGT

Joan XXIII disposa actualment d’onze quiròfans, a més d’un de cirurgia menor amb anestèsia local. De tots els que hi ha per la tarda només en funcionen quatre, amb cirurgies programades, cinc a molt estirar alguns dies puntuals per drenar la llista d’espera de les pròtesi de genoll. Si tota l’activitat de matí i tarda de cirurgia sense ingrés es trasllada al CAP Llevant, es obvi que rescindiran molts contractes, doncs de moment només hi ha previsió que es desplacin els facultatius.

La Secció Sindical de la CGT de l’Hospital Joan XXIII exigeix que l’activitat quirúrgica es quedi a l’hospital, que es contracti personal de tots els estaments per poder prestar una activitat quirúrgica al 100% durant els torns de matí i tarda.

Davant aquesta situació, la CGT vol denunciar:
1. al Govern de la Generalitat de CIU, amb el recolzament dels sobiranistes d'ERC,com a promotors d'aquests Plans Funcionals.
2. al Consell Rector, que només mira d’ afavorir a la Xarxa Santa Tecla, que és una opció privada, en detriment de l‘hospital públic Joan XXIII.
3. al Dr. Mercadé,Delegat de Sanitat, que permet (i aplaudeix) els nous plans funcionals. Tampoc ha d’estranyar aquest fet, tenint en compte les vinculacions històriques que aquest senyor ha tingut amb la Xarxa Santa Tecla.
4. la passivitat dels dirigents de l'ICS en general, i de l’hospital Joan XXIII en particular, que en lloc de defensar la Sanitat Pública amaguen el cap sota l'ala; especialment el senyor Pere Soley, únic representant de l’ICS, que no fa res per canviar la situació.

També volem posar de manifest el total desacord amb l'actitud d’un sector dels caps de servei del Joan XXIII, ja que en lloc de denunciar els plans funcionals hi col·laboren, fins i tot alguns els aplaudeixen, i surten a mostrar les seves excel·lències a la premsa, quan saben que això suposa enfonsar l'hospital.

De fet, en els darrers anys, mentre que al Joan XXIII s’ha reduït un 20% el pressupost anual i s’han perdut 250 treballadors --amb el conseqüent fort augment de les llistes d’espera--, la Xarxa Santa Tecla ha vist augmentat el seu pressupost en un 15%, i utilitzen facultatius de l’hospital Joan XXIII, mentre que es van nodrint de les llistes d’espera al que hauria de ser l’hospital de referència de la Salut Pública, el Joan XXIII.

Contextualització del procés de desmantellament

Per entendre aquesta situació acabada de denunciar, cal posar en context les dades i recordar que ja fa mesos que ha començat el procés de desmantellament de l’únic hospital públic de referència al Camp de Tarragona. Per exemple, als pacients pendents d’operar de Tiroïdectomia, a la consulta se’ls exposa el següent panorama: totes les proves necessàries per la intervenció es realitzaran a Joan XXIII; ara bé, si es volen operar a Joan XXIII la llista d’espera és de més de 6 mesos, però si decideixen anar a Santa Tecla, l’operarà el mateix cirurgià en 3 mesos.

Les conseqüències que això comporta per la Sanitat Pública són les que expliquem tot seguit: desviar més diners públics a una entitat privada. Els facultatius i les proves les paga l’Institut Català de la Salut (ICS), però l’activitat se la computa a l’hospital de gestió privada i l’ICS els torna a pagar.

El mateix passa amb les intervencions d’Hallux Valgus, que es desvien a la Clínica Fàbregas de Reus. El Dr. Albert Pons, coordinador dels Plans Funcionals, ni ho nega ni ho desmenteix ja que a la reunió del passat 9 de juny va afirma que no sabia a qui paga el CAT Salut les esmentades intervencions, si a l’ICS o a la Tecla.

Cal recordar que el Consell Rector que dirigeix els esmentats Plans Funcionals està integrat per les següents persones:
• Josep Ramon Fuentes, representant del servei de Gestió i Prestació de Serveis de Salut (GIPSS)
• Josep Maria Adserà Geballi ,en representació a la Xarxa Sanitària Sant Pau i Santa Tecla, de la que és l’actual gerent (a part d'estar també al Consell d'Administració del GIPSS)
• Francesc Pujol Inglés, representant de la Fundació Sant Pau i Santa Tecla.
• Pere Soley, l'únic representant de l'ICS que per cert, ni viu a Tarragona.
Mirant la composició ja es pot veure a qui afavoriran els esmentats Plans Funcionals.

Els efectes de les retallades en xifres

Prenent com a base les dades de 2010, quan a l’hospital Joan XXIII hi havia 393 llits, l’any 2012 se’n van tancar 123 (gairebé una tercera part, més del 30%). El pressupost va passar de 125.365.122 € l’any 2010 a 111.778.763 € el 2012

Aquesta manca de llits va col·lapsar el servei d’urgències: diàriament hi havia entre15 i 20 pacients al servei en espera de llit, i a més va provocar l’ingrés d’adults en llits de pediatria (un fet que malauradament encara es dona, però en menys casos).

Les disminucions de serveis de l’any 2012 en relació a 2010, van ser aquestes: es van fer 7.489 primeres visites menys, a l’hospital de dia 939 sessions menys, 4.766 proves diagnòstiques menys, intervencions quirúrgiques es va passar de 15.761 a 10.475, i de 1.526 treballadors que hi havia vam passar a 1.380.

Com a conseqüència de la disminució de l'activitat assistencial les reclamacions formulades van augmentar un 86%.

Per tots aquests fets acabats d’explicar i denunciar, ens adherim a la Concentració contra els Plans Funcionals i en Defensa de la Sanitat Pública, que convoca el Grup de Treball en Defensa de la Sanitat de Tarragona (https://www.facebook.com/pages/Grup-de-Treball-en-Defensa-de-la-Sanitat-P%C3%BAblica-a-Tarragona/324457554366060) el dijous dia 18 de juny a les 19.00 hores davant del hospital Sant Pau i Santa Tecla, a la Rambla Vella de Tarragona.

Sindicat de Sanitat de la CGT de Tarragona

Més informació:

- TWITTER CGT TARRAGONA