CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Un sostre de deute impossible

Dimecres, 3 juny, 2015

Un sostre de deute impossible
Espanya haurà d'ajornar fins al 2025 l'objectiu de reduir el deute públic al 60% del PIB

La reforma de la Constitució el 2011 per incloure-hi l'estabilitat als comptes és paper mullat

Leo Messi, el futbolista més ben pagat del món, trigaria 16.215 anys a retornar el deute públic espanyol. I Isak Andic, el català més ric segons Forbes, fundador de Mango, necessitaria 292 fortunes com la seva per poder tapar el forat. Amb el bilió d'euros que deu, l'Estat podria fer 58.555 quilòmetres de TAV, una línia d'alta velocitat prou llarga per fer una volta i mitja al món. Construir 329 terminals com la 1 de l'aeroport del Prat (sobrecost inclòs). O rescatar Bankia 47 vegades. És un secret de domini públic que Grècia mai no aconseguirà reemborsar el seu deute, que després de cinc anys de rescats s'ha disparat fins al 180% del PIB. Però Espanya, serà algun dia capaç de retornar el seu, que voreja la barrera del 100%?

El que ja és segur és que no podrà complir el calendari. L'article 135 de la Constitució Espanyola, reformat a corre-cuita el 2011 després d'una trucada d'Angela Merkel i d'una carta de Jean-Claude Trichet, llavors president del BCE, és paper mullat. En un intent a la desesperada d'evitar el rescat i recuperar la confiança dels inversors, el PP i el PSOE van sacralitzar la regla d'or de l'estabilitat pressupostària i es van autoimposar l'obligació de reduir el deute públic fins al 60% del PIB el 2020, el màxim que marca el Tractat de Maastricht i el Pacte d'Estabilitat i Creixement europeu. Però complir aquest objectiu és ara “impossible”, segons Funcas, la Fundació de Caixes d'Estalvis. Després de la “fortíssima” acumulació de deute els tres darrers anys, aquest calendari no és “ni creïble ni factible”, defensa en un informe.

Creixement impossible

Per reduir en gairebé quaranta punts el seu deute en menys de cinc anys i complir l'objectiu, Espanya hauria de créixer un 5% del PIB anual i tenir un superàvit del 3%, calcula Funcas. Res a veure amb les previsions de la Comissió Europea, que augura un avenç del 2,8% per aquest 2015 i uns números vermells encara del 4,5%. Precisament aquesta setmana, l'agència Moody's ha alertat que el deute públic espanyol no s'estabilitzarà fins l'any que ve, quan tocarà sostre en el 101,4% del PIB. El govern espanyol ja no amaga que incomplirà aquest sostre de deute i, en els comptes del pla d'estabilitat que ha enviat a Brussel·les, reconeix que el 2018 tot just haurà aconseguit reduir l'endeutament al 93,8%.

Funcas demana a Mariano Rajoy que modifiqui “substancialment” l'objectiu i es doni cinc anys més de marge per arribar al 60%, ajornant-lo fins al 2025. També des de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal, nou organisme creat per ordre de Brussel·les, avisen que “no sembla factible” i proposen “ampliar el període transitori per al compliment dels límits establerts” amb un calendari “creïble i exigent”.

El seu director d'anàlisi econòmica, José Marín Arcas, assenyala que un termini raonable per rebaixar el deute públic per sota del 60% seria el 2030. De fet, la mateixa llei ja inclou poder revisar aquest calendari en dues ocasions, el 2015 i el 2018, i fins i tot preveu algunes excepcions per poder superar el sostre, “en cas de catàstrofes naturals, recessió econòmica o situacions d'emergència extraordinària que perjudiquin considerablement la situació financera o la sostenibilitat econòmica o social de l'Estat”. Només fixa un requisit: que ho aprovi la majoria absoluta del Congrés.

L'executiu del PP està decidit a canviar l'objectiu, però la reforma s'allargarà molt probablement fins l'any que ve i l'haurà de votar la nova cambra baixa que surti de les eleccions estatals.
El 2 de setembre del 2011, quan es va aprovar aquesta reforma exprés de la Constitució, el deute públic espanyol no arribava al 70% del PIB i, per tant, era “raonable” i “coherent” voler reduir-lo al 60% en nou anys, segons Funcas. Però “amb el deute a la barrera del 100%, s'ha convertit en un impossible”. El PP i el PSOE van votar a favor de la reforma. Van fer-ho o en contra o van abstenir-se UPyD i Coalició Canària. CiU i PNB no van votar, i ERC, ICV, Esquerra Unida, Nafarroa Bai i el BNG van marxar de la votació per protestar.

58.555 quilòmetres de TAV podria construir l'Estat espanyol amb el bilió d'euros que té d'endeutament. 292 fortunes com la d'Isak Andic, fundador de Mango i el català més ric, caldria per pagar el deute espanyol.

El repartiment del marge de dèficit públic i del deute enfronta la Generalitat i l'executiu del PP. Del 97,7% de deute amb què l'Estat va tancar el 2014, el 71,1% correspon a l'administració central; el 22,4%, a les autonomies, i el 3,6%, a les corporacions locals. Segons la llei d'estabilitat que es va aprovar l'abril del 2012 per desplegar el reformat article 135, l'objectiu del 60% de deute per al 2020 es reparteix de forma molt desigual entre les diferents administracions: el govern espanyol es reserva el 44% del deute, mentre que només deixa per a les comunitats el 13%, tot i que són les que presten els serveis més directes als ciutadans. Als ajuntament només els queda el 3%. L'administració que superi aquests límits no podrà emetre nou deute. Brussel·les té en el punt de mira algunes comunitats i fins i tot ha multat l'Estat per les trampes del govern valencià amb les estadístiques.

FONT: ELPUNTAVUI.CAT

Més informació:

Deute públic de la zona euro

https://www.flickr.com/photos/cgtcatalunya/18213246540/in/dateposted-public/

- Anàlisi preliminar de l'evolució del deute a l'estat espanyol :


http://www.slideshare.net/CGTCatalunya/anlisi-preliminar-de-levoluci-del-deute-a-lestat-espanyol

- La il.legitimitat dels Rescats a la Banca a l´Estat Espanyol. Auditoria Ciutadana del Deute:

http://www.slideshare.net/CGTCatalunya/la-illegitimitat-dels-rescats-a-la-banca-a-lestat-espanyol-auditoria-ciutadana-del-deute

- No devem, no paguem. Alternativa auditoria ciutadana del deute:

http://www.slideshare.net/CGTCatalunya/no-devem-no-paguem-alternativa-auditoria-ciutadana-del-deute

- Les polítiques fiscals a l´Estat Espanyol i el seu impacte en el Deute:

http://www.slideshare.net/CGTCatalunya/las-polticas-fiscales-en-espaa-y-su-impacto-en-la-deuda

- Guia per crear un grup d´auditoria del deute municipal:

http://www.slideshare.net/CGTCatalunya/guia-per-crear-un-grup-dauditoria-del-deute-municipal-48918736

- Documentació per entendre la problemàtica del Deute. Auditoria Badalona
- Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute