Conferència "Ideologia i Folklore. Cels Gomis i Mestre en el centenari de la seva mort", autor de, entre altres, "De l'anarquisme al folklore", el divendres 10 d'abril a Lleida - CGTCatalunya.cat
Què és la CGT | On trobar-nos | Afiliació | Butlletí
C/ Burgos 59, baixos - 08014 Barcelona - Telèfon: 935 120 481 - http://www.cgtcatalunya.cat - spccc@cgtcatalunya.cat

Conferència "Ideologia i Folklore. Cels Gomis i Mestre en el centenari de la seva mort", autor de, entre altres, "De l’anarquisme al folklore", el divendres 10 d’abril a Lleida
dissabte 4 d'abril de 2015 / Acció Social / Visites: 280
Menéame

Us fem arribar informació sobre els propers Diàlegs Culturals, que tindran lloc el dvendres dia 10 d’abril de 2015, a les 19.30h, al Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida, C/St. Martí s/n (baixos de l’església de St. Martí).

En aquest cas, serà la conferència "Ideologia i Folklore. Cels Gomis i Mestre en el centenari de la seva mort" a càrrec d’Emili Samper Prunera, Doctor en Filologia Catalana i tècnic de l’Arxiu de Folklore del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili, queens parlarà i endinsarà en la vida i obra d’aquest reusenc, enginyer, folklorista, federalista i anarquista. Un personatge complex, de vegades oblidat quan parlem dels grans folkloristes de casa nostra, i darrerament estudiat i reivindicat, encara més i si cal, en l’any del centenari de la seva mort.

La trajectòria ideològica de Cels Gomis i Mestre mostra unes constants que són presents en tots els àmbits de la seva extensa producció, formada per articles polítics, treballs excursionistes i folklòrics, creacions literàries i manuals pedagògics.

Emili Samper és un dels grans estudiosos del personatge, no en va, la seva tesi doctoral, versava sobre ell. A la publicació "De l’anarquisme al folklore" estudià la biografia d’aquest folklorista i en reivindicà la seva importància tenint en compte els vessants abans apuntats, així com la seva trajectòria vital, que cal situar dins una època agitada del nostre país, políticament parlant, però també cultural, en els anys de naixement de l’interès pel folklore.

La figura de Gomis és important a l’hora d’emmarcar els estudis folklòrics catalans, ja que la majoria de folkloristes de la segona meitat del segle XIX i primera meitat del XX s’arrengleraren dins del catalanisme conservador d’inspiració burgesa. No així Cels Gomis, políticament arrenglerat amb l’ideari llibertari i anarquista. Per tot plegat, Cels Gomis és una figura a la que cal conèixer i tenir molt en compte.

Emili Samper, a banda de l’obra esmentada, també ha guanyat el 29è Premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular de Bellpuig, l’any 2014, amb l’obra Les rondalles de Cels Gomis i Mestre: edició, catalogació i estudi.

Per més informació sobre la figura de Cels Gomis.

http://www.publicacionsurv.cat/cataleg/recerca/item/389-de-lanarquisme-al-folklore
http://presidencia.gencat.cat/ca/ambits_d_actuacio/commemoracions_2015/cultura_tradicional/

Recordeu que podeu ajudar a difondre l’acte compartint el cartell i els informacions que anem penjant a les xarxes d’Aurembiaix:

www.facebook.com/ACTPAurembiaix

https://www.facebook.com/profile.php?id=100008527302361
Twitter: @actpaurembiaix

Comparteix
 Convertir a ebook |  Enregistrer au format PDF Guardar com pdf
Carpeta
Cartell xerrada Cels Gomis

Fer un conmentari

Vols contactar amb la CGT de Catalunya? Aquí tens informació de com afiliar-te. Pots informar-te d'on trobar-nos aquí. Si ho prefereixes pots seguir els nostres perfils de Twitter i Facebook. Consulta aquí el llistat de perfils a les principals xarxes socials.

Rànquings 365 últims díes
  1. El toc de queda és una mesura absurda, inefectiva i autoritària
  2. Noves diligències pel cas de l’accident d’IQOXE indiquen que l’empresa hauria estat funcionant sense cap Pla d’Autoprotecció homologat des de l’inici de la seva activitat
  3. Exigim la paralització de les oposicions de TEEI i que les fagin fixes
  4. IKEA Valls ’recompensa’ als treballadors durant la pandèmia amb un article 41
  5. Formulari d’afiliació (beta)
  6. Valoració d’urgència davant l’anunci del president del govern espanyol d’aturada de les activitats econòmiques no essencials
  7. Quotes afiliació any 2020
  8. Un cop presentat l’ERTO...retornen l’exagerat volum de trucades als canals comercials telefònics del RACC
  9. Ha sortit el número 212 de la revista Catalunya (novembre 2019)
  10. Exigim la suspensió total del pagament del lloguer

Llicència de Creative Commons Subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 2.5 de Creative Commons
Lloc desenvolupat amb SPIP 3.2.3 [20352] | Squelette basat en el tema visual dissenyat per Fuksia
Webmaster - webcat@cgtcatalunya.cat | RSS | XHTML vàlid