CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Treballadores de Parcs i Jardins denuncien la utilització d’un herbicida tòxic produït per Monsanto a Barcelona

Dimarts, 12 maig, 2015

- Vídeo Campanya NOTANSANO #stopMonsanto (en català):

https://www.youtube.com/watch?v=L6-d7Np5zwc&feature=youtu.be&a

- Vídeo Campanya NOTANSANO #stopMonsanto (en castellà):

https://www.youtube.com/watch?v=4cVj30F1lEo

Treballadores de Parcs i Jardins denuncien la utilització d'un herbicida tòxic produït per Monsanto a Barcelona

roda premsa comitè parcs i jardins Treballadores de Parcs i Jardins denuncien la utilització d’un herbicida tòxic produït per Monsanto a Barcelona

El comitè d'empresa ha demanat públicament que Barcelona sigui una ciutat lliure de glisofat i afirma que el seu us és ocultat, fet que incompleix les normes de l'Ajuntament

El glifosat és l’herbicida més utilitzat arreu del món, tot i que està prohibit en alguns països

Els ànecs del delta del Llobregat, víctimes de la pressió urbanística i la caçaNova Rússia busca consolidar-se políticament enmig de l'enquistat conflicte ucraïnès
El comitè d’empresa de Parcs i Jardins de Barcelona ha demanat públicament que Barcelona sigui una ciutat lliure de glifosat (GFZ, Glisofat Free Zone), el principi actiu d’un herbicida de l’empresa transnacional Monsanto senyalat com a probable cancerigen per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) des del 20 de març.

L’ús indiscriminat del glifosat per a la jardineria de la ciutat de Barcelona és ocultat, segons el comitè d’empresa, fet que incompleix les normes del consistori que obliguen a senyalitzar amb antelació les vies públiques i les zones verdes quan s’apliquen els productes fitosanitaris químics de síntesi. L'incompliment normatiu també inclou el comportament de les empreses subcontractades per fer aquestes feines, que haurien d’informar i senyalitzar l’aplicació de biocides vuit dies abans dels tractaments.

L'incompliment normatiu també inclou les empreses subcontractades, que haurien d’informar i senyalitzar l’aplicació de biocides
Així doncs, el Roundup Ultra Plus, denominació comercial del principi actiu glifosat, s’escampa per qualsevol parc i escocell d’arbre, a tots els barris i districtes de la ciutat, per eliminar les anomenades males herbes, segons han denunciat els sindicats i diverses associacions i col·lectius de la ciutat.

Ahir, en una roda de premsa, el comitè d’empresa de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins de Barcelona va insistir que aquests tractaments són innecessaris i que la vulneració del dret d’informació i avís podria representar un atemptat contra la salut pública. La petició que els plaguicides siguin prohibits a la jardineria pública de la ciutat aniria en la mateixa direcció que la prohibició d’aquests tractaments a l’Estat francès.

La roda de premsa per comunicar la petició del comitè d’empresa ha comptat amb el suport i la presència de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona, l’Associació de Persones Afectades per Productes Químics i Radiacions Ambientals (Apquira), el Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS), l’Associació Salut i Agroecologia, Ecologistes en Acció i els sindicats CGT, UGT, CCOO i USOC de Parcs i Jardins.

L’acusat: un producte de Monsanto

El Roundap Ultra Plus és un dels noms comercials del producte de Monsanto Agricultura España SL. Els usos autoritzats són en camins, canals de regatge, tallafocs, herbàcies intensives i extensives, marges de les séquies, cultius, prats, vies de ferrocarril, camps de cotó... és a dir, a tot arreu excepte als camps de conreus d’aliments.

L’Agència Internacional de Recerca en Càncer ha publicat un estudi que determina que el glifosat s’ha de classificar com a “probable carcinogen per a humans”
Es tracta de l’herbicida més utilitzat arreu del món, tot i que està prohibit en alguns països. Recentment, l’Agència Internacional de Recerca en Càncer (IARC) de l'OMS ha publicat els resultats d’un llarg estudi que determina que el glifosat, el malathion i el diazinon són principis actius artificials que s’han de classificar com a “probables carcinògens per a humans”. I que el paration i el tetraclorovinophos es classifiquen com a “possibles carcinògens pels humans”. Des de fa anys, la campanya contra aquest herbicida impulsada al nostre país per la plataforma Som el que Sembrem ha aconseguit alertar molta gent i ha rebt el suport d’alguns ajuntaments.

Segons el comitè d'empresa, es desconeix la quantitat d’aquest tòxic que s’ha escampat per Barcelona i quan es va començar a utilitzar, però supera els deu últims anys. Ni l'anterior direcció política de Parcs i Jardins –governada per ICV durant el tripartit– en el seu moment ni l'actual han reaccionat davant la denúncia de les treballadores.

Segons les treballadores i les associacions que els donen suport, un pla de descontaminació de Barcelona hauria de començar per la prohibició d’aquests tòxics a les zones verdes, parcs i jardins, de la mateixa manera que s’han suprimit als recintes escolars. Per altra banda, també es denuncia que la interacció entre la contaminació atmosfèrica dels vehicles, la incineradora, l’ús de residus tòxics a les cimenteres i la contaminació d’aquests tractaments amb plaguicides químics de síntesi no ha estat estudiada de manera detallada com seria propi d'una ciutat que acull tantes visitants.

Com saber si el teu carrer està sent enverinat

Per conèixer els tractaments de plaguicides als carrers de Barcelona als parcs i jardins i a l’arbrat urbà, s’ha de seguir un camí fins a arribar a veure la data prevista i reservada d’inici i finalització del tractament, l’espai, la mena de tractament i el nom comercial del producte.

Per saber si el teu carrer està afectat, cal anar al web de Parcs i Jardins de Barcelona i trobar l’apartat Espais Verds. A la columna esquerra, a Tractament de plagues i malalties, cal clicar a Informació al ciutadà i, a la dreta, s'hi poden trobar els fitxers en pdf. La informació et pot obligar a tenir les finestres tancades uns quants dies, tenint en compte l’ampli període de temps que es reserva per a una actuació, normalment nocturna.

FONT: DIRECTA.CAT

Més informació:
- E-MAIL: malesherbes.cgt@gmail.com

- TWITTER CGT PARCS I JARDINS BCN

- WEB CGT PARCS I JARDINS BCN

- ElPuntAvui: Denuncien l'ús irregular d'herbicides a Barcelona

- BTV NOTICIES.CAT: Entitats civils demanen eliminar un herbicida potencialment cancerigen dels parcs i jardins

- DIARIDELTREBALL.CAT: Campanya encapçalada pels empleats de Parcs i jardins per fer Barcelona lliure de Glifosat

- ELPAIS.COM: El personal de Parcs i Jardins pide dejar de usar herbicidas tóxicos


Roda de premsa denunciant la utilització de productes carcinògens (glifosat), el 6 de maig a Barcelona

El Comitè d’Empresa de Parcs i Jardins, representat pels delegats i delegades de Prevenció i la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona convoquen una roda de premsa per traslladar la petició que Barcelona esdevingui la primera gran ciutat europea en prohibir la utilització del glifosat -recentment qualificat de “probable carcinogen” per l'OMS- en les tasques de jardineria que es desenvolupen a la ciutat.

Els delegats de prevenció presentaran també la denúncia adreçada a Inspecció de Treball davant la negativa de la direcció de Parcs i Jardins a facilitar-los la informació que demanden en relació a com, quan i amb quins productes es realitzen les aplicacions fitosanitàries a Barcelona, tal i com exigeix la normativa en matèria de prevenció. Així mateix, també ho faran amb la denúncia interposada davant de la Direcció d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya per l'incompliment del protocol de preavís i senyalització a la ciutadania de l'aplicació de productes fitosanitaris.

El passat mes de març es feia pública la notícia que l'Agència Internacional d'Investigació sobre el Càncer (IARC), organisme adscrit a l'Organització Mundial de la Salut (OMS), havia decidit incloure el glifosat a la llista de “probables carcinògens” -segona categoria de major risc potencial sobre un total de 4 nivells- arran de les conclusions d'un estudi desenvolupat per científics d'11 països a partir de dades recollides a Canadà, Suècia i els EUA. Aquesta és, doncs, la primera vegada que l'OMS admet la perillositat d'aquest principi actiu desenvolupat per la multinacional nord-americana Monsanto l'any 1969 i que actualment podem trobar en centenars de productes de jardineria, incloent-hi el popular RoudUp, l'herbicida més utilitzat del món.

Sobre els risc del glifosat i, particularment, de l'exposició al RoundUp, l'OMS ha trigat dècades a pronunciar-se malgrat el col·lectiu mèdic, científic i ecologista fa molt de temps que alerta sobre la vinculació entre aquest principi actiu i greus problemes de salut com ara disfuncions hormonals, problemes renals, diverses formes de càncer i una major ràtio de parts prematurs en poblacions exposades a productes herbicides que contenen la creació de Monsanto.

Proscriure el glifosat

El Comitè d’Empresa de Parcs i Jardins, com ja va fer anteriorment la CGT de Parcs i Jardins en col·laboració amb l'entitat Som lo que Sembrem i la CUP de Barcelona, presentarà en roda de premsa la seva petició formal a l'Ajuntament de la ciutat de prohibició immediata de la utilització de l'herbicida glifosat en compliment del principi de precaució que ha de prevaldre per sobre de qualsevol altra consideració davant l'evidència científica de risc per a la salut de les persones que desenvolupen tasques de manteniment i jardineria, així com el conjunt de la ciutadania.

Compromís de l'Ajuntament

Amb aquesta roda de premsa, el professionals de la jardineria municipal i la ciutadania -representada per la FAVB- demanaran l'Ajuntament i als candidats i candidates que aspiren a ocupar l'alcaldia en les properes eleccions del 24 de Maig un compromís ferm i real amb un nou model de jardineria pública a la ciutat de Barcelona que desterri l'ús de productes químics perillosos per a la salut de les persones com el glifosat i es fonamenti exclusivament en criteris de sostenibilitat. En aquest sentit, la FAVB i el Comitè de Prevenció insten totes les candidatures municipals a posicionar-se públicament respecte aquesta qüestió i apostar per l'objectiu de substituir els plaguicides de síntesi que s’utilitzen actualment per altres tècniques de lluita biològica respectuoses amb el medi i la salut de les persones, tal i com ja han fet, per exemple, municipis com ara Mataró.

DATA: 6 de maig de 2015
HORA: 11 h LLOC: C. Obradors 6-8 baixos(FAVB)

COMITÈ EMPRESA PARCS I JARDINS BCN I FAVB